asdd

Ένας στους δύο Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες Υγείας

Μεγάλη δυσαρέσκεια που αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου εκφράζουν οι πολίτες για το σύστημα Υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα για την Υγεία που πραγματοποιεί η εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Η εφετινή μελέτη παρουσιάστηκε σε Συνέντευξη Τύπου σήμερα και τα αποτελέσματά της είναι αποκαρδιωτικά σε σχέση με το πώς βλέπουν ευρύ κοινό και γιατροί τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας.

Πιο αναλυτικά, το 45,1% των ερωτηθέντων από το γενικό κοινό δεν είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες Υγείας ούτε στο δημόσιο, ούτε στο ιδιωτικό σύστημα Υγείας. Το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,2%. Ικανοποιημένο δηλώνει το 28,7% των πολιτών. Αντίστοιχα, το 48,3% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας στη χώρα μας (δημόσιο και ιδιωτικό), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 22,9%. Θετικά το αξιολογεί το 17,4%.

Επιλέγουν ιδιώτες γιατρούς και όχι το ΕΣΥ 

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά στο γενικό κοινό, το 56,9% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τις παροχές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, έναντι 34,7% πέρυσι. Μάλιστα, το 75,4% είναι δυσαρεστημένο από την οργάνωση στις δομές Υγείας και το 65,2% επιλέγει να επισκεφτεί ιδιωτικά ιατρεία και όχι νοσοκομεία. Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας, πάντως, η δυσαρέσκεια έχει να κάνει με ελλείψεις, υποδομές και οργάνωση και όχι για το επίπεδο του ιατρικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 91,1% δηλώνει ικανοποιηένο από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Θετικά σε ποσοστό 27,7% εφέτος, έναντι 37,7% πέρυσι τάσσονται οι γιατροι έναντι σε σχέση με τις αλλαγές που αφορούν στα νομοθετήματα Υγείας. Απεναντίας, αρνητικά αντιμετωπίζονται σε ποσοστό 50,4% φέτος, έναντι 34,9% πέρυσι.

Υπέρ της αύξησης των μισθών των γιατρών ΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου των μισθών που λαμβάνουν οι γιατροί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται το 82,8% των πολιτών και το 91,6% των γιατρών. Επίσης, υπέρ της θέσπισης κινήτρων για τη στελέχωση των άγονων και νησιωτικών περιοχών τάσσεται το 97,3% των πολιτών και του 96,4% των γιατρών.

Προσωπικός γιατρός

Ο τομέας της Πρόληψης και του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού είναι ο μοναδικός που εμφανίζει αυξημένα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών. Έτσι:

-Η εγγραφή στον προσωπικό γιατρό εμφανίζει αυξητική τάση. Το 73,5% των πολιτών έχει εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό και το 9,8% των μη εγγεγραμμένων προτίθεται να το κάνει. Τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στις ηλικίες άνω των 55 ετών.
-Το 55% δηλώνει ικανοποιημένο από το θεσμό, ενώ μόνο 14,1% δηλώνει δυσαρεστημένο.
-Το 43,1% έλαβε sms για μαστογραφία και την έκανε, ενώ ένα ποσοστό 26% έλαβε sms, αλλά δεν το χρησιμοποίησε με κυριότερο λόγο την αμέλεια.

«Για πρώτη φορά, έχουμε θετική ανταπόκριση στον προσωπικό γιατρό και μπορούμε να αναμένουμε τη συγκρότηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα σε μία περίοδο συσσωρευμένων από δεκαετίες προβλημάτων, τα οποία απαιτούν αυξημένη χρηματοδότηση. Η αποδοχή από τους συμπολίτες μας των προτάσεων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το συμβουλευτικό μας έργο. Θερμή παράκληση όσες γυναίκες λαμβάνουν SMS για μαστογραφία να μην το αμελούν. Για κάθε 8 μαστογραφίες που δεν γίνονται υπάρχει ένας αδιάγνωστος καρκίνος μαστού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, βέβαια, στάθηκαν πολύ στους χαμηλούς μισθούς του ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ, τονίζοντας ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα που δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας για αύξηση του εισοδήματος των γιατρών – λειτουργία απογευματινών χειρουργείων και δυνατότητα άσκησης ιατρικού έργου – προς το παρόν φαίνεται να μην αποδίδουν. Και αυτό καθώς για τα απογευματινά χειρουργεία έχουν γίνει πολύ λίγα σε αριθμό, ενώ σε ό,τι αφορά στην παράλληλη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, οι γιατροί θεωρούν ότι θα εργάζονται 16 με 18 ώρες την ημέρα, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στο ιδιωτικό τους ιατρείο και «παραμελώντας» το νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διενεργήθηκε τον προηγούμενο μήνα σε 1108 άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών που κατοικούν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, όπως επίσης σε 720 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που δραστηριοποιούνται ομοίως σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας.

Πηγή: ygeiamou.gr

PHOTO: SHUTTERSTOCK

ΤΙ ΝΕΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Σχετικά Άρθρα

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Εξαγωγές, τουρισμός και Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξηςasdd

«Είμαστε μια ανοικτή οικονομία πολύ περισσότερο από ό,τι πριν από 15 χρόνια. Το μισό ΑΕΠ μας (περίπου 49%) προέρχεται από...

Διάβασε Περισσότεραasdd

Ελεύθερος αφέθηκε από τις ισραηλινές Αρχές, με παρέμβαση ΥΠΕΞ, ο Έλληνας αστυνομικός που είχε τεθεί υπό κράτησηasdd

'Αμεσα ελεύθερος αφέθηκε από τις ισραηλινές Αρχές, με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Έλληνας αστυνομικός που νωρίτερα τέθηκε σε κράτηση....

Διάβασε Περισσότεραasdd

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο – «Βουτιά» των εισαγωγώνasdd

Σε επίπεδα ρεκόρ για πρώτο τρίμηνο έτους κινήθηκε το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2024 η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο...

Διάβασε Περισσότεραasdd

Πατροκτονία στη Σάμο: «Δεν άντεχα άλλο και τον σκότωσα» – «Λύγισε» στα κρατητήρια η 49χρονηasdd

Ανατριχιάζουν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας που σημειώθηκε το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στη Σάμο όπου μια 49χρονη σκότωσε τον πατέρα...

Διάβασε Περισσότεραasdd

Προϋπολογισμός: Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών θα αυξήσουν τα έσοδα φέτοςasdd

Θα ενισχύσουν έντονα τον κρατικό προϋπολογισμό το 2024, τα αυξημένα φορολογικά έσοδα, τα οποία θα προέλθουν χωρίς την επιβολή επιπλέον...

Διάβασε Περισσότεραasdd

Κουρέτας και Μαμάκος είπαν μαζί “Χριστός ανέστη” στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης (ΦΩΤΟ)asdd

Στις πλημμυροπαθείς Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης αντάλλαξαν ευχές για την Ανάσταση του Θεανθρώπου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας και ο Δήμαρχος...

Διάβασε Περισσότεραasdd

ΤΙ ΝΕΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

asdd
asdd
espa-img
Μετάβαση στο περιεχόμενοasdd
tinealarissa

FREE
VIEW