Τέσσερα κλασικά κοκτέιλ που ίσως δεν έχετε δοκιμάσει ακόμη

Τι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα κλασικό κοκτέιλ; Ένας γενικός ορισμός που θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι πως πρόκειται για εκείνα τα κοκτέιλ που στο πέρασμα του χρόνου παραμένουν δημοφιλή.

Ωστόσο, όντως τις ξέρουμε όλες αυτές τις επιλογές; Είτε η απάντηση είναι θετική είτε αρνητική, εμείς σας δίνουμε 4 κλασικές προτάσεις κοκτέιλ για να δοκιμάσετε στην επόμενη έξοδό σας ή για να τις φτιάξετε σπίτι σας.

Whisky Sour
Στις Η.Π.Α έχουν θεσπίσει την 25η Αυγούστου ως Whiskey Sour Day. Ψάχνοντας για τις πρώτες συνταγές για sours τις βρίσκουμε στο βιβλίο του Jerry Thomas «How to Mix Drinks Or the Bon Vivant’s Companion»  το 1862. Ωστόσο, η πρώτη εκδοχή με αμερικανικό ουίσκι δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Waukesha Plain Dealer» του Ουισκόνσιν, το 1870.

Υλικά: 
60 ml bourbon
20 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
15 ml απλό σιρόπι
15 ml ασπράδι αυγου (προαιρετικά)
Angostura bitters για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα σέικερ το bourbon, τον χυμό λεμονιού, το σιρόπι και το ασπράδι αυγού -εάν βάλουμε- και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα χωρίς πάγο. Προσθέτουμε πάγο και χτυπάμε ξανά το μείγμα και στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα ποτήρι κουπέ. Γαρνίρουμε με 3 ή 4 σταγόνες Angostura bitters.

Caipirinha
Ένα κοκτέιλ με καταγωγή από τη Βραζιλία. Λέγεται πως δημιουργήθηκε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της ισπανικής γρίπης, η οποία ήταν έντονη στη Βραζιλία στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η τότε συνταγή περιλάμβανε σκόρδο, μέλι και λεμόνια. Κάποια στιγμή, κάποιος σκέφτηκε να αντικαταστήσει το σκόρδο και το λεμόνι με ζάχαρη και πάγο, και γεννήθηκε το κλασικό κοκτέιλ.

Υλικά:
60 ml cachaça
1 λάιμ κομμένο σε σφήνες
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Μία φέτα λάιμ για το το γαρνίριμα

Εκτέλεση:
Συνθλίβουμε το λάιμ σε ένα ποτήρι με χοντρά τοιχώματα μαζί με τη ζάχαρη. Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο, προσθέτουμε το cachaça και ανακατεύουμε για λίγο. Γαρνίρουμε με λάιμ.

Sidecar
Ένα από τα πιο ιστορικά κοκτέιλ. Ο θρύλος λέει ότι επινοήθηκε στο Ritz του Παρισιού κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης, θεωρείται εξέλιξη του θρυλικού Brandy Crusta, το οποίο γεννήθηκε στο λιμάνι του Αμερικάνικου νότου στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Υλικά:
45 ml κονιάκ
20 ml Cointreau
20 ml χυμός λεμονιού
φλούδα πορτοκαλιού
ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Kαλύπτουμε το χείλος του ποτηριού με ζάχαρη, εάν θέλουμε, και το αφήνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε το κονιάκ, το λικέρ και το χυμό λεμονιού σε ένα σέικερ  με πάγο και χτυπάμε δυνατά. Βάζουμε το ποτό στο έτοιμο ποτήρι και γαρνίρουμε με το πορτοκάλι.

Αviation 
Ένα all time classic κοκτέιλ που το συναντάμε από τη δεκαετία του 1900. Το κοκτέιλ λέγεται ότι δημιουργήθηκε από τον Hugo Ensslin, ο οποίος τότε ήταν επικεφαλής μπάρμαν στο Hotel Wallick της Νέας Υόρκης. Η συνταγή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο βιβλίο του Ensslin το 1916 «Recipes for Mixed Drinks» κοκτέιλ.

Υλικά:
55 ml τζιν
20 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
15 ml maraschino λικέρ
7 ml crème de violette λικέρ
Κερασάκι μαρασκίνο για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα συστατικά -εκτός από το κερασάκι- σε ένα σέικερ με ένα φλιτζάνι πάγο. Τα χτυπάμε δυνατά μέχρι να κρυώσει το μείγμα και το βάζουμε σε ένα ποτήρι τύπου μαρτίνι. Γαρνίρουμε με κεράσι μαρασκίνο.

Πηγή: olivemagazine.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας