Μ. Χαρακόπουλος για επίσκεψη Τσαβούσογλου: Η Τουρκία υποχρεώθηκε να αλλάξει τακτική έναντι της Ελλάδας

«Είμαστε καταδικασμένοι από την γεωγραφία και την ιστορία να συγκατοικούμε σε αυτή τη γειτονιά με τα ιδιαίτερα προβλήματα ως το τελευταίο, εάν θέλετε, φυλάκιο της Δύσης, του δυτικού πολιτισμού. Άρα, εκ των πραγμάτων οφείλουμε να συζητούμε και να συνδιαλεγόμαστε, προκειμένου να βρούμε λύσεις, που μακάρι να γίνει κατανοητό και από την άλλη πλευρά ότι είναι προς το κοινό συμφέρον». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στον AstraTV ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο κ. Ελευθερία Τζανακούλη για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «στη μεν Θράκη είχαμε μία ελεγχόμενη ένταση που υπενθύμιζε τις βασικές αξιώσεις της Τουρκίας, την αμφισβήτηση του χαρακτήρα της μειονότητας -από θρησκευτική προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι εθνική μειονότητα και μάλιστα τούρκικη. Και είχαμε και οξείες αντιδράσεις από πολιτιστικούς συλλόγους Πομάκων που χαρακτήρισαν ανεπιθύμητο –persona non grata- στα πομακοχώρια, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και γι’ αυτό ενώ υπήρχε στο πρόγραμμα αρχικά και επίσκεψη σε πομακοχώρια αυτή δεν πραγματοποιήθηκε.

Στην επίσκεψη στην πρωτεύουσα νομίζω ότι υπήρχε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, τουλάχιστον, σε επίπεδο ρητορείας. Οι δηλώσεις που υπήρξαν μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού στη χώρα μας -είχε προηγηθεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό- νομίζω ότι ήταν μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα και θα έλεγα ότι τη ζήσαμε on camera, on air, στην προηγούμενη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα και στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία έχει αντιληφθεί δύο πράγματα: πρώτον ότι η ένταση που επιχειρήθηκε στο πεδίο όλο το προηγούμενο διάστημα, ενάμισι χρόνο τώρα, από πέρυσι τον Φεβρουάριο-Μάρτιο που είχαμε την απόπειρα υποκινούμενης εισβολής μεταναστών από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, την ένταση στο Αιγαίο, στο αρχιπέλαγος, από το “Oruts Reis” και τις προσπάθειες να παραβιάσουνε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην πράξη δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα. Δεν δημιούργησε τετελεσμένα.

Αντιθέτως, όλοι συνειδητοποιούν πια ότι οι λεγόμενες ελληνοτουρκικές διαφορές είναι ευρωτουρκικές διαφορές κι αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη Σύνοδο Κορυφής και του Δεκεμβρίου και του Μαρτίου της ΕΕ. Ενόψει, λοιπόν -και αυτό είναι το δεύτερο που λαμβάνει υπόψη της η Τουρκία- της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αφενός στις 14 Ιουνίου, αλλά και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επιχειρεί να δείξει και στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στους εταίρους μας, ότι επιδιώκει τον διάλογο με την Ελλάδα, αποφεύγει αυτή τη στιγμή μια κλιμάκωση προκλητικών ενεργειών. Μένει να το δούμε στην πράξη».

Ο κυβερνητικός βουλευτής υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται με σωφροσύνη τα εθνικά θέματα και πραγματικά είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε αυτή την ηγεσία στο Υπουργείο Εξωτερικών η οποία χειρίζεται με διπλωματική δεινότητα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και δη τα ελληνοτουρκικά. Τα έχει καταστήσει σταδιακά, όλα, ένα προς ένα, ως ευρωτουρκικές διαφορές και όχι ελληνοτουρκικές διαφορές και αυτό είναι βεβαίως που ενοχλεί την άλλη πλευρά, που αντιλαμβάνεται ότι έχει ένα “στενό κορσέ” ευρωπαϊκό, και εάν θέλετε και αμερικάνικο, γιατί και οι ΗΠΑ μετά την ήττα του Τραμπ επανακάμπτουν καταλυτικά στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν και πάλι ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντικό και για τα ελληνικά συμφέροντα. Συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα είναι παράγον σταθερότητας, πυλώνας σταθερότητας στην νοτιοανατολική Ευρώπη κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=iQPfKZmtRII

Δείτε επίσης

Βρείτε μας