Πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς lockdown με… άτακτους εστιάτορες

Λουκέτα 15 ημέρων, πρόστιμα και συλλήψεις. Το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς lockdown ορισμένοι στην εστίαση… ξεσάλωσαν και το πλήρωσαν. Οι πιο «άτακτες» ήταν Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Παγκράτι, Κολωνάκι και Ψυρρή.

Από την Παρασκευή το lockdown μας αποχαιρέτισε, η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετατέθηκε για τις 00:30 αλλά ορισμένοι στην εστίαση δεν… συμμορφώθηκαν. Και οι ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έβγαλαν τα μπλοκάκια τους και άρχισαν να «ρίχνουν» πρόστιμα.

Το Σάββατο (15.05.2021), όπως ανακοινώθηκε, παρατηρήθηκαν υψηλά ποσοστά μη συμμόρφωσης στα μέτρα λειτουργίας της εστίασης. Στο ωράριο συγκεκριμένα.

Και εκείνοι που ήταν οι πιο… άτακτοι ήταν στην Αττική και σε περιοχές όπως Γλυφάδα (6 λουκέτα), Χαλάνδρι, Παγκράτι, Κολωνάκι, Ψυρρή.

Υψηλή παραβατικότητα καταγράφηκε και σε περιοχές στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, όπου και επιβλήθηκαν σημαντικές κυρώσεις.

Κάποιοι από τους… άτακτους, όχι μόνο εξυπηρετούσαν κόσμο μέσα στα μαγαζιά ενώ η εστίαση είναι ανοιχτή μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν τηρούσαν καν και τον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών.

Λουκέτα και πρόστιμα

Συνολικά οι ελεγκτές επέβαλαν πρόστιμα ύψους 151.400€ και λουκέτα15 ημερών σε οχτώ επιχειρήσεις ενώ έγιναν και πέντε συλλήψεις υπευθύνων επιχειρήσεων.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι:

  • Επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες εστιατορίων στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γιατί εξυπηρετούσαν κόσμο σε εσωτερικό χώρο. Και οι συνελήφθησαν.
  • Στη Στερεά Ελλάδα ένας ιδιοκτήτης μεζεδοπωλείου είχε βάλει μουσική: συνελήφθη και θα πληρώσει και πρόστιμο 2.000 ευρώ.
  • Στην Αττική, σε έξι μαγαζιά μπήκε λουκέτο και πρόστιμο 3.000 ευρώ (6Χ3.000€) γιατί οι πελάτες βρίσκονταν, ενώ δεν έπρεπε, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Πρόστιμα 500 ευρώ επιβλήθηκαν και σε τρεις πελάτες (3Χ500)
  • Στην Κρήτη μαγαζί θα βάλει λουκέτο για 15 μέρες και θα πληρώσει και 10.000 πρόστιμο γιατί εξυπηρετούσε όρθιους πελάτες.
  • Στην Ήπειρο ιδιοκτήτης θα κλείσει για 15 μέρες το μεζεδοπωλείο του και θα πληρώσει και 3.000 ευρώ γιατί σέρβιρε κόσμο μέσα στο κατάστημα.
  • Επιβλήθηκαν δυο διοικητικά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ύψους 2.000€ έκαστο, για χρήση μουσικής στο δήμο Θεσσαλονίκης.
  • Επιβλήθηκε πρόστιμο 7.000€ και 15ήμερο λουκέτο σε ιδιοκτήτη ίντερνετ-καφέ για αναπαραγωγή μουσικής, για μη τήρηση ωραρίου και για παραμονή πελατών στον εσωτερικό χώρο της επιχείρησης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Επιβλήθηκε πρόστιμο 300€ σε ιδιοκτήτη ταξί στην Αττική για υπεράριθμους πελάτες.

Λόγω της καταγραφής υψηλών ποσοστών παραβατικότητας στη λειτουργία καταστημάτων εστίασης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα κάνουν από εδώ και πέρα «οριζόντιους σαρωτικούς ελέγχους με επίκεντρο τις περιοχές και τις επιχειρήσεις αυτές που δεν τηρούν τους ειδικούς όρους λειτουργίας θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη συλλογική προσπάθεια για τη σταδιακή επανεκκίνηση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Πηγή: newsit.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας