Εμβόλια Astrazeneca και Johnson & Johnson: Σε 2 με 3 εβδομάδες οι αποφάσεις της Ευρώπης για τις γυναίκες

Σε περίπου 2 με 3 εβδομάδες αναμένουν οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας να εκδοθεί η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να χορηγούνται τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson σε γυναίκες που είναι έγκυες ή προσπαθούν να τεκνοποιήσουν είτε με φυσικό τρόπο είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τα μέλη της επιτροπής σε επικοινωνία με τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές αρχές, ενημερώθηκαν πως θα χρειασθούν τουλάχιστον 15 ημέρες για να αποφανθεί ο ΕΜΑ για το ζήτημα που έχει προκύψει.

Ωστόσο η σύσταση να μην εμβολιάζονται οι γυναίκες με τα δύο αυτά εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, προκάλεσε νέες καθυστερήσεις στη διαδικασία του εμβολιασμού, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στα στελέχη της κυβέρνησης αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr.

Μάλιστα το κλίμα ανησυχίας επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο και από το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου δεν είναι σαφής για το τι θα πρέπει να πράξουν οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εμφανίστηκε καθησυχαστική σχετικά με την επικινδυνότητα των δύο εμβολίων για τις γυναίκες λέγοντας ότι κατά 99% δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ωστόσο από χθες έχει δημιουργηθεί σύγχυση στον γυναικείο πληθυσμό και ειδικά στις γυναίκες που επιχειρούν να τεκνοποιήσουν με εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν θα πρέπει να κάνουν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, τουλάχιστον 6 μήνες πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία της εξωσωματικής.

Ταυτόχρονα μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιλογή για άλλο εμβόλιο πλην της AstraZeneca για όσες γυναίκες ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 44 ετών αφού προς ώρας μόνο αυτό χορηγείται. Γι αυτό όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο  ethnos.gr, το επιτελείο που σχεδιάζει τους εμβολιασμούς σκοπεύει να προσθέσει άμεσα στις επιλογές εμβόλια και άλλων εταιρειών ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία. Άλλωστε η κυβέρνηση όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σκοπεύει μέσα στον Μάϊο να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον 5 εκατ. δόσεις του εμβολίου στον πληθυσμό.

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας