Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για Παγκόσμια Ημέρα Γης: Όταν έχεις μόνο μία πρέπει να την προστατέψεις

Σε ανακοίνωση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ επισημαίνονται τα εξής:
«Αργά το βράδυ της 20ης Απριλίου 2021 οι «μεγάλοι» της Ευρώπης αποφάσισαν για τον ευρωπαϊκό νόμο σχετικά με το κλίμα. Οι διαπραγματευτές από το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία με έναν αδύναμο στόχο μείωσης των εκπομπών ρύπων για το 2030, που αγγίζει το 52,8% για τις άμεσες εκπομπές, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών δασών που μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα. Στα θετικά ήταν η απόφαση για δημιουργία ανεξάρτητου επιστημονικού συμβουλίου για το κλίμα και η διαμόρφωση προϋπολογισμού για τον άνθρακα.

Κι ενώ σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα της Γης, οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού απέχουν παρασάγγας από τον κλιματικό στόχο που έθεσε η ΕΕ για το 2030. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο αλόγιστος τρόπος με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ακόμα και πράσινα προϊόντα όπως ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, απειλεί την τύχη των σημερινών και των μελλοντικών γενεών σε έναν κόσμο κλιματικού χάους και οικονομικών δυσκολιών. Η ΕΕ θα μπορούσε να είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη δράση για το κλίμα, αλλά με τις υποχωρήσεις στις πιέσεις που ασκούνται από συντηρητικούς κύκλους και οικονομικά συμφέροντα, δεν διαφαίνεται να υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα.

Η Επιτροπή έχει μια τελευταία ευκαιρία στο πλαίσιο του πακέτου «Fit for 55» που θα ανακοινώσει τον Ιούνιο, προκειμένου να προτείνει μια ισχυρή πολιτική για το κλίμα. Πώς θα γίνει αυτό; Με την παύση κυκλοφορίας αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2030, με προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς, καθώς και με ένα σαφές σχέδιο για τη μετάβαση σε πλήρως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το συντομότερο δυνατόν, με Εθνικό Σχεδιασμό για όλες τις χώρες-μέλη, κάτω από το πλαίσιο ενός ευρύτερου Πανευρωπαϊκού Σχεδίου. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται από τους Ευρωπαίους Πράσινους σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου.

Καλούμε όλους τους πολίτες της χώρας μας να ενώσουν την φωνή τους με τη δική μας και να αρχίσουν να δρουν κάτω από διαφορετικό πρίσμα στην καθημερινότητά τους και να απαιτούν από την πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα. Η στήριξη των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ είναι η μόνη ελπίδα για την ανάδειξη διαφορετικών και πραγματικά βιώσιμων πολιτικών για τη χώρα μας.
Και σε αυτές τις προσπάθειες αφιερώνουμε τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Σε όλους εκείνους που συνεχίζουν να πιστεύουν σε μια Ευρώπη που θα καταφέρει να δράσει ουσιαστικά για τη σωτηρία του πλανήτη μας μέσα από στιβαρές πολιτικές για το κλίμα. Καλούμε όλους εσάς να κάνετε σήμερα μια μικρή πράξη για αυτό. Μειώστε την ενεργειακή σας κατανάλωση, βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πόσο επιβαρύνουμε ως ανθρωπότητα τον πλανήτη μας κι αποφασίστε να δράσετε διαφορετικά, γιατί οι μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πράξεις ξεκινούν από μια μικρή ατομική ιδέα και πράξη».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας