«Όχι στην κατάργηση των μαθημάτων Τέχνης στο Λύκειο», φώναξαν εκπαιδευτικοί στη Λάρισα (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Το δικαίωμα των μαθητών στην αισθητική αγωγή και την καλλιτεχνική παιδεία διεκδίκησαν με διαμαρτυρία – αυτοκινητοπομπή που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Κυριακής εκπαιδευτικοί στη Λάρισα.

Η σημερινή δράση έγινε ταυτόχρονα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα, όπως ανέφερε στις δηλώσεις της η κα Αναστασία Γιαλαμά, καθηγήτρια εικαστικών και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, και έγινε με αφορμή την κατάργηση των μαθημάτων Τέχνης από το Γενικό Λύκειο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «αντιστεκόμαστε στο δικαίωμα της ζωής, γιατί η Τέχνη είναι ζωή.»

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται:

«Εν μέσω των πολύ δύσκολων συνθηκών που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, η Κυβέρνηση προχώρησε στην ουσιαστική κατάργηση των εικαστικών και άλλων μαθημάτων, όπως η μουσική και η κοινωνιολογία, από το πρόγραμμα του Λυκείου καθώς και στην ψήφιση νόμων που έχουν στόχο την απόλυτη υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας. Σήμερα εκκρεμεί η εκδίκαση Αίτησης Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας που κατέθεσε το Επιμελητήριο Εικαστικών και η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μάη, μετά από τρεις αναβολές, λόγω πανδημίας.

Η Αισθητική Αγωγή βάλλεται και υποβαθμίζεται σταδιακά όλα τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο εγκλεισμού, η κυβέρνηση εξαπολύει θύελλα αντιδραστικών νόμων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την κατασταλτική τους χροιά, από την πριμοδότηση των ιδιωτικών δομών, ενώ ψηφίζει τον πρόσφατο νόμο για την Παιδεία και τον αποκλεισμό ή τη συρρίκνωση της τέχνης στην εκπαίδευση, την αξιολόγηση, την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Ενώ προσφέρει γη και ύδωρ στους μεγάλους οικονομικούς ομίλους καταδικάζει σε πτώχευση όλους τους νευραλγικούς τομείς της κοινωνίας, υγεία, παιδεία, πολιτισμό. Παράλληλα αποφασίζει τη δημιουργία πρότυπων και πειραματικών δομών εκπαίδευσης με βασικό στόχο την κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών, τον άκρατο ανταγωνισμό και το κυνήγι της χρηματοδότησης από χορηγίες, με βάση την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, για μία εκπαίδευση που η κυβέρνηση δεν πρόσφερε απολύτως τίποτα, την ίδια στιγμή που κατασπαταλώνται τα χρήματα των φορολογουμένων σε κακόγουστες φιέστες και γκαλά, στην εμπορευματοποίηση μνημείων και του αστικού τοπίου, σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς και μέτρα παρωδία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση, με άλλοθι την πανδημία, κρατά χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ομηρία και την επισφάλεια ως αναπληρωτές, δημιουργώντας ένα χάος με την κατάθεση παράβολου που η ελαττωματική πλατφόρμα του υπουργείου απέκλεισε χιλιάδες υποψήφιους όλων των ειδικοτήτων και περίπου 400 εικαστικούς με αποτέλεσμα για ένα παράβολο 3 ευρώ να αποκλείονται από την εκπαίδευση για τρία χρόνια.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας διεκδικεί το δικαίωμα όλων των μαθητών στην αισθητική αγωγή και την καλλιτεχνική παιδεία. Αγωνίζεται για μάθημα τέχνης σε όλες τις τάξεις, σε όλα τα σχολεία, εργαστηριακό. Για διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, για μονιμοποίηση των αναπληρωτών. Γιατί «η τέχνη είναι δικαίωμα όλων των μαθητών». Γιατί τα παιδιά έχουν το δικαίωμα στην απρόσκοπτη διαδικασίας της μόρφωσης, σε ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης. Γιατί δεν υπάρχουν άριστοι μαθητές και δάσκαλοι, μόνο πρέπει να υπάρχουν άριστες συνθήκες στην Παιδεία για όλους».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας