Λαρισαίων Κοινόν: ΟΧΙ στη διάλυση των Λαϊκών αγορών

Ανακοίνωση από τη δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν»

«Οι λαϊκές αγορές ως θεσμός κλείνουν σχεδόν έναν αιώνα λειτουργίας (θεσμοθετήθηκαν το 1929 και η πρώτη λαϊκή αγορά λειτούργησε στο Θησείο στις 18 Μαΐου 1929, ημέρα Σάββατο). Ο θεσμός έγινε αποδεκτός από την μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, κυρίως αυτών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, λόγω της ποιότητας των προϊόντων, της χαμηλής τιμής και της μεγάλης ποικιλίας.

Το νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση με στόχο τον «εκσυγχρονισμό» των λαϊκών αγορών βλάπτει τόσο τους εργαζόμενους στις λαϊκές αγορές όσο και τους καταναλωτές. Το νέο σχέδιο νόμου εκτός του ότι δίνει τη διαχείριση των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες και επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα και μεγάλες εταιρείες να αδειοδοτούνται και να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, προβλέπει ακόμα ότι θα δικαιούνται το 5% των θέσεων κάθε λαϊκής αγοράς. Επιπλέον ορίζει τον πλειστηριασμό των θέσεων κάθε 3 χρόνια και  εμπλέκει τους δήμους να γνωμοδοτούν για τον καθορισμό του ύψους του ανταποδοτικού τέλους προς το φορέα διαχείρισης. Επίσης καταργεί τις επιτροπές λαϊκών αγορών και εξαιρεί τους εκπροσώπους των παραγωγών  πωλητών από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Ανάπτυξης, τότε σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί των θέσεων, που κατέχουν σήμερα οι πωλητές των λαϊκών αγορών. Η κυβέρνηση φέρεται να επιμένει και στο θέμα των ασφαλιστικών – φορολογικών εισφορών . Δηλαδή,  όσοι δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι θα χάνουν τη θέση τους από τη λαϊκή αγορά. Με αυτόν τον τρόπο, χιλιάδες οικογένειες παραγωγών και επαγγελματιών που βιοπορίζονται από τις λαϊκές αγορές και έχουν δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα από την πανδημία τίθενται αυτόματα εκτός του χώρου που δραστηριοποιούνται.
Η δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» πιστεύει ότι η είσοδος των κερδοσκόπων στις λαϊκές αγορές σε βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών, δεν θα πρέπει να ενθαρρυνθεί. Οι λαϊκές αγορές ανήκουν στους παραγωγούς, τους μικρούς επαγγελματίες και τους καταναλωτές, όχι σε εταιρίες. Ενώνει την φωνή της με αυτή των παραγωγών των λαϊκών αγορών και ζητά να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο και να υπάρξει σοβαρός διάλογος με στόχο τον πραγματικό και αναγκαίο εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών, με την ταυτόχρονη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καταναλωτών.»

 

Δείτε επίσης

Βρείτε μας