Κορωνοϊός – Θεοδωρίδου: 28 περιπτώσεις θρομβώσεων σε 17 εκατ. εμβόλια AstraZeneca

Σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων της AstraZeneca κατά του κορονοϊού που έχουν μέχρι στιγμής χορηγηθεί έχουν καταγραφεί 28 περιστατικά που σχετίζονται με θρομβώσεις. Αυτό ξεκαθάρισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

«Είναι ένα εμβόλιο που οι αναφορές για τα περιστατικά θρομβώσεων κλονίζουν την εμπιστοσύνη. Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες», σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η καθηγήτρια τόνισε πως «τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι παράγοντας αντένδειξης για να γίνει το εμβόλιο σε όσους έχουν ιστορικό θρομβώσεων».

Η Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως οι αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο είναι εξαιρετικά σπάνιες, κάνοντας λόγο για 1,3 αλλεργικές αντιδράσεις ανά 1.000.000 δόσεις εμβολίων.

Ανέφερε μάλιστα πως πιθανά συμπτώματα που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα είναι, θωρακικό και κοιλιακό άλγοςκεφαλαλγία που μπορεί να εμφανιστούν 7 με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα, πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο είναι ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή: ethnos.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας