Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κοινωνική Αλληλεγγύη «Social Voices» για τον σεισμό στην Ελασσόνα

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κοινωνική Αλληλεγγύη «Social Voices» με αφορμή τον σεισμό στην Ελασσόνα σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έκθεση σε εξαιρετικά στρεσογόνα γεγονότα, όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, αποτελεί μείζονα παράγοντα επικινδυνότητας για την ψυχική και κοινωνική υγεία των ατόμων. Μετά από έναν καταστροφικό σεισμό, επηρεάζεται σημαντικά η ψυχική και συγκινησιακή κατάσταση των θυμάτων, αλλά και των διασωστών. Ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχει ήδη ένας καθολικός στρεσογόνος παράγοντας από την πανδημία covid 19, η ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής εφαρμογής ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων αντιμετώπισης κρίσεων καθίσταται επιτακτική.

Ο αρμόδιος φορέας στη χώρα μας, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, που παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών είναι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με το Π.Δ. 22/2006 (ΦΕΚ 18/Α/7-2-2006), «σκοπός του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) είναι ο συντονισμός του δικτύου παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε άτομα, οικογένειες, πληθυσμιακές ομάδες που περιέρχονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άτομα, οικογένειες και πληθυσμιακές ομάδες θεωρείται ότι χρήζουν άμεσα έκτακτης κοινωνικής βοήθειας, όταν /…/ αντιμετωπίζουν κοινωνικούς κινδύνους που προέρχονται από φυσικές καταστροφές…».

Ειδικότερα, το ΕΚΚΑ, για την επίτευξη του σκοπού του, έχει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες αρμοδιότητες: α) παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο, β) παροχή βραχείας σε διάρκεια φιλοξενίας και άμεσης κάλυψης των βασικών αναγκών στέγασης, διατροφής και ένδυσης, γ) επιτόπια παρέμβαση σε χώρους που αναφέρεται ή καταγγέλλεται η ύπαρξη προβλήματος που χρήζει άμεσης κοινωνικής παρέμβασης, δ) ανάπτυξη δικτύου συνεργασίας με άλλους φορείς και υπηρεσίες που ασχολούνται με την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ε) συντονισμό και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών, στ) σχεδιασμό και εξειδίκευση των τρόπων άμεσης κοινωνικής παρέμβασης.

Ωστόσο, η απουσία του ΕΚΚΑ από τις φυσικές καταστροφές που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες ήταν αισθητή. Θυμίζουμε τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια και στην Καρδίτσα, τον φονικό σεισμό στη Σάμο, αλλά και τη μεγάλη πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Στις 3/3/2021, σημειώθηκε στην Ελασσόνα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλώντας σοβαρές υλικές καταστροφές, ενώ χρειάστηκε άτομα να απεγκλωβιστούν από τα ερείπια. Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών και ότι έσπευσαν στην περιοχή ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), καθώς και οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ). Από τη λίστα των φορέων που παρεμβαίνουν απουσιάζει, για ακόμα μια φορά, το ΕΚΚΑ.

Καλούμε τη διοίκηση του ΕΚΚΑ, καθώς και την πολιτική ηγεσία του εποπτεύοντος Υπουργείου, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους πληγέντες. Ειδάλλως, οφείλουν να εξηγήσουν στους Έλληνες φορολογούμενους το λόγο που το ΕΚΚΑ δεν ασκεί την καθ’ ύλην αρμοδιότητα».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας