Ντοκιμαντέρ της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού: «Χρώματα της Αποκριάς» – Έθιμα και τραγούδια από τον νομό Λάρισας

Κάθε χρόνο, εδώ κι έξι χρόνια, στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Λαρισαίων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού διοργανώνει τα Μπουλούκια –  θιάσους μεταμφιεσμένων  με τη συνοδεία μουσικών με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά που ξεκινούν από διαφορετικά σημεία της πόλης, ξεσηκώνοντας τον κόσμο με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της πόλης.

Θίασοι και πολίτες κατέληγαν στην Κεντρική πλατεία όπου στηνόταν μεγάλο παραδοσιακό γλέντι με σπουδαίους εκπροσώπους της δημοτικής μας παράδοσης όπως ο Πέτρος Λούκας Χαλκιάς, τα Χάλκινα της Κοζάνης κλπ. Μια εκδήλωση που αγαπήθηκε αμέσως κι αυτό φάνηκε τόσο από τη συμμετοχή των πολιτών όσο και των συνεργαζόμενων συλλόγων.  Να σημειωθεί, ότι οι θίασοι πριν φτάσουν στην Κεντρική πλατεία κάνουν στάσεις σε πεζόδρομους και πλατείες, παρουσιάζοντας χορούς και αναπαραστατικά έθιμα (η απαγωγή της νύφης, γαϊτανάκι, καμήλα κλπ).

Επειδή φέτος, λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού, η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί, δημιουργήθηκε μια ταινία μικρού μήκους (ντοκιμαντέρ) όπου παρουσιάζονται τα έθιμα της Αποκριάς του νομού Λάρισας με τα ανάλογα τραγούδια.

Το μουσικό μέρος ανέλαβε ο Γιώργος Δεληγιάννης και η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής  του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, ενώ την έρευνα, το υλικό (φωτογραφίες, γκραβούρες κλπ) και τα κείμενα έκανε η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού. Τα γυρίσματα έγιναν στο Δημοτικό Ωδείο και στο Λαογραφικό Μουσείο και  η ηχογράφηση στη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας.

Η εν λόγω ταινία, εκτός του καλλιτεχνικού αποτελέσματος, θα έχει πολλές χρήσεις εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα, ενώ θα αποτελέσει κληροδότημα για τις νέες γενιές. Και ταυτόχρονα θα διασκεδάσει τους Λαρισαίους αυτή τη δύσκολη περίοδο που διάγουμε.

Στην ταινία, υπάρχει αναφορά όχι μόνο στο χθες, αλλά και στο σήμερα, με την αναβίωση των Μπουλουκιών.

Το ντοκιμαντέρ κάνει πρεμιέρα αύριο Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 19:00 στη σελίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού στο fb και στο κανάλι της στο youtube.

https://youtu.be/rfmOUwZ2aJ8

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου (Τσικνοπέμπτη) στις 14:30, θα μεταδοθεί από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Λάρισας (93,6).

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Επιστημονική έρευνα – Κείμενα – Αφήγηση: Φανή ΚαλοκαιρινούΔιευθύντρια Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, Αρχαιολόγος, Λαογράφος

Έπαιξε η Ορχήστρα της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής 1987 του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Έρευνα, καταγραφή, μουσική επιμέλεια:Γιώργος Δεληγιάννης

Βοηθός έρευνας: Μαρία Δεληγιάννη – τραγουδίστρια, μουσικός

Σκηνοθεσία: Πασχάλης Μάντης

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Γιώργος Δεληγιάννης: κλαρίνο

Σταύρος Κουσκουρίδας: κλαρίνο

Κώστας Παπαδημητρίου: τραγούδι – λαούτο

Ρήγας Μακρόπουλος: βιολί

Μανώλης Ντάλλας: ακορντεόν

Αποστόλης Μαυραντζάς: κρουστά

Βίντεο από  Μπουλούκια: LifeOfFilm

Διεύθυνση παραγωγής: Ηλίας Μάντης

Δείτε επίσης

Βρείτε μας