Κατά του εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων

Την αντίθεσή του στον πυρήνα του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων σε ψήφισμά του.

Ως γνωστόν, την περασμένη Πέμπτη έγινε ευρεία συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα και μετά από ψηφοφορία το προτεινόμενο ψήφισμα της «Συμπαράταξης Λαρισαίων» παραπέμφθηκε σε διαπαραταξιακή επιτροπή στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι των παρατάξεων «Συμπαράταξη Λαρισαίων» , «Ορμή ανανέωσης»,  «Πρωτοβουλία Αξιών-ΠΡΑΞΙ για τη Λάρισα» και «Λαρισαίων Κοινόν». Ψήφισμα κατά του νομοσχεδίου είχε καταθέσει και η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», το οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία λαμβάνοντας τρεις ψήφους, ενώ η παράταξη «Λάρισα Μπροστά» διαφώνησε και τα δυο προτεινόμενο ψηφίσματα.

Σε συνεδρίαση της διαπαραταξιακής, συμπληρώθηκε το αρχικό κείμενο του προτεινόμενου ψηφίσματος και έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε κατά πλειοψηφία στο παρακάτω ψήφισμα.

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τον νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναμένεται το επόμενο διάστημα να εισαχθεί προς συζήτηση στα αρμόδια όργανα της Βουλής.

Μια συζήτηση που θα είναι μακριά από τις πραγματικές προτεραιότητες, τα μεγάλα επίδικα της Αυτοδιοίκησης, τους πόρους και τις αρμοδιότητες, τι πρέπει να κάνουμε, τι να διορθώσουμε. Όλα εκείνα δηλαδή που συζητήθηκαν στις προσυνεδριακές διασκέψεις της ΚΕ∆Ε.

Είναι γεγονός, πως με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο δημιουργήθηκαν προβλήματα κυβερνησιμότητας στην Τ.Α.

Η σημερινή κυβέρνηση όμως, εν μέσω πανδημίας, εισάγει ένα νομοσχέδιο με ένα
μοντέλο λειτουργίας που θεωρούμε ότι αποτελεί συντηρητική στροφή για το θεσμό
της Τ.Α. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι χρειάζονται νέες, θετικές πρακτικές που
μπορούν να συνδυάσουν την μέγιστη αντιπροσωπευτικότητα με την αναγκαία
αποτελεσματικότητα.

Η επίκληση στην κυβερνησιμότητα είναι πρόδηλα προσχηματική για να στηρίξει η κυβέρνηση τη συντηρητική πρότασή της. Αντίθετα η εκλογή του υποψήφιου δημάρχου με την πλειοψηφία του 50% και άνω μέσα από τη διαδικασία του δεύτερου γύρου εξασφαλίζει  τη δημοκρατική νομιμοποίηση της νίκης του και η κατάργηση του 3% αποτελούν βασικά ζητήματα μιας άλλης προσέγγισης που έχει στον πυρήνα της τα ζητήματα της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών.

Η τοπική αυτοδιοίκηση διαχρονικά είναι συνυφασμένη με δυο ζητήματα λόγω της εγγύτητας της με τους πολίτες. Τα ζητήματα της Δημοκρατίας και τα ζητήματα της Συμμετοχής των πολιτών. Αυτά τα δυο στοιχεία το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, δεν τα εμπεριέχει.

Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:

– Την εκλογή του δημάρχου με ποσοστό 43% από την πρώτη Κυριακή.  Το 43%  οδηγεί  σε Δήμαρχο μειοψηφίας, και σε συνδυασμό  με τα 3/5 των εδρών, οδηγεί απόλυτα σε ένα υπερ-πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα.

Το πλαφόν εισόδου 3% για να εκπροσωπούνται οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι επίπλαστο, και σε συνδυασμό με την πρόβλεψη κατάθεσης των συνδυασμών 3 μήνες πριν την διενέργεια των εκλογών, εξαφανίζει τις μικρές παρατάξεις. Και αυτό είναι επίσης ένα ζήτημα Δημοκρατίας.

Την μείωση του αριθμού των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων που σε συνδυασμό με την κατάργηση των συμβουλίων στις έδρες των Δήμων αποτρέπει και ουσιαστικά αποκλείει συνδημότες μας από τη συμμετοχή τους στα κοινά και μειώνει το εύρος διαβούλευσης.

Την μείωση του ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια από 40% στο 33%. Πεποίθησή μας αποτελεί ότι αυτό θα έπρεπε όχι μόνο να μη μειωθεί αλλά παράλληλα να ενισχυθεί και με άλλους θεσμικούς τρόπους.

Την αφαίρεση της δυνατότητας έκφρασης των Τοπικών Κοινοτήτων με ξεχωριστούς συνδυασμούς.  Η εξάρτηση των Τοπικών Συμβουλίων από τους Συνδυασμούς των παρατάξεων, είναι δημιουργία ενός ψηφοδελτίου που χρησιμοποιεί τα Τοπικά Συμβούλια ως “ψηφοσυλλέκτες” στην κατεύθυνση του Δημάρχου και του συνδυασμού του. Αν θέλουμε τη συμμετοχή, θα πρέπει να αφήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν.

Την πρόβλεψη για μονοπρόσωπη εκπροσώπηση στις Κοινότητες σε Δήμους μέχρι 500 κατοίκους (από 300) που ακυρώνει στην ουσία της το ζητούμενο της λαϊκής συμμετοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων εκφράζει την αντίθεσή του στον πυρήνα του θεσμού του προτεινόμενου νομοσχεδίου, που είναι σε λάθος κατεύθυνση!»

 

 

Δείτε επίσης

Βρείτε μας