Σκληρή κριτική Καλογιάννη για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση

Σκληρή κριτική στην πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκησης άσκησε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, κατά τη διάρκεια της τοποθετήσεώς του στην αποψινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα επισήμανε ότι ο νέος εκλογικός νόμος:

  • Χαρακτηρίζεται από έλλειμμα δημοκρατίας και αποθαρρύνει την συμμετοχή των πολιτών
  • Εκλογή με 43% διαμορφώνει δημάρχους μειοψηφίας αλλά με το 60% των εδρών
  • Το νέο εκλογικό σύστημα στραγγαλίζει τις μικρές παρατάξεις

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο αριθμός των Δημοτικών Συμβούλων στην Λάρισα από 49 σήμερα μειώνεται στους 37

Σκληρή κριτική στην πρόταση της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκησης άσκησε ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε ότι στον πυρήνα του νομοσχέδιου υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και  χαρακτήρισε το νέο εκλογικό νόμο ως υπερσυγκεντρωτικό και υπέρ πλειοψηφικό.

Ειδικότερα, ο κ. Καλογιάννης αναφερόμενος στα βασικά σημεία αιχμής και διαφωνίας του, αναφέρθηκε τόνισε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει:

– Την εκλογή του δημάρχου με ποσοστό 43% από την πρώτη Κυριακή.  Το 43%  οδηγεί  σε Δήμαρχο μειοψηφίας, και σε συνδυασμό  με τα 3/5 των εδρών, οδηγεί απόλυτα σε ένα υπερ-πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα.

– Το πλαφόν εισόδου 3% για να εκπροσωπούνται οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι επίπλαστο, και σε συνδυασμό με την πρόβλεψη κατάθεσης των συνδυασμών 3 μήνες πριν την διενέργεια των εκλογών, εξαφανίζει τις μικρές παρατάξεις. Και αυτό είναι επίσης ένα ζήτημα Δημοκρατίας.

– Την μείωση του αριθμού των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων που σε συνδυασμό με την κατάργηση των συμβουλίων στις έδρες των Δήμων αποτρέπει και ουσιαστικά αποκλείει συνδημότες μας από τη συμμετοχή τους στα κοινά και μειώνει το εύρος διαβούλευσης.

– Την αφαίρεση της δυνατότητας έκφρασης των Τοπικών Κοινοτήτων με ξεχωριστούς συνδυασμούς.  Η εξάρτηση των Τοπικών Συμβουλίων από τους Συνδυασμούς των παρατάξεων, είναι δημιουργία ενός ψηφοδελτίου που χρησιμοποιεί τα Τοπικά Συμβούλια ως “ψηφοσυλλέκτες” στην κατεύθυνση του Δημάρχου και του συνδυασμού του. Αν θέλουμε τη συμμετοχή, θα πρέπει να αφήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να εκφραστούν.

– Την πρόβλεψη για μονοπρόσωπη εκπροσώπηση στις Κοινότητες σε Δήμους μέχρι 500 κατοίκους (από 300) που ακυρώνει στην ουσία της το ζητούμενο της λαϊκής συμμετοχής.

 

Δείτε επίσης

Βρείτε μας