Χατζηχριστοδούλου: «Προσοχή να μην ξεφύγει η κατάσταση»

Κοντά στο 1 είναι ο δείκτης (rt) μεταδοτικότητας στη Μαγνησία, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πως η αυστηρή τήρηση των μέτρων, παρά την κόπωση, είναι μονόδρομος, ώστε να περιοριστεί το ενδεχόμενο διασποράς του κορωνοϊού που θα επιφέρει επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης στον νομό.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας Χρ. Χατζηχριστοδούλου, παρακολουθώντας την επιδημιολογική πορεία της πανδημίας σε επίπεδο Θεσσαλίας, ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφορικά με τη Μαγνησία, εμφανίζεται καθησυχαστικός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πριν από δύο εβδομάδες οι δύο περιοχές που προβλημάτισαν ήταν ο Βόλος και ο δήμος Ρήγας Φεραίου, κυρίως εξαιτίας της καταγραφής πολλών κρουσμάτων στο Γηροκομείο Καναλίων και στις ιδιωτικές δομές.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως αναφορικά με τον Βόλο, καταγράφηκε μεν μία αύξηση κρουσμάτων σε βάθος 14 ημερών κυρίως λόγω των «θετικών» σε ιδιωτικές δομές, όμως η επιδημιολογική επιβάρυνση δεν είναι τέτοια που να επιφέρει μεγάλη ανησυχία για αυτό και η κατάσταση χαρακτηρίζεται σταθερή.

Υπό την αίρεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση και ότι η τήρηση των μέτρων θα είναι αυστηρή. Όσον αφορά τον δήμο Ρήγα Φεραίου η επιδημιολογική εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη κυρίως το τελευταίο 7ήμερο.

«Σε καμία περίπτωση δεν χαλαρώνουμε. Χρειάζεται προσοχή για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Το έχουμε δει από άλλες περιοχές, μία αστοχία αρκεί για να έρθουν «τα πάνω-κάτω», συνέστησε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ερωτηθείς ο καθηγητής αν μπαίνουμε σε ένα τρίτο κύμα, ο κ. Χατζηχριστοδούλου απάντησε λέγοντας «φαίνεται ότι υπάρχει μία αύξηση, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αυτή τη στιγμή ναι ή όχι. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί, γι’ αυτό πήραμε και άλλα μέτρα».

Σχολιάζοντας εξάλλου όσα λέγονται για τις εστίες μετάδοσης, ο ίδιος είπε πως «στο λιανεμπόριο, δεν πιστεύω ότι δεν ενέχει κίνδυνο όταν κανένας που φοράει τη μάσκα του, μπαίνει σε ένα κατάστημα, αγοράζει και φεύγει». Αντίθετα εκτίμησε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε άλλες συνήθειες.

«Όταν συγκεντρώνονται πέντε και δέκα άτομα μαζί με τον καφέ στο χέρι και κάνουν βόλτα, υπάρχει θέμα. Δημιουργούνται εστίες που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα», ανέφερε, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από την καραντίνα.

Τέλος σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, δήλωσε ότι «αν η ροή των εμβολίων είναι ικανοποιητική τους επόμενους μήνες και αν έχουμε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιασμένο μέχρι Απρίλιο – Μάιο, το καλοκαίρι θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Πηγή: taxydromos.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας