Εκβιάζουν Λαρισαίους με… ροζ βίντεο!

Η… φαντασία και η ευρηματικότητα των απατεώνων του διαδικτύου δεν έχει τέλος, καθώς το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα είναι τα περιστατικά και στη Λάρισα της διεθνώς γνωστής απάτης μέσω σεξουαλικής εκβίασης, sextortion scam.

Δεκάδες Λαρισαίοι τις τελευταίες ημέρες μας έχουν καταγγείλει ότι έχουν λάβει στο e-mail τους μήνυμα, με το οποίο τους ζητούν να καταβάλουν ένα χρηματικό ποσό, προκειμένου να μη διαμοιραστεί σε γνωστούς τους ένα… υποτιθέμενο ροζ βίντεο, που οι επιτήδειοι ισχυρίζονται ότι έχουν εξασφαλίσει από τον υπολογιστή του παραλήπτη.

Προφανώς και πρόκειται για απάτη, με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να εφιστά την προσοχή για το κύκλωμα χάκερ απατεώνων που διασπείρει εκβιαστικά e-mail, με στόχο την οικονομική εξαπάτηση των πολιτών.

Δείτε το mail που εμφανίστηκε στα εισερχόμενα Λαρισαίων:

Τι λέει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Καταγράφονται πολλά περιστατικά της διεθνώς γνωστής απάτης μέσω σεξουαλικής εκβίασης “sextortion scam”, που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Ειδικότερα, άγνωστοι δράστες, με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.

Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι δήθεν έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Σημειώνεται ότι τα εκβιαστικά αυτά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν κυρίως τις παρακάτω μορφές και περιεχόμενο, ενώ η αναφορά σε πραγματικούς κωδικούς γίνεται ώστε οι χρήστες να πεισθούν για το αληθινό της απειλής.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων:

  • να αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης,
  • να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,
  • να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές,
  • να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται, και
  • να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν επώνυμα ή ανώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Για την πληρέστερη ενημέρωσή τους, οι πολίτες μπορούν να ακολουθούν τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα κοινωνικά δίκτυα:

Δείτε επίσης

Βρείτε μας