Λαϊκή Συσπείρωση: Με «ψίχουλα» η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας για το 2021

Σε δήλωση της η Κατερίνα Γκρίμπα, Μέλος Δ.Σ. ΔΠΛ, από την Λαϊκή Συσπείρωση, αναφέρει τα εξής:

«Μόνο κοροϊδία για το λαό της πόλης μπορεί να αποτελεί ο στόχος που θέτει η διοίκηση Καλογιάννη για αναβάθμιση του ρόλου και του έργου της Δημοτικής πινακοθήκης Λάρισας (ΔΠΛ) όταν γι’ αυτόν δίνονται ψίχουλα.

Ο προϋπολογισμός της Πινακοθήκης για το 2021 είναι πλήρως ισοσκελισμένος. Με ιδίους πόρους και από την εισφορά του Δήμου θα κληθεί να λειτουργήσει για μια ακόμη φορά. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει πουθενά απαίτηση χρηματοδότησης από το υπουργείο, τι κι αν η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως κι η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, πανηγυρίζει για τα «ματωμένα πλεονάσματα» των 27 δις ευρώ, που δημιουργήθηκαν από τα ποσά των νέων παρακρατηθέντων πόρων από τους Δήμους, που έχουν φτάσει τα 4 δις ευρώ.

Ακόμη κι έτσι όμως, πλέον είναι ορατό από χιλιόμετρα πως από στρατηγική επιλογή και η Δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, στηρίζουν τέτοιου είδους προϋπολογισμούς,  στοχεύοντας στην ύπαρξη και διαιώνιση της ανταποδοτικότητας. Δηλαδή με τα δημοτικά τέλη, με δίδακτρα, οι Δημότες να ξεζουμίζονται . Γιατί το λέμε αυτό. Γιατί ο απολογισμός του 2020 αφήνει το Δήμο με αποθεματικό μεγαλύτερο των 12.000.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή στην πινακοθήκη θα δοθούν για το 2021 μόλις 330.000 ευρώ  , ενώ οι μαθητές ( μικροί και μεγάλοι )που θα παρακολουθήσουν, όταν και αν ανοίξουν τα λιγοστά  τμήματα, θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, καθώς προϋπολογίζονται από δίδακτρα 26.000 ευρώ. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μην καλύπτονται από το Δήμο αυτά τα χρήματα, ενώ στην άκρη υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ.

Ενώ διαιωνίζονται η υποβάθμιση και η εργασιακή «γαλέρα», καθώς για παράδειγμα το λιγοστό προσωπικό της Πινακοθήκης, οι δάσκαλοι των εργαστηρίων που αναγκάζονται να περνούν από διαγωνισμό και κληρώσεις κάθε χρόνο για να δουλέψουν ως ωρομίσθιοι είναι φυσικό, παρά την προσωπική τους προσπάθεια να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της πόλης.

Ταυτόχρονα η συντήρηση του κτηρίου, με γνωστά προβλήματα εδώ και χρόνια ( ακόμη και την πλημμύρα στην αποθήκη πριν λίγα χρόνια), επαφίεται στο ότι περισσέψει και σε ιδιώτες.

Στο σύνολό του ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε καλύπτει μόνο τα λειτουργικά έξοδα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας θεωρούμε ότι η δυνατότητα του λαού να έχει επαφή με τον πολιτισμό είναι θέμα συλλογικής διεκδίκησης και αγώνα. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι υπάρχει ένα πλήθος δράσεων που μπορούν να αναπτυχθούν (όχι μόνο διαδικτυακά), για να έρθει το κοινό της πόλης, αλλά και της υπαίθρου σε επαφή με την μόνιμη συλλογή του Μουσείου  Γ.Ι. Κατσίγρα, ή των εικαστικών εκθέσεων που φιλοξενούνται στην πινακοθήκη και πρέπει και μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

Γι’ αυτό καλούμε τους εργαζόμενους της πινακοθήκης, τη νεολαία και το λαό της πόλης να παλέψει για να διεκδικήσει:

  • Να δοθεί γενναία αύξηση από τον προϋπολογισμό του Δήμου, που άμεσα μπορεί να διπλασιαστεί.
  • Να καταργηθούν τα δίδακτρα και να καλύπτονται τα αναλώσιμα υλικά από τον προϋπολογισμό της ΔΠΛ.
  • Να διεκδικηθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε και η Πινακοθήκη να επιτελεί το έργο της.
  • Να δοθεί χώρος σε νέους καλλιτέχνες στην πόλη, των οποίων το έργο μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί.
  • Δημιουργία και νέων καλλιτεχνικών τμημάτων για τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες. Χρειάζεται άμεσα να βοηθηθούν ΔΩΡΕΑΝ, τα παιδιά που θα κληθούν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις φέτος σε μαθήματα σχεδίου που δεν διδάσκονται».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας