Ε. Λιακούλη: «Απέκλεισε και αδίκησε η Κυβέρνηση τις νέες επιχειρήσεις, στην επιστρεπτέα προκαταβολή»

Ερώτηση – παρέμβαση προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών πραγματοποίησαν, με πρωτοβουλία της Ευαγγελίας Λιακούλη, 12 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, σε σχέση με το καίριο, εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης, ζήτημα της άνισης μεταχείρισης των νέων επιχειρήσεων, ως προς την Επιστρεπτέα προκαταβολή.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ερώτησης της Λαρισαίας βουλευτή: «Η επιδημία του covid-19, δυστυχώς, έπληξε και χιλιάδες επιχειρήσεων και είναι αυτονόητο πως οι νέες κυρίως επιχειρήσεις δέχθηκαν σχεδόν ολοκληρωτικό πλήγμα, επιχειρήσεις δηλαδή που άνοιξαν δηλαδή μέσα στην περίοδο της επιδημιολογικής κρίσης ή λίγο πριν, μέσα στο 2020 ή τους τελευταίους μήνες του 2019.
Οι εν λόγω επιχειρήσεις παρότι επένδυσαν κεφάλαια για την έναρξη τους, προσλαμβάνοντας σε πολλές περιπτώσεις προσωπικό, μη διαθέτοντας όμως ταυτόχρονα ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποκτήσουν πελατολόγιο, ούτε να αποθεματοποιήσουν έστω κατ’ ελάχιστο κεφάλαια κίνησης, βρέθηκαν σε μια αγορά σε πλήρη αποδρομή
Ωστόσο, παρότι ανέστειλαν αναγκαστικά τη λειτουργία τους, με απόφαση της Πολιτείας για δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο, ουσιαστικά, αποκλείονται από την «επιστρεπτέα προκαταβολή 4».

Για τον αποκλεισμό αυτό ευθύνεται ο τρόπος υπολογισμού της μείωσης ύψους 20% στον τζίρο των επιχειρήσεων, από τη στιγμή που η πτώση αυτή δεν λογίζεται με βάση τους τζίρους των προηγούμενων μηνών, αλλά με βάση τον τζίρο του τελευταίου τριμήνου του 2019 ή του πρώτου τριμήνου του 2020.

Όπως γίνεται αντιληπτό, μια επιχείρηση που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2019 π.χ. ή τον Ιανουάριο του 2020, εύλογα, δεν μπόρεσε μέσα στα μικρά αυτά διαστήματα, προ του πρώτου lockdown, να σχηματίσει υψηλούς τζίρους
Έτσι, εντελώς παράδοξα, επιχειρήσεις που εμφάνισαν μείωση τζίρου τάξης 40% και 50% μέσα στο έτος, εμφάνισαν οριακή κερδοφορία σε σχέση με τους πρώτους μήνες έναρξής τους και αποκλείστηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 (!).

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι τα παραπάνω συνιστούν ευθέως άνιση μεταχείριση νέων και παλαιών επιχειρήσεων από πλευράς της Πολιτείας, ρωτάμε τον αρμόδιο Υπουργό, πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη αδικία, ως προς την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και ζητάμε έστω και την ύστατη στιγμή μια αναθεώρηση των προϋποθέσεων και επανεξέταση των περιπτώσεων που απορρίφθηκαν»

Δείτε επίσης

Βρείτε μας