Κορωνοϊός: Μειώνονται κρούσματα και θάνατοι, όχι όμως και οι διασωληνωμένοι – Ο προβληματισμός των ειδικών

Κρούσματα και θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού μειώνονται σταθερά, αλλά όχι και ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτό προβληματίζει έντονα τους ειδικούς.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων δείχνει να σταθεροποιείται κάτω από τα 1.000, ενώ τάση προς μείωση παρουσιάζουν και οι ημερήσιοι θάνατοι. Το στοιχείο που προβληματίζει έντονα τους λοιμωξιολόγους και τους υπεύθυνους του ΕΣΥ, αφορά τον αριθμό των διασωληνωμένων, ο οποίος μειώνεται, μεν, αλλά με εξαιρετικά αργό ρυθμό. Η τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ανέφερε 470 ασθενείς διασωληνωμένους, αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από τους 300 που υπολόγιζαν οι λοιμωξιολόγοι, ως αποτέλεσμα της απομείωσης μετά την εφαρμογή του πολυήμερου lockdown.

Ταυτόχρονα, με εξαιρετικά αργό ρυθμό μειώνεται και το φορτίο στην περιοχή της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική, ενώ συνεχίζεται η μείωση του φορτίου στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι μόνο η Δυτική Αττική που παρουσιάζει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται αρκετά κρούσματα και στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που εξετάζεται με προσοχή από τους αρμόδιους.

Τα αναθεωρημένα μέτρα

Όσον αφορά τα αναθεωρημένα μέτρα για το lockdown, δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ και θα έχουν ισχύ έως τις 7 Ιανουαρίου, οπότε θα γίνει η νέα αξιολόγηση της κατάστασης και θα ληφθούν οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Κυνήγι και ψάρεμα, παίρνουν το «πράσινο φως». Συγκεκριμένα όπως αναφέρει «μετακίνηση κυνηγών ή αλιέων για την άσκηση θήρας / αλιείας υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Η εν λόγω μετακίνηση πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εντός των ορίων της Περιφέρειας,
  • συμμετοχή μέχρι και δύο (2) ατόμων κυνηγών/ αλιέων για λόγους ασφαλείας,
  • εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης δραστηριότητας».

Νέα μέτρα θα ισχύσουν και για τα καταστήματα τροφίμων. Στο ΦΕΚ ορίζεται ότι σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία καθώς και φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων θα έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας και την προσεχή Κυριακή 27 Δεκεμβρίου αλλά και την επόμενη 3 Ιανουαρίου 2021. Το προαιρετικό ωράριο είναι 7:00 έως 21:00.

Για τα καταστήματα ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Τέσσερα (4) άτομα έως 100 τ.μ. και ένα (1) άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
  • Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.
  • Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.

Επιστροφή στις προπονήσεις

Στο ίδιο ΦΕΚ τονίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται επίσης η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών-γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών-γυναικών.

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας