Lockdown: Τι θα ανοίξει από Δευτέρα -Κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και εμπορικά με click away -Τι θα ισχύσει για εκκλησίες

Σε λίγες ώρες θα γίνει γνωστό ποια καταστήματα θα ανοίξουν πριν τις γιορτές με βάσει τις εισηγήσεις των ειδικών για την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και ποια θα παραμείνουν κλειστά.

Όπως ανακοινώθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα εκθέσει από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, το σχέδιο της κυβέρνησης για την λειτουργία της αγοράς μέχρι τις γιορτές στις 11 το πρωί της Παρασκευής.

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ευρύ άνοιγμα των καταστημάτων κάτι που έχει τονίσει με τον πιο σαφή τρόπο, τόσο ο Στέλιος Πέτσας, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Το μόνο που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι πως θα ανοίξουν κάτω από αυστηρούς κανόνες τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί μέχρι σήμερα.

Μόνο με την μέθοδο του Click Away η επαναλειτουργία των καταστημάτων

Από εκεί και πέρα, σε ό, τι αφορά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, η κυβέρνηση εξετάζει την επαναλειτουργία ορισμένων κατηγοριών και αποκλειστικά με την μέθοδο του click away. Οι πολίτες δηλαδή θα παραγγέλνουν το προϊόν που επιθυμούν και θα το παραλαμβάνουν έξω από το κατάστημα, κατόπιν ραντεβού.

«Θα γίνουν ανακοινώσεις συνολικά και θεσμικά, το click away θα μπορούσε να είναι μια λύση, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη λιανική πώληση» δήλωνε μεταξύ άλλων το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Παιχνιδάδικα και καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών ανοίγουν από Δευτέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των καταστημάτων που φαίνεται πως θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό από τη Δευτέρα, περιλαμβάνονται παιχνιδάδικα και καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν σκέψεις να δοθεί «πράσινο φως» για λειτουργία καταστημάτων πώλησης ρούχων και υποδημάτων, πάντοτε με την μέθοδο του click away, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Στην ίδια λογική, εξετάζεται η πιθανότητα να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο, χωρίς είσοδο δηλαδή στο κατάστημα και τα μεγάλα πολυκαταστήματα.

«Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί», ξεκαθάρισε με τη σειρά του το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με τον βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Πονοκέφαλος η έλλειψη Online Shop από τα μικρά μαγαζιά

Βάρος στην όποια απόφαση φαίνεται πως θα προσθέσει πάντως το γεγονός πως η πλειοψηφία των μικρών καταστημάτων λιανικής πώλησης δεν διαθέτουν Online Shop προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν με τη με τη μέθοδο του click Away.

Μιλώντας την Τετάρτη στο ραδιόφωνο του Alpha, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε για το θέμα, ότι η λύση του «click away» είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί για μικρά καταστήματα.
Οι ανακοινώσεις για τις εκκλησίες

Τέλος, φαίνεται πως παράλληλα με τις ανακοινώσεις για τα καταστήματα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άδεια εκκλησιασμού των πιστών στις εκκλησίες για κάποιες συγκεκριμένες ημέρες εν όψει των εορτών.

«Εάν συνεχιστεί η απαγόρευση της συμμετοχής των πιστών στη Θεία Λατρεία τότε αναπόφευκτα εφαρμόζονται διακρίσεις και καταστρατηγείται η αρχή της ισότητας», τόνισε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος στην ανακοίνωσή του, ενώ υπογραμμίζει πως στη διάρκεια της πανδημίας στις εκκλησίες τα μέτρα εφαρμόστηκαν με σχολαστική ακρίβεια.

Με πολύ αυστηρά μέτρα το άνοιγμα κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων

Σημειώνεται, ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε να ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα λειτουργίας για τα καταστήματα που θα ανοίξουν (κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία), ενώ το click away να γίνεται αυστηρά και μόνο κατόπιν ραντεβού. Παράλληλα, οι ειδικοί ήταν αντίθετοι στο άνοιγμα των εμπορικών κέντρων.
Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Σε ό,τι αφορά την παραλαβή προϊόντων από τα καταστήματα, το click away, το κατάστημα θα ενημερώνει τους καταναλωτές για την ώρα που θα πρέπει να μεταβούν προκειμένου να παραλάβουν την παραγγελία τους, η οποία θα είναι συγκεκριμένη. Στην περίπτωση που κάποιος καθυστερήσει, θα πρέπει να κλείνει άλλο ραντεβού, προκειμένου να μη δημιουργηθεί συνωστισμός και εστίες διασποράς του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται πως τα κομμωτήρια, πριν κλείσουν, λειτουργούσαν με αυστηρούς κανόνες. Συγκεκριμένα:

Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον.
Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας.
Εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας