Πότε θα ανακοινωθεί ο «οδικός χάρτης» για έξοδο από το lockdown – Τι θα γίνει με σχολεία και μικρά καταστήματα

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το σχέδιο άρσης του lockdown. Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό την περίοδο των γιορτών.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να παρουσιαστεί ο «οδικός χάρτης«» για την άρση του lockdown, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μία ημέρα μετά την παράταση της καθολικής καραντίνας έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους παρακολουθούν μία σειρά από δείκτες όσο αφορά την πορεία της πανδημίας. Είναι ενθαρρυντικό όπως είπε, ότι υπάρχει μείωση των κατειλημμένων απλών κλινών κορωνοϊού στα νοσοκομεία αλλά, πρόσθεσε πως οι ΜΕΘ πιέζονται ακόμη.

Αναφέρθηκε στον δείκτη της θετικότητας, ο οποίος βαίνει μειούμενος αλλά όχι με τον ρυθμό που θα ήθελαν οι ειδικοί. «Δεν νομίζω ότι έχουν αποτύχει τα μέτρα» διεμήνυσε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποδώσουν. Για τη βραδύτητα στη μείωση του ιικού φορτίου είπε ότι μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως είναι η κόπωση και η πιο χαλαρή εφαρμογή των μέτρων, οι διαπεριφερειακές, ενώ στη Θεσσαλονίκη όπως και ο πρωθυπουργός ανέφερε θα μπορούσαν τα περιοριστικά μέτρα να έχουν εφαρμοστεί και νωρίτερα αλλά δεν υπήρχε σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών.

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά την περίοδο των γιορτών, τόνισε πως είναι πολύ δύσκολο να επιτραπούν και υπογράμμισε πως οι αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση εξαρτώνται από τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες ανακοινώσεις για την έξοδο της χώρας από την  δεν θα γίνουν από τον πρωθυπουργό με τηλεοπτικό μήνυμα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά θα τις κάνουν είτε ο Στέλιος Πέτσας είτε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν άσχημα, με τη χώρα να καταγράφει καθημερινά πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων και τους διασωληνωμένους να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου την επαναλειτουργία των καταστημάτων πώλησης εποχικών ειδών (δηλαδή χριστουγεννιάτικων προϊόντων), μαζί με την δυνατότητα να πωλούν αντίστοιχα προϊόντα και τα σούπερ μάρκετ. Τις λεπτομέρειες για τον ακριβή χρόνο και των τρόπο λειτουργίας τους, συνολικά 110 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, αναμένεται να δώσει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν για την περίοδο των γιορτών και οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών.

Ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα των κομμωτηρίων, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απέφυγε να αναφερθεί σε ημερομηνία, πάντως πρόθεση είναι να ανοίξουν σύντομα. Επίσης, χαρακτήρισε δύσκολο το άνοιγμα της εστίασης στις γιορτές, άλλωστε και οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν δηλώσει ότι καλύτερο είναι να μην ανοίξουν καθόλου αν είναι να ανοίξουν μόνο για πέντε μέρες.

Επιπλέον, σε ειδική συνεδρίασή τους με θέμα την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο, τα μέλη της Επιτροπής απέρριψαν επί της αρχής το ενδεχόμενο αυτό, με αρκετούς εκ των επιστημόνων να ζητούν να μετατεθεί η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων στις αρχές του 2021, ώστε να αποφευχθούν οι πολλές επαφές από τις μετακινήσεις των γονέων. Παρότι μάλιστα οι επιστήμονες ανανέωσαν το ραντεβού για το συγκεκριμένο θέμα, για να το συζητούν για άλλη μια φορά πριν καταλήξουν αμετάκλητα, η εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου προδικάζει ήδη το σχετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της Επιτροπής, με το σχολικό κουδούνι να ηχεί εκ νέου από Γενάρη.

Ωστόσο, βασικός «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση παραμένει το πώς θα περιοριστεί ο συνωστισμός στα σπίτια κατά την εορταστική περίοδο.  «Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις συνάξεις στα σπίτια, είναι ο πλέον επικίνδυνος τρόπος μετάδοσης του ιού, θα επιτρέψουμε μόνο μία συν μία οικογένεια για τις γιορτές, διαλέξτε με ποια οικογένεια θέλετε να περάσετε τις γιορτές, σε αυτό το σημείο θα είμαστε πολύ αυστηροί, αυτό μπορώ να σας το πω. Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά, πολύ πιο μαζεμένα, γιατί πολύ απλά, έτσι πρέπει να γίνει» έχει τονίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Πηγή: newpost.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας