Παπαευαγγέλου: Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ – Πινγκ πονγκ διασποράς από εργασιακούς χώρους στο σπίτι

«Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει», επεσήμανε η Βάνα Παπαυαγγέλου και συνέχισε: «Αναφορικά με τις εισαγωγές έχουμε σταδιακή μείωση. Περίπου 4.000 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα». Επιπρόσθετα επεσήμανε πως η πληρότητα στις ΜΕΘ ανέρχεται στο 84% πανελλαδικά. Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα ανέρχεται στο 94% και στην Αττική στο 79%.

Επίσης έκανε λόγο για «περίπου 18.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Στα 49 χρόνια ανέβηκε ο μέσος προς των νέων μολύνσεων. Απ ό,τι φαίνεται δεν πάει μα σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης».

Έκανε επίσης λόγο για «πινγκ πονγκ διασποράς μεταξύ εργασιακών χώρων και οικογενειακής μετάδοσης καθώς δημιουργούνται διάφορες πηγές υπερμετάδοσης».

Η κ. Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ότι να «σχεδιάζουμε από τώρα διαφορετικά αυτά τα εφετινά Χριστούγεννα», σημειώνοντας ότι «η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ένας μαραθώνιος και έχουμε πολλά χιλιόμετρα ακόμα μπροστά μας».

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό, είπε ότι θα χρειαστούμε «αρκετούς μήνες για το τείχος ανοσίας ή την ανοσία αγέλης». Και πρόσθεσε ότι κάποιος θα νιώσει ασφαλής 7 μέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου, άρα «ας μην ετοιμάσει κάποιος πάρτι μετά την 1η δόση του εμβολίου».

Μειώνεται ο αριθμός Rt
Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα όσον αφορά ρυθμό αναπαραγωγής Rt είναι ξεκάθαρη, καθώς αυτός ο αριθμός παραμένει κάτω από το 1, εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ωστόσο είπε ότι τα ενεργά κρούσματα παραμένουν ακόμη εξαιρετικά υψηλά, παρότι καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων 15-20% στην Αθήνα και 20-22% στην Θεσσαλονίκη. Επίσης, όπως είπε, καταγράφεται μικρή υποχώρηση στην διάγνωση νέων κρουσμάτων στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών.

Η μείωση στο προφίλ νοσηρότητας συνεχίστηκε, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, από την προηγούμενη βδομάδα τόνισε και κάλεσε όλους να προσέξουν και ιδίως όσοι βρίσκονται σε μικρές πόλεις και χωριά. «Το ότι δεν ζούνε σε μεγάλες πόλεις δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν μας αφορά» κατέληξε.

Πόσα ενεργά κρούσματα έχουν οι έξι πιο «κόκκινες» περιοχές
Αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την κατ’ οίκον απομόνωση, είναι 16.617, ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναλυτικότερα, απ’ αυτά, τα 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777, δηλαδή 10,7%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590, δηλαδή 9,6%, βρίσκονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και 632, 3,8%, στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως παρατήρησε ο κ. Χαρδαλιάς, το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες. Ειδικότερα, σημείωσε πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.

Περαιτέρω, επισήμανε πως η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός ανέφερε πως ανάμεσα στις περιοχές που δημιουργούν έντονο προβληματισμό τις τελευταίες 7 ημέρες, είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας.

«Σε κάποιες περιοχές δεν τηρούνται τα μέτρα με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις. Πρόβλημα υπάρχει στην Ξάνθη, την Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία, Φλώρινα. Και γι αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αποτίμηση της μέχρι στιγμής κατάστασης», επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Τόνισε πως σε αυτές τις περιοχές δεν υποχωρεί το ιικό φορτίο και αναφέρθηκε αναλυτικά στα ενεργά κρούσματα στις «κόκκινες» περιοχές.

Ειδικότερα:

587 Πιερία
548 Πέλλα
486 Ημαθία
454 Δράμα
376 Ξάνθη
172 Φλώρινα

Πηγή: newpost.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας