Γιατί ένα εμβόλιο δεν μπορεί να είναι 100% αποτελεσματικό

Σε μια περίοδο που τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer, Moderna και Astrazeneca έχουν παρουσιάσει υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας και αναμένεται έγκριση για την κυκλοφορία τους από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές Ευρώπης και ΗΠΑ, το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί ένα εμβόλιο δεν μπoρεί να είναι κατά 100% αποτελεσματικό.

«Η αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70 ή 90% είναι εξαιρετικά υψηλή», σημείωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Bath, Άντριου Πρέστον.

Αυτό σημαίνει ότι εννέα στους δέκα που θα λάβουν τις δόσεις του εμβολίου δεν θα νοσήσουν από κορωνοϊό εάν εκτεθούν σε αυτόν.

«Τα εμβόλια λειτουργούν με τη δημιουργία μνήμης στο ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στη νόσο covid-19», δήλωσε ο Ουίλ Ίρβινγκ, καθηγητής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

«Οι κλινικές δοκιμές αποσκοπούν στη διαπίστωση αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Στις δοκιμές υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που εμβολιάζονται και μια άλλη ομάδα ανθρώπων στην οποία χορηγείται το placebo. Εάν έχουμε 25 περιπτώσεις παρενεργειών στην ομάδα που εμβολιάστηκε και 50 στην placebo, τότε το εμβόλιο είναι κατά 50% αποτελεσματικό. Σημαίνει ότι έχει βοηθήσει τους μισούς από την ομάδα ώστε να μην μολυνθούν από κορωνοϊό», προσέθεσε ο καθηγητής.

Ωστόσο, ο στόχος για 100% δεν είναι εφικτός αφού ο ανθρώπινος οργανισμός διαφέρει κατά πολύ ο ένας από τον άλλον. Η ηλικία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στο εμβόλιο.

Tα εμβόλια γρίπης και πνευμονίας, τα οποία απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό σε ηλικιωμένους, περιέχουν oυσίες που ενισχύουν την ανοσολογική απόκριση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να παράγουμε αντισώματα και να προστατευόμαστε.

Οποιαδήποτε κατάσταση αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκρισή μας σε ένα εμβόλιο.

Πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας