Γώγος για lockdown: Φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα

Αναφορικά με το άνοιγμα το σχολείων, ο καθηγητής Παθολογίας τόνισε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν τα Δημοτικά και εν συνεχεία τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Προσπάθεια να «σωθούν» τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού γίνεται, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορούμε να βγούμε από το lockdown στις 30 Νοεμβρίου.

«Ο,τι μπορεί να σωθεί, θα σωθεί προφανώς, αρκεί να είναι με ασφάλεια αυτή η όλη διαδικασία», είπε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σχολίασε πως η στρατηγική είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο την νόσο, ώστε η νοσηλεία ασθενών να είναι ελεγχόμενη και η επιδημιολογική καμπύλη να κρατηθεί κάπως χαμηλά.

Υπάρχει μια κάμψη- επιπέδωση της καμπύλης τις τελευταίες μέρες και φαίνεται ότι αυτό θα διατηρηθεί, τόνισε ο καθηγητής σχολιάζοντας πως κάτι τέτοιο είναι καιρός να συμβεί. Όπως ανέφερε, εκτιμά και ελπίζει σταδιακά να πέσουμε κάτω από τα 2.000 κρούσματα ημερησίως.

«Η πίεση στο σύστημα είναι μεγάλη», υπογράμμισε, εξηγώντας πως υπάρχει μεγάλη συρροή ασθενών που είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης επιδημικής αύξησης ασθενών στη χώρα μας, επομένως η παράμετρος αυτή λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν. «Φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα», δήλωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας, πως η άποψη αυτή πλέον αποτελεί παραδοχή όλων.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής διατύπωσε την εκτίμηση πως χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα επέκτασης των περιορισμών προκειμένου να παγιωθεί όποια επιπέδωση της καμπύλης παρατηρηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με το άνοιγμα το σχολείων, τόνισε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν ενδεχομένως τα Δημοτικά και εν συνεχεία τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά ο καθηγητής τόνισε πως δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση, αφού πρώτα θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις στην επιτροπή.

«Θα δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν. Είναι γεγονός πως τα σχολεία είναι η πιο ασφαλής περιοχή, ιδιαίτερα τα Δημοτικά. Μπορεί να αρχίσουμε πρώτα με τα Δημοτικά σιγά-σιγά και μετά να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την επίπτωση των κρουσμάτων», κατέληξε.

Πηγή: newpost.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας