Χαρακόπουλος: «Φωτεινό μονοπάτι για το Άγιο Όρος η ψηφιοποίηση των θησαυρών του»

Αξίζουν συγχαρητήρια στην Ιερά Κοινότητα και στους διοργανωτές της μοναδικής αυτής έκθεσης, που θέλω να πιστεύω ότι θαείναι αφορμή ψηφιακής περιήγησης στο Άγιο Όρος και “πρόσκληση” να επισκεφθούν την αθωνική πολιτεία και να βιώσουν την μοναδική εμπειρία της κατανυκτικής ατμόσφαιρας όσοι δεν είχαν μέχρι σήμερα την ευκαιρία».

Τα παραπάνω τόνισε οΓενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ.Μάξιμος Χαρακόπουλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μουσικής, μετά την περιήγηση στην Έκθεση «Πέρασμα στο Φως», που εκθέτει σε ψηφιακή μορφή τους θησαυρούς της Αθωνικής Πολιτείας.

Την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές κ.κ. Σταύρος Καλαφάτης της ΝΔ και Ιωάννης Σαρακιώτης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης, ενημέρωσε ο υπεύθυνος σχεδιασμού της Έκθεσης και συντονιστής του έργου της Αθωνικής Ψηφιακής Κιβωτού κ.Κωνσταντίνος Πατσέας.

Η έκθεση «Πέρασμα στο Φως» παρουσιάζει το σπουδαίο έργο της ψηφιοποίησης ιερών κειμηλίων που για αιώνες ολόκληρους φυλάσσονται στις Μονές του Αγίου Όρους. Οι θησαυροί αυτοί, που αντανακλούν την Ορθόδοξη Παράδοση, όπως αποτυπώνεται για περισσότερα από 1000 χρόνια στο Άγιον Όρος, αναδεικνύοντας συγχρόνως το μήνυμα και τη σημασία της Αθωνικής Πολιτείας στον σύγχρονο κόσμο, είναι προσβάσιμοι πλέον σε ερευνητές, ακαδημαϊκούς αλλά και στο γενικό κοινό.

Μέσα από την περιήγησή του στους χώρους της έκθεσης, ο επισκέπτης ανακαλύπτει το έργο της ψηφιοποίησης, ενώ παράλληλα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον τρόπο ζωής των μοναχών.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι «το Άγιον Όρος είναι φάρος της Οικουμενικής Ορθοδοξίας και πραγματική κιβωτός της Ορθόδοξης παράδοσης. Αναμφίβολα είναι ευλογία και προνόμιο για την πατρίδα μας, ότι σε ελληνικό έδαφος βρίσκεται αυτός ο μοναδικός θησαυρός. Δυστυχώς, δεν έχουν όλοι την ευκαιρία να τον επισκέπτονται. Υπάρχει, επίσης και το άβατο για τις γυναίκες. Η έκθεση αυτή είναι ένα φωτεινό μονοπάτι, που δίνει τη δυνατότητα να “ζήσουν” εμμέσως την εμπειρία του προσκυνήματος στο Άγιο Όρος όσοι δεν είχα την ευκαιρία να το κάνουν μέχρι τώρα».

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ εξέφρασε την ευχή «η έκθεση να ταξιδέψει σε όλες τις χώρες με σημαντικό Ορθόδοξο πληθυσμό, οι οποίες εκπροσωπούνται στον θεσμό μας, αλλά βεβαίως και σε ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να αναδειχθεί περαιτέρω ο πλούτος της αυθεντικής ορθόδοξης μοναστικής παράδοσης, όπως διατηρείται 1000 και πλέον χρόνια στο Αγιώνυμο Όρος».

Τις ψηφιακές απεικονίσεις των κειμηλίων του Αγίου Όρους μπορεί κανείς να τις περιδιαβεί διαδικτυακά στο mountathos.org.

 

 

Δείτε επίσης

Βρείτε μας