Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη σύσταση και λειτουργία τμήματος φοίτησης προσφυγόπουλων στον Πυργετό

Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Τεμπών που υπογράφει η επικεφαλής κα Μαρία Κωστή, επισημαίνονται τα εξής:

«Με αφορμή την σύσταση και λειτουργία τμήματος ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων, ηλικίας 12-18 ετών στο γυμνάσιο-λύκειο Πυργετού, η Λαϊκή Συσπείρωση Τεμπών, μετά την παρουσία των συμβούλων της στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και την αποχώρησή τους, λόγω ανάπτυξης ρατσιστικών θέσεων από μεριάς του δημάρχου και του αντιδημάρχου Κώστα Ζαρδούκα, καταγγέλλοντας την δημοτική αρχή, καταθέτει τα εξής:

-Από τη μεριά μας δεν βάζουμε σε καμία συζήτηση την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική σχολική διαδικασία.

-Είναι προσχηματική και εντελώς υποκριτική η επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής του δήμου Τεμπών και ιδίως του δημάρχου Γιώργου Μανώλη, που κάθε φορά και με κάθε ευκαιρία παίρνει θέση ενάντια στη φιλοξενία προσφύγων (Κυψελοχώρι, σχολεία, ενοικίαση ξενοδοχείων, σπιτιών κλπ)

Αυτό έγινε πλήρως αντιληπτό στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, με τις φασιστικές και ρατσιστικές θέσεις που ανέπτυξε.

Υπάρχει επομένως ιστορικό και πείρα για την αφετηρία που ξεκινά ο καθένας, ανεξάρτητα από την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί κάθε φορά.

Όσον αφορά τα πιο συγκεκριμένα επιχειρήματα:

-Για το ότι είναι από άλλο δήμο.

Το ότι έχουν κλείσει και κλείνουν σχολεία, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων και των κομμάτων τους, με την σύμφωνη στάση η στη καλλίτερη περίπτωση την ανοχή και των σημερινών δημοτικών παρατάξεών τους.

Αν θέλουμε να διεκδικήσουμε άνοιγμα σχολείων, εδώ και τώρα πόσα σχολεία και που θέλουν να ανοίξουν, μαζί τους. Ας μας πουν και να συμφωνήσουμε σε μορφές και τρόπους διεκδίκησης.

Το μόνο κόμμα που παλεύει σταθερά για να μην κλείνουν τα σχολεία είναι το ΚΚΕ και στους δήμους οι αιρετοί της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Είναι κοροϊδία να μιλούν για μη μετακίνηση μαθητών σε άλλους δήμους, στις σημερινές συνθήκες, όταν από τον ίδιο τον Πυργετό και άλλα χωριά μετακινούνται μαθητές σε ΕΠΑΛ,ΙΕΚ, Πανεπιστήμια και διάφορα άλλα σχολεία και σχολές σε άλλες περιοχές. Αλλά, εκτός αυτού, εγείρεται γενικότερα ζήτημα μη φοίτησης στον Πυργετό και για τα Ελληνόπουλα που προέρχονται από την Καρίτσα,τα ο Στόμιο και το Ομόλιο η επιλεκτικά μόνο για τα προσφυγόπουλα;

Τόσος κόσμος που μετακινείται καθημερινώς για δουλειά σε άλλους δήμους, τι πρέπει να λέμε ότι παίρνουν τις δουλειές των άλλων και άλλα τέτοια ανορθολογικά επιχειρήματα;

-Για τα προβλήματα λειτουργίας.

Για την λειτουργία των σχολείων πρέπει να υπάρχει κρατική επιχορήγηση επαρκής και δεν έχει δικαίωμα κανένας να επικαλείται αδυναμία στο να στηρίξει με υποδομές, προσωπικό κλπ για όλο τον αναγκαίο αριθμό μαθητών, Ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων. Το ίδιο και για την μεταφορά των μαθητών.

Περισσεύει το θράσος τους μιλώντας για σωστές συνθήκες, για τις απαιτήσεις λόγω πανδημίας και την προστασία της υγείας, όταν έχουμε ως δεδομένο ότι στα σχολεία του δήμου Τεμπών, το προσωπικό καθαριότητας είναι 3ωρης απασχόλησης, με εξαίρεση δύο καθαρίστριες που είναι πλήρους, αλλά και ότι κάθε σχολείο έχει μια μόνο καθαρίστρια.

Να μας απαντήσουν τώρα αν, χωρίς την φοίτηση προσφυγόπουλων, παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα για τα Ελληνόπουλα.

Τι μέτρα πάρθηκαν για την καθαριότητα, τις υποδομές, για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχει αναρτήσει ο ΕΟΔΥ για τα σχολεία;

Γιατί ο δήμος δεν εξαντλεί όλα τα περιθώρια προκειμένου να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις, στην καθαριότητα, από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, με ταυτόχρονη ανάδειξη και διεκδίκηση του θέματος, όπως στην Πάτρα;

Αν δεν αλλάξει η απόφαση της κυβέρνησης, τι μέτρα θα πάρει ο δήμος για να κάνει πράξη το, κατά τα άλλα, ενδιαφέρον που δείχνουν για να είναι αξιοπρεπείς οι συνθήκες φοίτησης των προσφυγόπουλων ,για να υπάρχουν όλα τα μέτρα προστασίας και για αυτά και για τα Ελληνόπουλα;

Τέλος δεν είδαμε να ζητείται ,στο αίτημα του δήμου, η στήριξη των βουλευτών του νομού και των κομμάτων τους. Θα είχε ενδιαφέρον η δημόσια θέση των, κατά τα άλλα, λαλίστατων βουλευτών.

Γιατί ο δήμαρχος Γιώργος Μανώλης δεν ζητά τη συνδρομή τους;».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας