Σε σχολεία του Δήμου Τεμπών η Λαϊκή Συσπείρωση

Επίσκεψη στα σχολεία των Γόννων, του Πυργετού, του Καλοχωρίου, του Συκουρίου και του Μακρυχωρίου, του Δήμου Τεμπών, πραγματοποίησαν, το διήμερο 15-17 Σεπτεμβρίου, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές και η δημοτική σύμβουλος του δήμου Τεμπών και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τεμπών, Μαρία Κωστή, όπου συζήτησαν με τους εκπαιδευτικούς για τα προβλήματα που υπάρχουν στη δημόσια εκπαίδευση. Σε σχετική ανακοίνωσή τους σημειώνουν τα εξής:

Δεδομένου ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, με ειδικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για την τήρηση της καθαριότητας των χώρων στα σχολεία, θα έπρεπε σε όλα τα σχολεία να υπάρχουν καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης που θα καθάριζαν καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων.

Αντ’ αυτού διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος Τεμπών έχει προσλάβει φέτος μόνο 3ωρης απασχόλησης καθαρίστριες, ενώ το Γυμνάσιο Μακρυχωρίου και το Λύκειο Συκουρίου, έχουν από παλιότερα από 1 πλήρους απασχόλησης!!!

(Γυμνάσιο-Λύκειο Γόννων 2 καθαρίστριες 3ωρες, η μία 7.30-10.30 π.μ, και η άλλη 12-3, άρα κενό 10.30-12. Γυμνάσιο-Λύκειο Πυργετού 1 καθαρίστρια 3ωρη, που πάει στο τέλος του μαθήματος, έτσι οι εκπαιδευτικοί κάνουν και καθήκοντα καθαριότητας. Γυμνάσιο Συκουρίου, 1 καθαρίστρια 3ωρη, που πάει στο τέλος του μαθήματος και δανείζεται την καθαρίστρια από το διπλανό Λύκειο που είναι πλήρους απασχόλησης από παλιότερα. Λύκειο Μακρυχωρίου, 1 καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης από παλιότερα και στο Γυμνάσιο 1 καθαρίστρια 3ωρη. Δημοτικό Γόννων 1 καθαρίστρια 3ωρη, Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Πυργετού 1 καθαρίστρια 3ωρη, που δεν προλαβαίνει να καλύψει καλά και το νηπιαγωγείο και συμβάλει η νηπιαγωγός. Δημοτικό Καλοχωρίου 1 καθαρίστρια 3ωρη. Δημοτικό Μακρυχωρίου 1 καθαρίστρια 3ωρη. Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Συκουρίου 2 καθαρίστριες 3ωρες).

Όσο «φιλότιμο» και «ατομική ευθύνη» κι αν διαθέτουν καθαρίστριες, μαθητές, εκπαιδευτικοί, είναι αδύνατον να τηρηθεί η απαιτούμενη και για τις συνθήκες της πανδημίας και γενικότερα, καθαριότητα των χώρων, με απολύμανση των θρανίων, των τουαλετών αλλά και όλων των επιφανειών που αγγίζουν τα παιδιά.

Χαρακτηριστικά ακραίο παράδειγμα, το 6θέσιο δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Πυργετού, όπου μια καθαρίστρια 3ωρης απασχόλησης, καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες των σχολείων. Αν πάρουμε δε υπόψη μας ότι το νηπιαγωγείο έχει 27 νήπια σε μια αίθουσα, εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος.

Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα, σε ότι αφορά την καθαριότητα που επικρατεί στα σχολεία του Δήμου Τεμπών, αποδεικνύοντας ότι όσα έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση και η Δημοτική Αρχή Τεμπών, πως όλα είναι κανονικά, ήταν «λόγια του αέρα»!

Παρά το γεγονός ότι τα σχολεία της υπαίθρου, φθίνουν πληθυσμιακά, λόγω της υπογεννητικότητας που απορρέει από την συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, και έχουν ορισμένες κενές αίθουσες διδασκαλίας, εν τούτοις διαπιστώσαμε την ύπαρξη και ορισμένων τμημάτων με 27, 25, 23, 22, 21 μαθητών, που δείχνουν ότι ο συγχρωτισμός υπάρχει και εκεί.

Αυτό λοιπόν που λέγεται ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία, κρύβει από κάτω αυτή τη «λεπτομέρεια». Τα μαθήματα ειδικότητας, κατά κανόνα καλύπτονται, από αναπληρωτές και στις δυο βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Το σύνολο των εκπαιδευτικών που συζητήσαμε, θεωρεί σωστή και απαραίτητη την υλοποίηση της πρότασης που διατυπώσαμε ως Λαική Συσπείρωση, για την ανάπτυξη σχολιατρικής υπηρεσίας με ένα νοσηλευτή σε κάθε σχολείο και με σχολίατρο σε ομάδα σχολείων, στο πλαίσιο της ΠΦΥ που θα ανήκει στο Κέντρο Υγείας, όχι μόνο για στην περίοδο της πανδημίας, αλλά μόνιμα. Μάλιστα κρίνουν αναγκαία και την κάλυψη των σχολείων από ειδικούς ψυχολόγους.

Τα κτίρια των Γυμνασίων-Λυκείων (Πυργετού, Γόννων, Συκουρίου), έχουν εμφανή τα σημάδια της φθοράς. Το Δημοτικό Σχολείο Μακρυχωρίου, δεν έχει προχωρήσει η κατασκευή του νέου κτιρίου, με αποτέλεσμα να στεγάζονται ορισμένες τάξεις και σε λαμαρινοκατασκευές!

Στα σχολεία των χωριών που επισκεφθήκαμε, δεν έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος και θωράκιση, όπως πληροφορηθήκαμε, αν και το είχαμε θέσει το ζήτημα ως Λαική Συσπείρωση, κατά την διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού του Δήμου Τεμπών και ο δήμαρχος είχε δεσμευτεί να προχωρήσει άμεσα σε ελέγχους. Επίσης θέμα υπάρχει και σε σχέση με την αντιπυρική προστασία των σχολείων και της ενημέρωσης εκπαιδευτικών και μαθητών για τέτοιο ενδεχόμενο.

Τέλος το περιεχόμενο των διδασκομένων μαθημάτων και η επιμόρφωση των δασκάλων είναι από τα ζητήματα που απασχολούν έντονα τους εκπαιδευτικούς.

Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι ο περιορισμός της συζήτησης από την κυβέρνηση και μεγάλα ΜΜΕ, γύρω από την μάσκα, αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό του κόσμου, ώστε να μην ασχολείται με τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, την οποία στηρίζουν και τα στελέχη τους στους Δήμους.

Η κυβέρνηση, όπως και η Δημοτική Αρχή Τεμπών από το καλοκαίρι μπορούσαν και έπρεπε να πάρουν μέτρα για τα σχολεία, όμως δεν είχαν πολιτική βούληση. Γι’ αυτό δεν προσλήφθηκαν μόνιμες, με πλήρες ωράριο και μισθό καθαρίστριες για όλα τα σχολεία. Γι’ αυτό δεν φρόντισαν να αυξήσουν τα τμήματα και να πάρουν μόνιμους εκπαιδευτικούς ώστε να είναι μέχρι 15 μαθητές σε καθένα απ’ αυτά. Γι’ αυτό  υγειονομικά πρωτόκολλα ακόμα και στη λειτουργία των σχολείων. Γι’ αυτό δεν καλύφθηκαν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς.

Κι όμως οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες, πληρώνουμε ένα σορό φόρους και χαράτσια για να έχουμε σύγχρονη δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία και άλλες υπηρεσίες και το αποτέλεσμα είναι όλο και χειρότερο για μας και τα παιδιά μας. Και πώς να μην είναι, αφού αυτά τα χρήματα δίνονται για την στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου, για τις Νατοϊκές εξοπλιστικές ανάγκες, για την αποπληρωμή του χρέους που δημιούργησαν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του.

Γι’ αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί σε οργάνωση και αγωνιστική δράση γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, για την διεκδίκηση:

  • Της άμεσης μετατροπής σε αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης, όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης των καθαριστριών στον Δήμο Τεμπών και γενικότερα. Την πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών όπου υπάρχουν κενά.
  • Της άμεσης μονιμοποίησης όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που δούλεψαν πέρσι για να καλυφτούν όλα τα κενά.
  • Να μην ξεπερνούν τους 15 οι μαθητές σε κάθε αίθουσα. Να αξιοποιηθούν αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται σε μα σειρά σχολεία αλλά και αίθουσες σε δημόσιους χώρους, που είναι κατάλληλες για μάθημα.
  • Nα γίνουν εδώ και τώρα έλεγχοι για την αντισεισμική κα αντιπυρική προστασία σε όλα τα σχολεία, να λυθούν τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής.
  • Μαζικά και συχνά τeστ δωρεάν σε όλα τα σχολεία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς. Εξασφάλιση όλων των μέσων προστασίας δωρεάν από το κράτος (μάσκες, αντισηπτικά, κλπ).
  • Να υπάρχουν μόνιμα νοσηλευτές στις σχολικές μονάδες, σχολίατροι και ψυχολόγοι σε ομάδες σχολείων, στο πλαίσιο της ΠΦΥ. ­
  • Να λειτουργήσουν ουσιαστικά όλα τα ολοήμερα, όλες οι δομές προσχολικής και ειδικής αγωγής που είναι αναγκαίες.
  • Να λειτουργήσουν τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Όλα τα παιδιά και οι νέοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις τέχνες και στον αθλητισμό.

 

Δείτε επίσης

Βρείτε μας