Σύψας: Επικίνδυνο όσο ο κορωνοϊός το κίνημα κατά της μάσκας – Επανάκαμψη της επιδημίας τέλος Νοεμβρίου

Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2021 γιατί… το εμβόλιο, όταν έρθει, δεν θα μας σώσει. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Ανησυχία στους επιστήμονες για τους γονείς που αρνούνται τη μάσκα στα σχολεία. Τι προτείνουν Νίκος Σύψας και Μανώλης Δερμιτζάκης.

Την περασμένη Κυριακή (06.09.2020) στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις κάποιοι λίγοι συγκεντρώθηκαν και «φώναξαν» ενάντια στις μάσκες στα σχολεία. Κάποιοι έκαψαν μάσκες. Άλλοι τις έβαλαν κάτω και τις… πατούσαν. Το κίνημα κατά της μάσκας είναι εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες απ’ ό,τι η αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Χαρακτηριστική είναι η φράση του Νίκου Σύψα, καθηγητή λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, που μιλώντας στον ΑΝΤ1 μίλησε για επιδημία παραπληροφόρησης, που τον ανησυχεί γιατί παίρνει διαστάσεις και είναι ζήτημα παγκόσμιο. «Είναι φοβερά επικίνδυνο, είναι η λεγόμενη επιδημία της παραπληροφόρησης, είναι το ίδιο επικίνδυνο με την επιδημία γιατί είναι παράγοντας που πυροδοτεί την επιδημία και επαυξάνει τις συνέπειες της πανδημίας».

«Μη φοβόμαστε τον επιστήμονα που αλλάζει γνώμη αλλά εκείνον που είναι δογματικός – Προσαρμόζουμε τις οδηγίες μας – Μπορεί να ξαναλλάξουμε άποψη για τη μάσκα»

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας δεν έκρυψε πως είναι προφανές ότι το άνοιγμα των σχολείων θα πιέσει τον δείκτη R, τον δείκτη μετάδοσης της επιδημίας αλλά η πίεση θα είναι ελάχιστη και «δεν μας ανησυχεί. Ο Νίκος Σύψας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως «έχουμε έναν σταθερό αριθμό κρουσμάτων» και δεν βρισκόμαστε σε επιθετική φάση. Σημείωσε πως πλέον που όλοι έχουν γυρίσει από τις διακοπές και δεν υπάρχει κινητικότητα του πληθυσμού, οι επιστήμονες πιστεύουν πως θα υπάρξει ύφεση του αριθμού κρουσμάτων.

Δύσκολος χειμώνας

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο Νίκος Σύψας τόνισε πως οι ενήλικες πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά πρέπει να πάνε σχολείο. «Δεν θα κρατήσουμε τα παιδιά στο σπίτι και τα σχολεία κλειστά για να προστατεύσουμε τους ενήλικες» είπε.

Ο χειμώνας είναι δύσκολος γιατί θα έχουμε δυο παράλληλες επιδημίες, συνέχισε ο Νίκος Σύψας, σημειώνοντας ότι «πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο και να ελπίζουμε ότι θα έρθει το καλύτερο». Εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα, στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα έχουμε επανάκαμψη της επιδημίας και αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό και με τη γρίπη. «Ελπίζουμε αυτό να μην είναι έντονο», τόνισε.

Ο Νίκος Σύψας προειδοποίησε και για το εμβόλιο, το οποίο όλοι περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού. Όταν βρεθεί και όταν… έρθει, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού και αυτό δεν γίνεται. Το εμβόλιο, είπε, δεν θα λύσει το πρόβλημα. Γι’ αυτό και «μέχρι την άνοιξη του ’21 θα πρέπει να ζούμε με τον ιό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».

Σημείωσε δε ότι ακόμη κι αν βρεθεί το εμβόλιο, δεν είναι απόλυτα σίγουρο πως θα είναι η «απόλυτη» απάντηση στον κορονοϊό. Υπό την πίεση να βρεθεί κάτι οι ελεγκτικές αρχές που θα δώσουν το «πράσινο» φως έχουν πει ότι θα εγκρίνουν εμβόλιο ακόμη και με 50% αποτελεσματικότητα, ενώ πριν από μερικούς μήνες το ποσοστό που απαιτούνταν για να εγκριθεί ένα εμβόλιο ήταν 95%!

Δερμιτζάκης: Έλεγχοι στην είσοδο του σχολείου!

Οι δάσκαλοι δεν μπορούν και δεν είναι δυνατόν να διαχειριστούν μαθητές που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες και δεν φορούν μάσκα στο σχολείο. Γι’ αυτό και πρέπει οι γονείς να αναλάβουν την ευθύνη. Την άποψη αυτή εξέφρασε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει έλεγχος στην είσοδο του σχολείου αν το παιδί φοράει ή έχει μαζί του μάσκα και οι ευθύνες να αναζητηθούν στο παιδί», δήλωσε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στο κίνημα κατά της μάσκας, είπε πως δεν μπορείς να πείσεις επιστημονικά κάποιον πως η μάσκα δεν έχει το… 666 πάνω της. Όπως είπε ο Μανώλης Δερμιτζάκης υπάρχουν δύο ομάδες: οι φανατικοί και απόλυτοι που δε θέλουν τη μάσκα και δεν μπορούν να πειστούν από τους επιστήμονες και κάποιοι που δεν αντιμετωπίζουν τη μάσκα ως κάτι ξένο στο παιδί και μπορούν να συζητήσουν και να πειστούν από τα επιστημονικά δεδομένα.

Σχολιάζοντας τη σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων κάτω από τα 200 τις τελευταίες ημέρες, ο καθηγητής σημείωσε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς θα πρέπει να μειωθούν σε μικρό διψήφιο αριθμό, ωστόσο δείχνουν ότι είμαστε σε καλή πορεία. «Πάμε σε μικρή αποκλιμάκωση, αλλά θα ήθελα να είναι πιο γρήγορη και μεγαλύτερη.

Πηγή: newsit.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας