Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σήμερα στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας – Σε ισχύ έκτακτα μέτρα

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός παρουσιάζει τη Κυριακή 23 Αυγούστου τη παρακάτω εκδήλωση στην Λάρισα:

->Βάκχες από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | Αρχαίο Θέατρο Λάρισας | 19.00
Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/vakches-apo-to-idrima-michalis-kakogiannis-3/

 

Οι Βάκχες είναι η κατεξοχήν τραγωδία για το συλλογικό ασυνείδητο του διονυσιακού κόσμου. Ο Ευριπίδης ενορχηστρώνει αριστοτεχνικά την έλευση ενός νέου Θεού, ο οποίος διεκδικεί την αποδοχή και την λατρεία σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει και να εξισορροπήσει την ζωώδη με την έλλογη φύση του ανθρώπου. Ο Θεός Διόνυσος, γιος του Δία και της Σεμέλης, επιστρέφει στην γενέτειρά του, την Θήβα, προκειμένου να διδάξει την ιερή βακχεία στην πόλη του. Βρίσκοντας αντίσταση από την Αρχή της πόλης, τον ξάδελφό του Πενθέα, ξεσηκώνει τις γυναίκες της πόλης σε μια ιερή τρέλα, την Βακχεία, προκειμένου να δείξει την δύναμή του. Ο Πενθέας τον συλλαμβάνει, προσπαθώντας να επιβάλει την δύναμή του και να φυλακίσει έναν θεό. Ο Θεός όμως έχει ήδη παρακινήσει τις Βάκχες του στον Κιθαιρώνα, όπου μέσα στην ιερή φύση, εκείνες κάνουν θαύματα εγκολπώνοντας την διάσταση της φύσης του περιβάλλοντος μέσα στην ανθρώπινη φύση. Η εκδίκηση του Θεού έρχεται σαν τον κεραυνό του Δία που είχε κατακάψει την μητέρα του Σεμέλη: παρασυρμένος από την δίψα του για να μην αποδεχτεί τον θεό, ο Πενθέας μεταμφιεσμένος ανεβαίνει στον Κιθαιρώνα προκειμένου να δει με τα ίδια του τα μάτια το μελωδικό μεθύσι των Βακχών και τα θαύματα που κάνουν. Εκεί, όμως τον κατασπαράσσει ζωντανό η ίδια του η μητέρα, Αγαύη, νομίζοντας ότι είναι νεαρό λιοντάρι. Ο Διόνυσος, θριαμβευτής επιβάλλει την δύναμή του στην Θήβα η οποία τον λατρεύει σαν θεό και θεραπευτή.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ομάδα Χρώμα
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής
Κίνηση/Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μάγδα Λαδά
Δραματουργική επεξεργασία: Μάρθα Κοσκινά
Φιλολογική Επιμέλεια: Βίκυ Χρήστου
Μουσική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χατζής
Μια σπουδή πάνω στο Requiem του György Ligeti και στο Requiem του Mozart.
Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Βασίλης Ρουμπής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Παπακωνσταντίνου/Μαίρη Καλδάρα
Φωτογραφίες/Βίντεο (τρέιλερ): Κωνσταντίνος Χατζής
Πρόγραμμα παράστασης: Κάπα Εκδοτική
Παίζουν: (με αλφαβητική σειρά) Τζίνα Θλιβέρη/ Τειρεσίας-Χορός, Ηλέκτρα Καρτάνου/ Α, Β Αγγελιοφόρος-Χορός, Νίκος Μάνεσης/ Διόνυσος-Χορός, Μαριάμ Ρουχάτζε / Κάδμος- Χορός (Μαντούρα, Βιολί), Κωνσταντίνα Τάκαλου/ Πενθέας-Χορός, Γιλμάζ Χουσμέν/Χορός, Όλος ο θίασος/ Αγαύη

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει.
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. 

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού  συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1, 5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.

Σε ισχύ έκτακτα μέτρα πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου

Στη λήψη μέτρων προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων για την ομαλή τέλεση της παράστασης «Βάκχες» που θα πραγματοποιηθει την Κυριακή 23 Αυγούστου στο Α’ Αρχαίο θέατρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το από 07/08/2020 έγγραφο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας προς τη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας Λάρισας, σχετικά με τη συνδρομή του Δήμου Λαρισαίων για την διοργάνωση των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας ο Δήμος Λαρισαίων ανακοινώνει τα εξής:

Την Κυριακή 23/08/2020 και από ώρα 18:30 – 21:30

1. Απαγορεύεται η χρήση μουσικής ή μουσικών οργάνων στα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται στο χώρο γύρω από το μνημείο. Συγκεκριμένα, σε όσα βρίσκονται στις οδούς Βενιζέλου, Φιλελλήνων, Παπαφλέσσα, Μητροπολίτου Αρσενίου, Σκυλοσόφου και Απόλλωνος.

2. Απαγορεύεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων στον παραχωρημένο εξωτερικό χώρο που βρίσκεται εντός του χώρου που θα απαγορευτεί και η προσπέλαση πεζών-οχημάτων και δικύκλων, των δύο καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται απέναντι από το Μνημείο επί της οδού Βενιζέλου. Τα εν λόγω καταστήματα μπορεί να λειτουργήσουν στον εσωτερικό χώρο με πρόσβαση σε αυτά από τις οδούς Ηφαίστου και Απόλλωνος αντίστοιχα.

3. Απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και αυτοκινήτων (που έχουν ειδική ή προσωρινή άδεια διέλευσης) και δικύκλων για οποιονδήποτε λόγο στο τμήμα της οδού Βενιζέλου που βρίσκεται μπροστά στο Μνημείο (μεταξύ των οδών Ηφαίστου και Φιλελλήνων).

4. Απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτοκινήτων (που έχουν ειδική ή προσωρινή άδεια διέλευσης) και δικύκλων για οποιονδήποτε λόγο στις οδούς Βενιζέλου, Φιλελλήνων, Παπαφλέσσα, Μητροπολίτου Αρσενίου, Σκυλοσόφου, Παπαναστασίου, Ηφαίστου και Απόλλωνος .

Καλούνται οι υπεύθυνοι των παρακείμενων καταστημάτων να συνδράμουν στην επιτυχία του σημαντικού αυτού Πολιτιστικού γεγονότος της πόλης μας, φροντίζοντας για την αποφυγή θορύβου που θα παρεμποδίσει την ομαλή διεξαγωγή της παράστασης.

Δείτε επίσης

Βρείτε μας