Γαλλία: Σοροί που δωρίστηκαν στην επιστήμη αφέθηκαν να αποσυντεθούν -«Εγιναν βορά για αρουραίους»

Οι αρχές στη Γαλλία θα διερευνήσουν ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους σοροί ανθρώπων που δωρίστηκαν στην επιστήμη αφέθηκαν να αποσυντεθούν και να τις φάνε αρουραίοι σε ένα ερευνητικό πανεπιστημιακό κέντρο, ανέφερε η εισαγγελία του Παρισιού.

Μία αναφορά για «παραβιάσεις της ακεραιότητας πτώματος» μεταβιβάστηκε στους δικαστές από εισαγγελείς που είχαν χειριστεί την αρχική φάση της έρευνας, μετά από τις αποκαλύψεις που έκανε τον περασμένο Νοέμβριο το περιοδικό l’ Exrpess.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα λείψανα χιλιάδων ανθρώπων που προσφέρθηκαν ως δωρεές για επιστημονική έρευνα, ανακαλύφθηκαν σε φρικτές συνθήκες στο Κέντρο Δωρεάς Σορών (CDC) του πανεπιστημίου Descartes της γαλλικής πρωτεύουσας.

Τα πτώματα ήταν διασκορπισμένα στο χώρο γυμνά, ακρωτηριασμένα, συσσωρευμένα το ένα πάνω από το άλλο, ενώ ένα κομμένο κεφάλι βρισκόταν στο πάτωμα, σύμφωνα με τη l’Express που περιέγραψε τη σκηνή, που φωτογραφήθηκε το 2016, σαν «μαζικό τάφο». Κάποια από τα ανθρώπινα αυτά μέλη βρίσκονταν σε αποσύνθεση ενώ άλλα τα είχαν δαγκώσει αρουραίοι μέσα σε σακούλες που ξεχείλιζαν από σκόρπια κομμάτια σάρκας.

Ο Φρεντερίκ Ντουσέ, ο δικηγόρος των οικογενειών που κινήθηκαν νομικά, χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «ευχάριστα νέα» και σημείωσε ότι οι ανακριτές έχουν διευρυμένη ισχύ να φτάσουν μέχρι το τέλος της έρευνας.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 80 καταγγελίες. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν τη γαλλική κυβέρνηση να διατάξει το κλείσιμο του κέντρου, αλλά και διοικητική εξέταση από ομάδα επιθεωρητών που τον Ιούνιο αποφάσισαν πως το πανεπιστήμιο ευθύνεται για «σοβαρές ηθικές παραβιάσεις» ως προς τη διοίκηση του CDC.

Το κέντρο που άνοιξε το 1953, ήταν το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, και μέχρι το σφράγισμά του, λάμβανε σε δωρεές εκατοντάδες σορούς κάθε χρόνο.

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας