Οι νέοι στη Λάρισα αποκτούν φωνή – Συγκροτείται το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΦΩΤΟ)

Έτοιμο να υποδεχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας είναι η Λάρισα, που αναμένεται να συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με στόχο οι νέοι της πόλης να αποκτήσουν τη δική τους φωνή και να ενδιαφερθούν για τα θέματα που τους απασχολούν, έγινε κάλεσμα για συμμετοχή στο εγχείρημα αυτό κι αφορά νέους/νέες ηλικίας 17 έως 30 χρονών που κατοικούν στη Λάρισα για τη συμμετοχή τους στο Δ.Σ. Νεολαίας.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Απόστολος Καλογιάννης αναφέροντας πως «η νέα γενιά έχει ξεκόψει από την πολιτική και κοινωνική διαδικασία και η δημιουργία αυτού του δημοτικού συμβουλίου έχει ως στόχευση αποφάσεις που θα παίρνουν οι νέοι για το μέλλον τους». Καλώντας παράλληλα τους νέους να συμμετέχουν εξηγώντας πως «το μέλλον της Λάρισας είναι απόφαση τους».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Δεληγιάννης εξήγησε για το νέο θεσμό που δημιουργείται, ενώ κάλεσμα απηύθυνε κι ο ειδικός συνεργάτης του κ. Καλογιάννη κ. Απόστολος Πέκας σε θέματα νεολαίας και εξηγώντας την διαδικασία.

Από πλευράς του ΣΜΟΥΘ, ο κ. Ανδρέας Αλμπάνης, τόνισε πως το κενό είχε παρατηρηθεί εδώ και χρόνια και πραγματοποιήθηκε έρευνα με ερωτηματολόγιο προς τους νέους, με τον ίδιο να παρουσιάζει με αριθμούς τι συμβαίνει. Με τον ίδιο όμως να εμφανίζεται αισιόδοξος δηλώνοντας πως: «η πόλη έχει καλή δυναμική από ανθρώπους που επιθυμούν να συνδράμουν στα κοινά. Οι νέοι όμως χρειάζονται συλλογικά όργανα, χώρους και φυσικά χρειάζεται να ακουστεί η φωνή τους.

Τέλος ο εκπρόσωπος των Νέων Βαγγέλης Γιαννακός ανέφερε πως η απολιτικοποίηση είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό στη Λάρισα και μέσα από το δημοτικό συμβούλιο, θα δημιουργηθούν πιο ενεργοί πολίτες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας αποτελεί μία δράση που συμβάλει στη διαμόρφωση ενεργών και δημοκρατικών πολιτών (Citizenship Education), στο πλαίσιο της Λάρισας ως Πόλη που Μαθαίνει (Learning City) και μάλιστα με το ρόλο της συντονίστριας πόλης του δικτύου της UNESCO.

Υπάρχει ήδη ένας πυρήνας και είναι ανοιχτή η διαδικασία για οποίον νέο ή νέα θέλει να συμμετάσχει. Το Δ.Σ. Νεολαίας θα πραγματοποιείται κανονικά στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας μπορούν να είναι:

α) εκπρόσωποι φορέων, συλλογικοτήτων και ομάδων νέων της πόλης που δραστηριοποιούνται σε τοπικά ζητήματα, να έχουν θεσμική υπόσταση και/ή να δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο τους τουλάχιστον 15 νέοι ή νέες ηλικίας 17-30 χρονών.

Οι φορείς συμμετέχουν με έναν εκπρόσωπο τους, δηλώνοντας παράλληλα και έναν αναπληρωματικό.

β) εκπρόσωποι νέων πολιτών της πόλης. Η επιλογή των νέων θα γίνεται για θητεία ενός έτους με κλήρωση που θα πραγματοποιείται μέσα από το “Μητρώο Νέων Πολιτών”.

Ο αριθμός των πολιτών θα ισούται κάθε φορά με το ένα τρίτο (1/3) του αριθμού των φορέων που θα συμμετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας.

Σκοπός του Δ.Σ. Νεολαίας είναι η ενεργός συμμετοχή των νέων στη τοπική κοινωνία, την διαμόρφωση της τοπικής στρατηγικής στον τομέα της νεολαίας και την ανάδειξη ζητημάτων που απασχολούν τους νέους και τις νέες σε συνδυασμό με την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με αντίστοιχα Συμβούλια Νέων σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας στοχεύει:

–    Στην εξοικείωση των νέων με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.
–    Στη συμβολή τους για τη διαμόρφωση τοπικού στρατηγικού σχεδίου για τη νέα γενιά.
–    Στην ικανοποίηση της ανάγκης για διεκδίκηση μία κοινωνίας με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, καθώς και εντός αυτών.
–    Στην οργάνωση και την υποστήριξη δράσεων που αφορούν σε σημαντικούς τομείς της κοινωνικής ζωής της πόλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας θα συνεδριάζει δημόσια, μετά από πρόσκληση του προεδρείου του, υποχρεωτικά μια φορά κάθε μήνα, έχοντας ως αντικείμενο ζητήματα σχετικά με τους σκοπούς λειτουργίας του,  θέματα που εξυπηρετούν την τοπική στρατηγική για τη νεολαία και τις προτεραιότητες του Δήμου, καθώς και γενικότερα θέματα νεολαίας καθώς και  άλλα θέματα που εισάγονται προς συζήτηση από τους Δημοτικούς Συμβούλους του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για την συμμετοχή τους στο Δ.Σ. Νεολαίας έως 21/06/2020 συμπληρώνοντας τη φόρμα που βρίσκεται στις σελίδες

α) για τους φορείς: https://www.larissa-dimos.gr/el/?option=com_rsform&view=rsform&formId=32

β) για τους πολίτες: https://www.larissa-dimos.gr/el/?option=com_rsform&view=rsform&formId=33

Δείτε επίσης

Βρείτε μας