«Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για ισότιμη εκπαίδευση όλων των μαθητών»

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λάρισας, αναφέρονται τα εξής:

«Η εξάπλωση του ιού COVID-19 στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο προκαλεί δικαιολογημένα την ανησυχία όλων μας. Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων και ταυτόχρονα δεν αφήνουμε τον φόβο να κυριαρχήσει.

Μένουμε σπίτι αλλά κυρίως μένουμε δυνατοί αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη που είναι πολύτιμη για να σταθούμε όρθιοι την επόμενη μέρα.

Τα παιδιά μας και εμείς δεν βρισκόμαστε σε διακοπές. Είναι πολύ πιθανό η κατάσταση στα σπίτια μας να δυσκολεύσει ακόμα περισσότερο, αφού πολλοί γονείς μπορεί να έχουν μείνει χωρίς μισθό, να δουλεύουν με ελαστικά ωράρια, με εξαντλητικούς ρυθμούς ή ακόμα και να έχουν απολυθεί.

Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει πλήρως αποδιαρθρώσει τις ζωές μας και το εκπαιδευτικό σύστημα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των μαθητών, ειδικά αυτών που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές. Κατά συνέπεια χρειάζονται θετική υποστήριξη ώστε να διαχειριστούν αυτή τη νέα, δύσκολη κατάσταση.

Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Λάρισας αντιλαμβανόμενοι την ανησυχία όλων των γονιών για τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας (κάλυψη της ύλης αλλά και την ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς), την δυσκολία απασχόλησης των παιδιών στο σπίτι με τρόπο που δεν θα τους αποκόψει από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Θέλουμε ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών να γεμίσει εποικοδομητικά και η εκπαίδευση από απόσταση να είναι αποτελεσματική, να λειτουργήσει ισότιμα για όλους τους μαθητές της χώρας με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές της Γ’ λυκείου. Φυσικά, επισημαίνουμε ότι η όποια διαδικτυακή διδασκαλία δεν υποκαθιστά την εκπαίδευση με φυσική παρουσία και θα μας βρει αντίθετους κάθε σκέψη ή απόπειρα για γενίκευση αυτής της μορφής εκπαίδευσης και μετά την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε.

Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα για να μην γίνει η διαχείριση της πανδημίας αφορμή για να μεγαλώσουν περαιτέρω οι κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε ΤΩΡΑ το Υπουργείο Παιδείας:

● Να εξασφαλίσει, με ενιαίο τρόπο, την αξιοποίηση των διάφορων εργαλείων ασύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Να εξασφαλίσει ΤΩΡΑ όλα τα αναγκαία μέσα σε κάθε μαθητή: δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και ένα δωρεάν tablet. Καμία διακοπή ρεύματος ή σύνδεσης στο διαδίκτυο για κανένα σπίτι.

● Μέριμνα ώστε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να λάβει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των μαθητών που είναι ενταγμένοι σε τμήματα ένταξης ή είχαν παράλληλη εκπαιδευτική στήριξη.

● Να μειωθεί και να ανακοινωθεί άμεσα η ύλη της φετινής Γ’ ΓΕΛ στις πανελλαδικές. Τα διάφορα σενάρια για παράταση του σχολικού έτους και εξετάσεις το καλοκαίρι, γεμίζουν ανασφάλεια και επιπλέον άγχος τα παιδιά μας.

● Να ξεκινήσει η λειτουργία εκπαιδευτικών καναλιών, που θα προβάλλουν προγράμματα ειδικά για μαθητές όλων των ηλικιών σχετικά με τα σχολικά αντικείμενα και τα ενδιαφέροντα τους.

Μέσω της δημόσιας τηλεόρασης και με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, προβολή ειδικών ενημερωτικών εκπομπών για την στήριξη των γονέων στη διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουν οι ίδιοι και τα παιδιά.

● Να κλείσει η πόρτα σε κάθε ιδιωτική εταιρεία, χορηγό και επίδοξο επενδυτή, φορέα της Τοπικής Διοίκησης που αξιοποιεί την «κρίση» ως ευκαιρία για να βάλει χέρι στο Δημόσιο σχολείο. Κάθε πρόγραμμα, κάθε υποδομή και τεχνολογική εφαρμογή με ευθύνη και αποκλειστική χρηματοδότηση του κράτους.

● Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πλήρη αποζημίωση όλων των γονιών που έχουν καταβάλει προκαταβολή ή ολόκληρο το ποσό της σχολικής εκδρομής που ακυρώθηκε.

• Άμεση κρατική χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την παροχή ουσιαστικής ενίσχυσης των σχολείων με αγορά φαρμακευτικού υλικού και προληπτικού υλικού (μάσκες, φάρμακα, αντισηπτικά, χαρτομάντιλα, σαπούνια, κ.λπ. είδη απολύμανσης και καθαριότητας).

• Επαναληπτικός ψεκασμός και σωστή απολύμανση με την προβλεπόμενη διαδικασία και υλικά, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου, για όσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία αλλά και μετά το άνοιγμά τους ανά τακτά διαστήματα μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

• Μόνιμο, επαρκές, πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας και βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία, με συμβάσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη εργασιακά δικαιώματα ώστε να διατηρούνται καθαρά κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, ανεξάρτητα από τις έκτακτες συνθήκες.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ και ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ!».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας