«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του ΠΓΝ Λάρισας στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΦΩΤΟ)

Αγωνία, ένταση και νεύρα έβγαλε στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα της πιθανής ιδιωτικοποίησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια στην επίσκεψή του στην πόλη.

Στη συζήτηση όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι συλλόγων εργαζομένων και γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας καθώς και εκπρόσωπος των ιατρών του ΓΝΛ, τοποθετήθηκαν όλοι κατά στην ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου είτε με την μορφή ΣΔΙΤ είτε με την μετατροπή του σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Όλοι από τη πλευρά τους εξήγησαν πως προσπαθούν παρά τις δυσκολίες να παράσχονται υψηλές υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν.

Στην αντίπερα όχθη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, ανέφερε ότι ήδη υπάρχει σύμπραξη ιδιωτικού με δημόσιου τομέα σε διάφορες περιπτώσεις και πως δεν πρέπει να βλέπουν με «αρνητικό μάτι» κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημιακού, εξηγώντας πως στο κομμάτι της υγείας δεν πρέπει να μπει ο ιδιωτικός τομέας μ’ αυτό το τρόπο.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Ρένα Καραλαριώτου, εξήγησε πως υπάρχουν συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, συμπληρώνοντας δεν μπορούν την έκβαση των δηλώσεων του υπουργού, άρα δεν μπορούν και να τοποθετηθούν.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, εκφράζει την αντίθεσή του στην εξαγγελία της κυβέρνησης, να μετατρέψει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σε Ν.Π.Ι.Δ και στην λειτουργία του με Σ.Δ.Ι.Τ.  Είναι αντίθετο σε κάθε πολιτική που προωθεί την λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που έχει ως βάση ότι η υγεία είναι «ατομική ευθύνη», η υγειονομική περίθαλψη είναι «εμπόρευμα».

Η πολιτική δραστικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία, και οι πολιτικές λιτότητας, έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες μειώσεις σε προσωπικό, συγχωνεύσεις κλινικών, ελλιπή ως και ανύπαρκτη συντήρηση τεχνολογικού εξοπλισμού, μείωση μονάδων όπως οι ΜΕΘ, απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων και μεγάλες λίστες αναμονής.

Δεν φταίει η νομική μορφή για την κακή κατάσταση των Νοσοκομείων. Φταίει  η υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας και το τριτοκοσμικό ύψος των δημοσίων δαπανών που είναι το 4,7% του ΑΕΠ. Στη χώρα μας έχουμε περισσότερη ιδιωτική Υγεία από όλες της χώρες της Ευρώπης (3,1% του ΑΕΠ ιδιωτικές δαπάνες)

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων, ζητά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική μετατροπής του δημόσιου συστήματος υγείας σε ιδιωτική επιχείρηση και την εμπορευματοποίησής της υγείας. Διεκδικεί:

  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
  • Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις.
  • Να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικού εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ.
  • Να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων και τα Κ.Υ που υπολειτουργούν».

Τελικά το ψήφισμα πέρασε με τις ψήφους της Συμπαράταξης Λαρισαίων και της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις ψήφισαν «παρών».

Χρίστος Τζίκας

Δείτε επίσης

Βρείτε μας