Έκθεση ζωγραφικής της Λίλας Πολενάκη στην CASK gallery

Η CASK gallery με μεγάλη χαρά σας προσκαλεί στην έκθεση ζωγραφικής της Λίλας Πολενάκη με τίτλο recollection.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα τα οποία η καλλιτέχνις δημιούργησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 μέχρι τις αρχές του 2000, στο Βερολίνο και είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται. Η Λίλα Πολενάκη βρέθηκε στη Γερμανία για να σπουδάσει Καλές Τέχνες στο UDK Berlin (Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου), σπουδές τις οποίες ολοκλήρωσε με καθηγητή τον Bernd Koberling.

Το έργο της έχει εκτεθεί συστηματικά, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα, σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Γερμανία και σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις, όπως η έκθεση Τόποι (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2007) και η έκθεση Η υλικότητα του ζωγραφικού συμβάντος (Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, 2018).

Το ζωγραφικό της έργο χαρακτηρίζεται από την ανομοιογένεια, η οποία δεν είναι προϊόν τυχαιότητας, αλλά αποτέλεσμα της ιδιόμορφης και αναγνωρίσιμης τεχνικής της.

Τα έργα της Λίλας Πολενάκη αποτελούν, όλα μαζί και το καθένα ξεχωριστά, μία προσωπική της εκδοχή για το είναι η ζωγραφική.

Στους πίνακές της, ο απόλυτος έλεγχος επί του υλικού και το ίδιο το υλικό, το οποίο δε περιορίζεται μόνο στις παραδοσιακές «χρωστικές», αλλά υλικά μπορούν να θεωρηθούν για αυτή τα πάντα, συντελούν τη ζωγραφική με αφοπλιστική ειλικρίνεια, χωρίς τρικ και τεχνάσματα.

Τα έργα της δεν τοποθετούνται επί του χώρου της αναπαράστασης ή του συμβολισμού, αλλά ούτε και της αφαίρεσης, καθώς οι εικόνες της δεν αποτελούν την αφηρημένη εκδοχή μίας συγκεκριμένης πραγματικότητας, ούτε τη συγκεκριμένη απόδοση μιας αφηρημένης έννοιας και σίγουρα δεν είναι εικονογράφηση ενός συστήματος παραγωγής νοημάτων. Το έργο της Λίλας Πολενάκη υπερασπίζεται τη θέση της ζωγραφικής ως μια συγκεκριμένη και ανεπανάληπτη πρόταση χωρίς ίχνος επιθετικότητας.

Δείτε επίσης

Βρείτε μας