Ο “Μεγαλοσχολίτης” Μάξιμος

Στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, το εμβληματικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του ελληνισμού στην Κωνσταντινούπολη, που χρονολογείται από το 1454, βρέθηκε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ως επικεφαλής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.
Το αποκαλούμενο «κόκκινο σχολείο» γιατί είναι χτισμένο με κόκκινα τούβλα, δεσπόζει πάνω από το πατριαρχείο στη συνοικία του Φαναρίου. Σήμερα, στο επιβλητικό κτίσμα φιλοξενούνται μόλις 50 παιδιά της ομογένειας; που έχει συρρικνωθεί λόγω των διώξεων που υπέστη στο πρόσφατο παρελθόν από τους Τούρκους. Ο Μάξιμος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σχολείο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για να πιέσει το υπουργείο παιδείας για την ικανοποίησή τους.
Ο Χαρακόπουλος, με τον συνάδελφό του Θανάση Δαβάκη που περιδιάβηκαν τις αίθουσες σε όλους τους ορόφους εξέφρασαν την επιθυμία να ανέβουν και στον εξώστη του τρούλου. Όπως τους είπε ο σχολάρχης Ζώτος, λόγω της επικινδυνότητας και των προβλημάτων συντήρησης, επιτρέπουν στους μαθητές να ανέβουν στον τρούλο μόνο κατά την αποφοίτησή τους σε ομάδες των 3-4 ατόμων που δεν έχουν υψοφοβία.
Ο Λαρισαίος, όπως έμαθα, έμεινε εντυπωσιασμένος από τη θέα, καθώς είναι ορατή όλη η παλιά Πόλη με την Αγιά Σοφιά και τον Κεράτιο. Μετά από αυτό και ο Μάξιμος είναι πλέον… Μεγαλοσχολιτης!

Βρείτε μας