Θάνατος 8χρονου από διφθερίτιδα: Επειγόντως στο εξωτερικό το δείγμα -Η ιστορία του άτυχου παιδιού

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στον υγειονομικό μηχανισμό της χώρας ο αναπάντεχος θάνατος ενός 8χρονου αγοριού, όπως όλα δείχνουν, από τη λοιμώδη νόσο της διφθερίτιδας.

Το θανάσιμο κρούσμα διφθερίτιδας καταγράφηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», οι γιατροί του οποίου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν το παιδί στη ζωή.

Στέλεχος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ/πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) μιλώντας στο iefimerida.gr υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Υπόθεση διφθερίτιδας: Τα συμπτώματα και η ιστορία του 8χρονου παιδιού

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, το αγόρι που φέρεται ότι υπέκυψε στη λοιμώδη νόσο της διφθερίτιδας ήταν ορφανό και παρέμεινε σε γνωστό ίδρυμα μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

«Πρόκειται για παιδί που είχε ελαφρύ σύνδρομο down. Οταν έκλεισε τα πέντε υιοθετήθηκε από γονείς και έφυγε από το ίδρυμα», λέει στο iefimerida.gr ο Μιχάλης Γιαννάκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το παιδί εισήχθη στη 22 Νοεμβρίου στο Παίδων “Αγία Σοφία” με οξεία λαρυγγίτιδα. Είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν συμπτώματα της διφθερίτιδας. Το παιδάκι εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) διασωληνώθηκε και έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας βγήκαν χθες, 27 Νοεμβρίου, και “έδειξαν” διφθερίτιδα. Μια ημέρα νωρίτερα όμως το 8χρονο είχε φύγει από τη ζωή, στη ΜΕΘ», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος υποστηρίζει ότι «το παιδί είχε ατελή εμβολιασμό για διφθερίτιδα. Πρέπει να έκανε μία με δύο δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση κυρίως υπεύθυνο είναι το ίδρυμα καθώς δεν φρόντισε να ολοκληρώσει τις δόσεις του εμβολίου για τη διφθερίτιδα μέχρι την ηλικία των 5 ετών, όπως ορίζει το πρωτόκολλο».
Αναστάτωση στο Παίδων: Εργαζόμενοι εμβολιάστηκαν και ξεκίνησαν αντιβίωση

Ο θάνατος του άτυχου παιδιού στο Παίδων «Αγία Σοφία» προκάλεσε ανησυχία και στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο, υπό τον φόβο ενός μίνι ξεσπάσματος διφθερίτιδας, «όλοι οι συνάδελφοι που ήρθαν σε επαφή μαζί του εμβολιάστηκαν και ξεκίνησαν να παίρνουν προληπτικά αντιβίωση. Είναι όλοι ανήσυχοι. Πρόκειται για μια ασθένεια ξεχασμένη, αλλά πολύ επικίνδυνη».

Κατά τον ίδιο, σε επαφή με το άτυχο παιδί ήρθαν περίπου 15 με 20 εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τα προληπτικά μέτρα για τη διφθερίτιδα. «Τι άλλο να πούμε… Ας αναμείνουμε τη νεκροψία για να εξακριβωθεί ο λόγος για τον οποίο χάθηκε το παιδάκι», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.

Στο εξωτερικό το δείγμα για να διαπιστωθεί η διφθερίτιδα

Εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ επισήμανε στο iefimerida.gr ότι «το δείγμα θα σταλεί σε εργαστήριο του εξωτερικού προκειμένου να γίνει καλλιέργεια και επιβεβαίωση για τη διφθερίτιδα». Κατά την ίδια πηγή, στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργαστήριο ικανό για να κάνει τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Η εξέταση που θα γίνει στο εξωτερικό θα στοχεύσει στο εντοπισμό «ενός κορυνοβακτηριδίου που σχετίζεται με τη διφθερίτιδα. Αν βρεθεί κάτι τέτοιο θα επιβεβαιωθεί ότι ο θάνατος οφείλεται στη νόσο της διφθερίτιδας» προσέθεσε το στέλεχος του ΕΟΔΥ. Το επιτελείο του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει ότι σε κάθε περίπτωση «υπήρξε πλημμελής εμβολιασμός» και πως «θα πρέπει να περιμένουμε τις προσεχείς ημέρες τη σχετική απάντηση του εργαστηρίου για να προβούμε σε σαφή συμπεράσματα».

Στελέχη του ΕΟΔΥ που ήρθαν σε επαφή με τους γιατρούς του άτυχου παιδιού ενημερώθηκαν ότι «πρόκειται για μια πολύ ειδική περίπτωση» και διαβεβαιώνουν ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη διφθερίτιδα.

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας