Ερώτηση Κ. Βελόπουλου για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Σε ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια ο βουλευτής Λάρισας της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, αναφέρει:

«Προτεραιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης, οφείλει να είναι η επίλυση των ζητημάτων της καθημερινότητας των πολιτών και πρωτίστως αυτών που αφορούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
Το ΓΝΛ, που εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ταλανίζεται στη δίνη της ακραίας υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Σύμφωνα με τον Διευθυντή ΜΕΘ του ΓΝΛ και διευθυντή Ιατρικών υπηρεσιών, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και την συνέντευξη Τύπου (21/10) της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κ.Υ. Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ), καταγγέλλονται σοβαρότατα προβλήματα.
Οι λόγοι:
1. Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υπέστη καρατόμηση του Οργανισμού του το 2012 (ΦΕΚ 1249/Β/2012), με αποτέλεσμα την απορρύθμιση της περαιτέρω ασφαλούς του λειτουργικής κατάστασης και η παράλογη μεταφορά μιας σειράς Τμημάτων (ΦΕΚ 1775Β/1999) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ) με όλο το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με τις οργανικές θέσεις των ειδικευομένων(Γαστρεντερολογικό (4 θέσεις ειδικών και 4 θέσεις ειδικευομένων- Νευροχειρουργικό (3 θέσεις ειδικών)-Νεογνολογικό και Μονάδα Πρόωρων (4 θέσεις ειδικών)-Παθολογική Ανατομική (2 θέσεις ειδικών και μία ειδικευομένου) και Κυτταρολογία (2 θέσεις ειδικών)- Γναθοχειρουργικό (3 θέσεις ειδικών)
2. Η ενοποίηση με το ΠΓΝΛ (ΦΕΚ 1681Β/2011), η μη εκπροσώπηση του ΓΝΛ από αιρετό εκπρόσωπό του στο κοινό Διοικητικό Συμβούλιο και η μη ισότιμη μεταχείριση των δύο ενοποιημένων νοσοκομείων, επέτειναν περαιτέρω την αποδυνάμωση, υποβάθμιση, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΓΝΛ. Παρά την ανεξαρτητοποίηση του από το ΠΓΝΛ με τον νόμο 4600/ ΦΕΚ Α43/9-3-2019, το νοσοκομείο εξακολουθεί να διοικείται από ακέφαλο (χωρίς πρόεδρο) «κοινό» Δ.Σ. και χωρίς εκπροσώπηση από αιρετό εκπρόσωπο στο κοινό Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρχει μη ισότιμη μεταχείριση των δύο ενοποιημένων νοσοκομείων.

Τα προβλήματα:
Αποτέλεσμα όλων αυτών, σοβαρές δυσκολίες του υπάρχοντος προσωπικού (λόγω μη έγκαιρης πρόσληψης επικουρικών γιατρών και εκ τούτου μη επαρκή κάλυψη των εφημεριών) να ανταποκριθεί στον όγκο των περιστατικών των πολιτών, καθώς καλύπτει την ευρύτερη περιοχή, ειδικά στις ημέρες εφημερίας-ενώ υπάρχουν κλινικές εντός των εγκαταστάσεων του ΓΝΛ που δεν λειτουργούν, όπως η Γαστρεντερολογική Κλινική( ενώ είχε δρομολογηθεί η επαναλειτουργία της με Κοινή Υπουργική Απόφαση, είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας και εκκρεμούσε η τελική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομίας, δεν προχώρησε λόγω των εκλογών του 2019). Η δε επικίνδυνη εγκατάλειψη των ιατροτεχνολογικών και κτιριακών υποδομών των Μονάδων, συμπληρώνουν την μελανή εικόνα.
Απαιτούνται άμεσα:
1.Προσωπικό. Ανανέωση των συμβάσεων/ Πρόσληψη επικουρικών ιατρών, νευροχειρουργών και ΩΡΛ μέχρι την πρόσληψη ειδικών ιατρών των αντιστοίχων ειδικοτήτων που παρουσιάζουν ελλείψεις σε Τμήματα(Μαιευτική, Παιδοχειρουργική, Ακτινολογικό, Ουρολογική, Παθολογική, Ορθοπαιδική, ΤΕΠ κ.ά. ), λόγω συνταξιοδοτήσειων, απόλυσης επικουρικών λόγω λήξης θητείας τους, ανεπάρκεια του αριθμού ειδικευομένων. Ολοκλήρωση των επί χρόνια εκκρεμών κρίσεων ιατρών ΕΣΥ
2. Ανανέωση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού(μέσω ΕΣΠΑ)
3. Αποκατάσταση, ανακαίνιση και βελτίωση των κτιριακών και ξενοδοχειακών υποδομών του Νοσοκομείου και υλοποίηση του υπάρχοντος ολοκληρωμένου σχεδίου επέκτασης της συνδετήριας πτέρυγας και της πτέρυγας του κληροδοτήματος «Βαΐτση»(λειτουργική συνάφεια )
4. Βελτίωση συνθηκών καθαριότητας, φύλαξης των χώρων και του υγειονομικού υλικού του Νοσοκομείου
5.Αυτοτέλεια της διοίκησης, διαχωρισμός από το ΠΓΝΛ, Σύσταση νέου Οργανισμού και Ορισμός νέου ΔΣ του Νοσοκομείου.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να ενσκήψετε στα δικαιολογημένα και αγωνιώδη αιτήματα των εργαζομένων, να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΓΝΛ και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των αναφερόμενων προβλημάτων, με άμεση προτεραιότητα την επιστροφή και πλήρη επαναλειτουργία του Τμήματος της Γαστρεντερολογικής Κλινικής;».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας