Όχι άνευ όρων “κόκκινο χαλί” για ΕΕ

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Αν και, ευλόγως, τοτρέχονδιάστημα η προσοχή μας είναι στραμμένη ανατολικά, λόγω της αυξανόμενης επιθετικότητας της Άγκυρας, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα όσα συμβαίνουν και βορείως. Ιδίως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών,με την οποίαη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησεαρνητικά τετελεσμένα, η κατάσταση μοιάζει περισσότερο περιπεπλεγμένη. Κι αυτό όχι μόνον σε ότι αφοράστημησυμμόρφωση των Σκοπίων ακόμη και στασυμπεφωνηθέντατου Ιουνίου του 2018, κάτι πουπροφανώς επιβάλει τη δική μας ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίδραση.Είναι κοινή η διαπίστωση ότι και στην αναγνωρισθείσα επισήμως ως Βόρεια Μακεδονία, αλλά και εν γένει στα δυτικά Βαλκάνια,τα ζητήματα της εκτεταμένης διαφθοράς, της απουσίας κράτους δικαίου, του ελλείμματος ασφάλειας είναι κυριολεκτικά στο κόκκινο. Κι όμως, εκ μέρους όχι μόνο της απελθούσας Κομισιόν, αλλά και κρατών μελών της ΕΕ φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση εξωραϊσμού της ζοφερής πραγματικότητας, με αποκλειστικό στόχοτην επίσπευση των ενταξιακών διαδικασιών των χωρών αυτών, έστω και μεσοβαρές«εκπτώσεις».

Έτσι,η Ευρώπηφθάνει στο σημείο να κλείνει τα μάτια στατεκταινόμεναστην Αλβανία,μια χώρα που, όπως έγραψε οIndependent, χαρακτηρίζεται ως η «Κολομβία» της Ευρώπης, λόγω της ποσότητας των ναρκωτικών που καλλιεργούνται και διακινούνται αλλά και τις διασυνδέσειςναρκομαφίαςκαι πολιτικών προσώπων.Το φως της δημοσιότητας έχουν δειέρευνεςπου αναφέρουν πωςτα κέρδη από την καλλιέργεια και το εμπόριο ναρκωτικών στη γειτονική χώρα ίσως να ξεπερνούν και το επίσημο ΑΕΠ της.Ακόμη και τοΣτέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεισε πρόσφατη έκθεσή τουότι«η Αλβανία παραμένει ευάλωτη στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες λόγω διαφθοράς, ανάπτυξης δικτύων οργανωμένου εγκλήματος και αδύναμων νομικών και κρατικών θεσμών».Στα παραπάνω να προσθέσουμε την πολιτική διακρίσεων έναντι της εθνικής ελληνικής μειονότητας, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ταίδια και χειρότερα συμβαίνουνκαι στο Κοσσυφοπέδιο,με το οποίο η Αλβανίαέχει συμφωνήσει να ενωθούνστην πορεία δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας. Το Κόσοβο, λοιπόν,θεωρείταιωςένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη στον κόσμο, καθώςηΔικαιοσύνη καιταΜΜΕ ελέγχονται από την πολιτική εξουσία, ενώοικυριότερες πηγές εσόδωνείναι το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, τα οποία διακινούνται σε όλη τη δυτική Ευρώπη.

Αλλά και στα γειτονικά Σκόπια, η διαφθορά έχει γιγαντιαίες διαστάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η ειδική εισαγγελέας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος συνελήφθη με την κατηγορία ότι εκβίασε επιχειρηματία ζητώντας χρήματα για να δείξει επιείκεια, σε μια υπόθεση που φέρεται να εμπλέκεταικαι το κόμμα του κ.Ζάεφ.Σοβαρότατα είναι ακόμη τα προβλήματα με το οργανωμένο έγκλημα, όπου το αλβανικό στοιχείο έχει κυρίαρχο ρόλο. Ωστόσο, αν και είναι κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες ότι δεν έχουν γίνειακόμηοι αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα άνοιγαν το δρόμο για πλήρη ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, φαίνεται ότι προέχει η επιβράβευσή τους για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Για την Ελλάδα,όμως,όλα τα παραπάνω επηρεάζουν άμεσα τα δικά της συμφέροντα και τη δική της ασφάλεια. Ο εκδημοκρατισμός των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, η εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς καιτουοργανωμένου εγκλήματος, η ασφάλεια των συνόρωνπρέπει να είναι βασικό μας αίτημα.Ίσως κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη επιθυμούν ναρίξουμεκι εμείςπολύ νερό στο κρασί μας, ώστε όπως-όπως Σκόπια και Τίρανα να γίνουν δεκτά στην Ευρώπη, χωρίς να πληρούν όλα τα κριτήρια της ένταξης. Για εμάς, όμως, αυτή η προοπτικήθα ήταν αυτοκαταστροφική. Η δική μας θέση πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Η πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς την Ευρώπη περνάειμέσααπό την εκπλήρωση όλων τωνκριτηρίωνένταξηςκαιεπιπλέον,όσον αφορά τα Τίραναπροϋπόθεση είναι ο απόλυτοςσεβασμόςστα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, και για τα Σκόπιαη εφαρμογήτων όσων υπέγραψαν.Την αποφασιστικότητά μας προς αυτά πρέπει, επομένως, να τα κάνουμε απολύτως κατανοητά προςόλους τους ενδιαφερόμενους. Όσο Τίρανα και Σκόπια δεν ξεκαθαρίζουν τη στάση τους, κόκκινο χαλί για την είσοδό τους στην ΕΕ με υπογραφή της Ελλάδος δεν πρέπει να στρωθεί.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας

Δείτε επίσης

Βρείτε μας