Κατρούγκαλος: «Και η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο»

Για «συνδιαχείριση» με την τουρκική πλευρά, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι οικονομικές ζώνες και τα νομικά δικαιώματα που έχει κάθε μία από τις χώρες έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος αναφορικά με τις διεκδικήσεις της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο One Channel ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι και η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται μόνο σε αυτά που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο και όχι αυτά που θέλει να επιβάλει με τη δύναμή της. Πρόσθεσε παράλληλα πως είναι πάντα προς το συμφέρον της Ελλάδας να θέλουμε η συζήτηση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο τραπέζι του Διεθνούς Δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε πάντως ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ωστόσο, όπως είπε, «ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρές οι διπλωματικές μας συμμαχίες, ενώ και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντική».

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι σκοπός της Τουρκίας δεν είναι να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, γιατί ξέρει ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό γενικά, και πολύ περισσότερο τώρα που η οικονομία της είναι ευάλωτη.

«Η χώρα μας κάνει ό,τι μπορεί για να εκτονώσει την ένταση στο Αιγαίο και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Αγκυρα» επισήμανε.

«Αποδείξαμε ότι είμαστε κράτος του οποίου τα συμφέροντα ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά, δηλαδή θέλουμε να εξασφαλιστεί σταθερότητα στη Μεσόγειο» είπε, σημειώνοντας πως οι σχέσεις στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ισοτιμία.

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί γλώσσας και ιθαγένειας, έκανε λόγο για «ψιλά γράμματα», ενώ άσκησε δριμεία κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη διαπραγματευτική τους γραμμή. Όπως είπε, η Ν.Δ. διαπραγματευόταν σε πολύ χαμηλότερη βάση τη συμφωνία με την τότε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας