Δημοσκόπηση RASS: Στις 9,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Προς αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης

Διαφορά 9,2 μονάδων υπέρ της Νέας Δημοκρατίας δίνει η τελευταία δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσεγγίζει την αυτοδυναμία και το Κίνημα Αλλαγής να εδραιώνεται στην τρίτη θέση με ποσοστό άνω του 8%.

Η έρευνα, για το in.gr, ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουνίου και δείχνει άνοδο των ποσοστών τόσο για την ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το Κίνημα Αλλαγής που ξεπερνάει τα ποσοστά των ευρωεκλογών.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την έρευνα της Rass, η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό 35,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 26,2%, με την διαφορά δηλαδή να βρίσκεται πλέον στις 9,2 μονάδες.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 8,7%, μία ολόκληρη μονάδα πάνω από τις ευρωεκλογές και ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,1%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με ποσοστό 3,4% και πλέον η Χρυσή Αυγή έρχεται πέμπτη, ενώ οριακά θα μπει στην Βουλή, καθώς το ποσοστό της είναι μόλις στο 3,2%.

Κοντά στο όριο του 3% που απαιτείται για να μπει ένα κόμμα στην Βουλή είναι η Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που εμφανίζεται με ένα ποσοστό της τάξης του 2,8%, εκτός Βουλής βρίσκεται η Ένωση Κεντρώων, με ποσοστό 1,3%.

Αν και για τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων υπάρχει ρευστόττα, η πιθανότητα να υπάρχει εξακομματική Βουή δίνει με σχετική σιγουριά αυτοδυναμία στην ΝΔ, ενώ η αυτοδυναμία είναι πιθανή ακόμα και αν τελικά ο Γιάνης Βαρουφάκης καταφέρει να μπει στην Βουλή.

Η δημοσκόπηση της Rass δίνει 9 μονάδες και...διαφορά υπέρ της ΝΔ

Ανεβαίνει το ΚΙΝΑΛ

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα προκαλέσουν ενθουσιασμό στην Χαριλάου Τρικούπη, αφού παρά την ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όχι μόνο διατηρεί τα ποσοστά των ευρωεκλογών, αλλά κερδίζει και άλλους ψηφοφόρους, έτσι ώστε να εδραιώνει την τρίτη θέση στο κομματική σκηνικό.

Η Ελληνική Λύση διατηρεί την δυναμική της που φαίνεται να απορροφά ψηφοφόρους από την Χρυσή Αυγή.

Συντριπτικά είναι τα ποσοστά της ΝΔ στην παράσταση νίκης. Το 88,3% βλέπει νίκη της ΝΔ, ενώ μόλις το 8,4% βλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παράσταση νίκης είναι συντριπτική υπέρ της ΝΔ

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός το 49,1% λέει Κυριάκος Μητσοτάκης, το 35,2% λέει ο Αλέξης Τσίπρας και το 14,9% απαντά κανένας από αυτούς.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ενδιαφέρον έχει και το ερώτημα «Με τον Αλέξη Τσίπρα ή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας αισθάνεστε περισσότερο ασφαλής;».

Το 44,7% λέει με τον Κ. Μητσοτάκη ενώ το 30,5% απαντά με τον Αλέξης Τσίπρα. Επίσης στο ερώτημα «αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, πιστεύετε ότι θα κυβερνήσει καλύτερα ή χειρότερα», οι απαντήσεις είναι χαρακτηριστικές:

Ποσοστό 46,85% λέει καλύτερα ή μάλλον καλύτερα ενώ το 37,1% απαντά χειρότερα ή μάλλον χειρότερα.

Οι ψηφοφόροι θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση

Ποσοστό 56,5% λέει ότι θα ήθελε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Το 29,2% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ υπάρχει κι ένα 11,6%, που επιθυμεί- σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση- ξανά εκλογές με απλή αναλογική.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση θέλουν οι Ελληνες

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας