Καλογιάννης κατά Καραλαριώτου: «Υποβάθμισε τον πολιτικό πολιτισμό με ύβρεις προς του πολίτες» (ΦΩΤΟ)

Δηλώνοντας σίγουρος για τη νίκη της «Συμπαράταξης Λαρισαίων», ο δήμαρχος της πόλης κ. Απόστολος Καλογιάννης απεύθυνε μαζικό κάλεσμα στους πολίτες να ψηφίσουν «το πρόσωπο της πόλης που θα ηγηθεί με ήθος και αξιοπρέπεια».

Ενώ με σκληρή του δήλωση προς το πρόσωπο της Ρένας Καραλαριώτου, την χαρακτήρισε «Δήμαρχο/Κομματάρχη του 1960», ενώ πρόσθεσε, «η κ. Καραλαριώτου υποβάθμισε τον πολιτικό πολιτισμό που η πόλη κατακτούσε. Με χαρακτηρισμούς και ύβρεις προς τους πολίτες είπε πως θα είναι δήμαρχος επειδή υπάρχει η πιθανότητα να έχει μία φιλική προς την ίδια Κυβέρνηση να μπορεί να αντλήσει περισσότερα χρήματα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

«Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για το Δήμο Λαρισαίων και για την πορεία των αυτοδιοικητικών εκλογών από την προηγούμενη Κυριακή μέχρι και την επόμενη. Θέλω να ευχαριστήσω τις χιλιάδες των Λαρισαίων που εμπιστεύθηκαν την παράταξη μας και και διπλασίασαν το ποσοστό μας και μας έδωσαν την πρωτιά.

Μία πρωτιά νίκης. Και πιστεύουμε πως την επόμενη Κυριακή θα είμαστε και οι νικητές των εκλογών. Αυτή την πρώτη Κυριακή πέρα από κομματικές αριθμητικές, το μεγάλο ζήτημα και είδηση στην πόλη είναι πως μία μεγάλη μία δημοκρατική πλειοψηφία πέρα από κομματικές τοποθετήσεις και παρωπίδες μας ψήφισε.

Μία αυτοδιοικητική παράταξη που εργάστηκε με ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων, δούλεψε για το Δήμο. Σε όλο αυτό το κλίμα κυρίαρχο ζήτημα έπαιζε, παίζει και θα παίζει η υπόθεση του επικεφαλής, του προσώπου που ηγείται του Δήμου και είναι ο πρώτος πολίτης της πόλης.

Πορεύθηκα σ’ αυτή τη θητεία ως δήμαρχος όλων των Λαρισαίων δίχως διακρίσεις στις πολιτικές τοποθετήσεις. Διακρίσεις έγιναν μόνο με την έννοια πως πολίτες μέσα στη κρίση που είχαν δεχθεί «χτυπήματα» ήταν πρώτοι για την ανακούφισή τους.

Η θέση μας για την επόμενη Κυριακή είναι αυτή. Επιθυμούμε οι συμπολίτες μας να έρθουν μαζικά στην κάλπη. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι που τους βλέπουμε και τους ακούμε. Ακούμε τις φωνές και τα οράματά τους και θέλουμε μαζί τους να τα κάνουμε πράξη στην επόμενη θητεία.

Είναι μια Κυριακή που θα κρίνει πολλά. Τη συνέχιση του μεγαλύτερου έργου μετά την Αθήνα δίχως προβλήματα κι ένα έργο που είναι έτοιμο, μελετημένο και με χρηματοδότηση. Ο Δήμος έχει έτοιμα έργα από εδώ και πέρα 45 εκατ. ευρώ κι έπεται συνέχεια. Αυτό το έργο ζητούμε από τους συμπολίτες να το στηρίξουν όπως και τη «Συμπαράταξη Λαρισαίων».

Γνωρίζω καλά πως υπήρχαν συνοικίες της πόλης, όπως και το κέντρο που δέχθηκαν μεγαλύτερες παρεμβάσεις κι άλλες λιγότερο. Το ίδιο και στα χωριά. Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι πως στην επόμενη θητεία θα ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο και θα συμπληρώσει όλα αυτά. Έχουν όλοι τα δικά τους παράπονα και τα αντιλαμβάνομαι γιατί οι χρόνοι, η γραφειοκρατία και τα οικονομικά δεν έφταναν μέσα σε μία θητεία να λυθούν όλα με ένα μαγικό ραβδάκι. Προβλήματα πολλών ετών. Εμείς νοικοκυρέψαμε το δήμο, σταθεροποιήσαμε τα οικονομικά, έχουμε ώριμες μελέτες, οργανώσαμε το σχέδιό μας και είμαστε έτοιμοι χωρίς να διακόψουμε ούτε μία μέρα το έργο, γνωρίζοντας τα προβλήματα της πόλης.

«Σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων»

Μ’ αυτά τα στοιχεία ερχόμαστε στην κάλπη. Είμαστε αισιόδοξοι πως οι συμπολίτες μας θα μας στηρίξουν όπως και την πρώτη Κυριακή και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε. Η δεύτερη Κυριακή είναι πιο σημαντική, γιατί συγκρούονται δύο κόσμοι και διαφορετικές αντιλήψεις στην αυτοδιοίκηση.

Η μία είναι η αντίληψη του Δημάρχου όλων των Λαρισαίων, που εργάστηκε για την πόλη δίχως διακρίσεις. Κι από την άλλη, η αντίληψη που μας γυρίζει πίσω στο πρότυπο δημάρχου/κομματάρχη της διαδικασίας του 1960. Γιατί αν θέλω να μιλήσω για τα επιχειρήματα της κα Καραλαριώτου, θα πω πως υποβάθμισε τον πολιτικό πολιτισμό που η πόλη κατακτούσε. Το υποβάθμισε με χαρακτηρισμούς και ύβρεις προς τους πολίτες όταν η ίδια λέει πως θα είναι δήμαρχος που θα έχει μία φιλική Κυβέρνηση πιθανότατα και θα αντλήσει περισσότερα χρήματα.

Αυτά για τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και τους συμπολίτες μας είναι αστεία πράγματα. Το θεσμικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. Το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» θέλει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να πάρεις χρήματα. Τίποτα δεν χαρίστηκε στην πόλη, αλλά είχαμε έναν απόλυτα σωστό σχεδιασμό.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας»

Η αντίληψη αυτή είναι της Νέας Δημοκρατίας; Είναι αντίληψη λοιπόν του πιθανού νέου πρωθυπουργού; Πιστεύω πως όχι και σε καμία περίπτωση. Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα και πολιτικές όπως και πολιτικό ήθος. Δεν κρύβει πολιτικό ήθος να λέει πως θα πάρει λεφτά γιατί η πιθανή κυβερνητική αλλαγή θα φέρει και περισσότερα έργα. Είναι αντίληψη που με κατηγόρησε και είναι μαυρογιαλούρικη αντίληψη του 1960, που μάλιστα με κατηγορούσε το προηγούμενο διάστημα.

Το διακύβευμα είναι αυτό. Το πρόσωπο που θα ηγηθεί της πόλης. Το ήθος, η εντιμότητα, η ακεραιότητα που έχουμε καταθέσει ο καθένας μας σ’ αυτή την κοινωνία. Η πόλη μας είναι μεγάλη, αλλά η κοινωνία μας είναι μικρή και γνωριζόμαστε όλοι. Κλείνω μία θητεία και διεκδικώ μία δεύτερη με καθαρό μέτωπο και αξιοπρέπεια και ήθος. Δεσμεύομαι πως έτσι θα πορευθώ, γιατί δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα του δημάρχου, αλλά το πρόσωπο της πόλης, το μεγάλο έργο και η κοινωνία της. Το πιο σημαντικό όμως που με ενδιαφέρει είναι η ενότητα της πόλης.

Οι κοινωνίες δεν μπορούν να πορευθούν με διχασμό. Διχασμούς που ακούσαμε αυτή τη περίοδο στον προεκλογικό λόγο, αλλά ακόμα και στις δηλώσεις το βράδυ της Κυριακής. Κάποια στιγμή ζήτησα η δήλωση της κα Καραλαριώτου αν είναι δυνατόν να παίζει κάθε μέρα στα Μέσα και να την βλέπουν όλοι συμπολίτες. Το πρόσωπο της οπισθοδρομικής αντίληψης. Ας προφυλάξουμε την αυτοδιοίκηση. Εμείς πρέπει να την προφυλάξουμε από τον κομματισμό. Η υπόθεση του Δήμου είναι υπόθεση όλων.

«Δημοκρατικό ήθος από τους υπόλοιπους υποψηφίους»

Περιγράφοντας παράλληλα τις δηλώσεις των υπόλοιπων υποψηφίων θα τις περιγράψω με μία λέξη. Επικοινώνησα το ίδιο βράδυ προσωπικά με όλους για να τους συγχαρώ για την είσοδό τους στο δημοτικό συμβούλιο. Παρακολούθησα με προσοχή τις δηλώσεις τους και πολλά που λένε ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι είναι ζητήματα που έχουμε καταπιαστεί και ζητήματα τις επόμενης θητείας. Και θέλουμε να μπολιάσουμε τις απόψεις μας και να εμπλουτίσουμε τη δραστηριότητά μας, τη σκέψη μας, το λόγο μας, με την άποψη της νέας γενιάς.

Οι τοποθετήσεις όμως, έχουν ένα δημοκρατικό ήθος που εκφράζει σωστά τη πόλη. Δεν έχει σημασία αν θα έλεγε κάποιος ποιον στηρίζει. Αλλά να διατυπώνεται ευθέως κι ανοιχτά, χωρίς υπόγειες διαδρομές κι ανταλλάγματα. Κι οφείλω να πω πως τα συγκεκριμένα πρόσωπα στην επικοινωνία που είχαμε δεν υπήρξε ούτε ένα αίτημα. Τους σέβομαι τους τιμώ. Και τους καλώ αν θέλουν να είναι μαζί μας πως ξέρουμε να μιλούμε, να συνεργαζόμαστε σαν ομάδα».

Για τις κατηγορίες που δέχθηκε για την μη ανταπόκριση σε ντιμπέιτ: «Νομίζω πως οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν τις δηλώσεις όλων. Θα σχολιάσω πως μία μέρα πριν συνέλθει η διαπαραταξιακή επιτροπή που επιλαμβάνεται σε τέτοια θέματα.

Είπα λοιπόν πως ο πολιτικός πολιτισμός που επικαλείται η κα Καραλαριώτου για την προεκλογική περίοδο, αν τηρήθηκε ήταν από άλλες παρατάξεις και ιδιαίτερα από τη δική μου. Εμείς δεν σχολιάσαμε, ούτε σε λογικές προσωπικών χαρακτηρισμών. Ούτε και τη στιγμή που προκληθήκαμε.

Παρ’ όλα αυτά είπα δημόσια, επειδή είμαστε άνθρωποι του διαλόγου, πως δεν έχουμε αντίρρηση να πάμε σε ντιμπέιρ. Η διαπαραταξιακή επιτροπή, όπως κάνει πάντα, ας επιληφθεί του θέματος κι ας δώσει τη δυνατότητα σε ένα συμφωνημένο περιβάλλον να γίνει. 

Μετά τις δηλώσεις μας, η διαπαραταξιακή επιτροπή είχε συνεδρίαση κι ο εκπρόσωπος της κα Καραλαριώτου δεν έβαλε ούτε κατά διάνοια το θέμα. Άρα για εμάς η πρόταση που υπήρξε ήταν έναν επικοινωνιακό τρικ και μία φούσκα.

Αυτή τη βδομάδα έχω πει από τη Δευτέρα από τις εμφανίσεις που έχουμε πως είμαι ανοιχτός αν το θέλει, τα δύο πρόσωπα να μπούνε απέναντι στους πολίτες και να αντιπαρατεθούμε σε ένα πλαίσιο που θα εξετάσει η διαπαραταξιακή επιτροπή και να ακούσουν οι συμπολίτες μας τις δύο διαφορετικές αντιλήψεις για το αύριο του Δήμου Λαρισαίων».

Χρίστος Τζίκας

Φωτό: Άλεξ Παπαγεωργίου

Δείτε επίσης

Βρείτε μας