Μπαργιώτας: «Ρουσφέτια και διευθετήσεις. Είστε όντως το παλιό… είστε το πάρα πολύ παλιό»

«Παλαιοκομματισμός και των γονέων! Είσαστε όντως το παλιό. Είστε το πάρα πολύ παλιό, πριν από τη Μεταπολίτευση. Φέρατε δεκατέσσερις εκπρόθεσμες τροπολογίες. Δεν είναι καμία που να μην αναφέρεται σε ειδικό ακροατήριο. Όλα είναι ρουσφέτια και διευθετήσεις» ανέφερε ο βουλευτής Λάρισας με το Κίνημα Αλλαγής, κ. Κώστας Μπαργιώτας, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την κύρωση σύμβασης δωρεάς για την ανακαίνιση πτέρυγας του Παίδων Πεντέλης, επικρίνοντας την κυβέρνηση για την κακή νομοθέτηση.

Στη συνέχεια, απαντώντας στην εικόνα εξωραϊσμού του ΕΣΥ που παρουσίασε ο κ.  Πολάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά «Η απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η μετατροπή του σε προνοιακό σύστημα, δηλαδή σύστημα φτωχό για τους φτωχούς με χαμηλή ποιότητα, είναι αυτό που στα μάτια της μεσαίας τάξης που πληρώνει τα πάντα διπλά κάνει να ανοίγουν οι ορέξεις μερικών για ιδιωτικοποίηση. Το σύστημα υγείας οφείλει να είναι δημόσιο. Δεν μπορεί να είναι ούτε κρατικό με τη σοβιετική αντίληψη μερικών και δεν μπορεί πολύ περισσότερο να αφεθεί βορά ιδιωτικών συμφερόντων. Όμως, αυτό απαιτεί καθαρό μυαλό, να υπερβούμε τις ιδεοληψίες και να πάψουμε να χρησιμοποιούμε ως εργαλείο διχασμού τα απλά και τα αυτονόητα. Όσο για τα 250 εκατομμύρια  πλεόνασμα, αν τα έχετε και δεν τα επενδύετε στα νοσοκομεία, τότε κάτι κάνετε πάρα πολύ λάθος. Δεν είναι λογικό. Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι νοσοκομεία δεν έχουν σκοπό ούτε να έχουν πλεόνασμα ούτε να έχουν κέρδη. Σκοπός τους είναι να έχουν καλές υπηρεσίες. Αν έχετε 250 εκατομμύρια και δεν μπορείτε να πάρετε επικουρικούς, τότε κάτι λάθος κάνετε νομίζω». 

Ακολουθεί η ομιλία του κ. Μπαργιώτα:

«Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο σύντομος. Όπως είπα και προηγουμένως όμως, μπήκαν πάρα πολλά θέματα. Μπήκε η συνολική πολιτική υγείας σε μια διαδικασία που, κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να είχε διατηρηθεί στο θέμα της δωρεάς και μόνο, το πολύ και στη συζήτηση της πολιτικής των δωρεών, για να τιμήσουμε και τη δωρεά, να τιμήσουμε και όλους αυτούς, μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι έβαλαν πλάτη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όλα αυτά τα χρόνια με έναν τρόπο μοναδικό.

Η Κυβέρνηση αυτή είχε την ευτυχία και την ικανότητα -δεν έχω κανένα πρόβλημα να μην το παραδεχθώ- να διαχειριστεί τεράστια ποσά από δωρεές, τέτοια τα οποία δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν. Κι, όμως, θα σας πω ότι το κάνατε αρκετά καλά. Όμως, δωρεές 300 και 350 εκατομμυρίων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπήρχαν πριν. Προκύπτουν ερωτήματα; Προκύπτουν ερωτήματα. Έχουμε σχέδιο; Εγώ θα πω πάλι, με όση γενναιότητα μπορώ να βρω, ότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε σχέδιο, γιατί μας έπεσε από τον ουρανό. Θέλαμε ένα παράδειγμα, χωρίς να παίρνω θέση; Θέλουμε καινούργιο νομαρχιακό νοσοκομείο στην Κομοτηνή ή προτιμούμε να ενισχύσουμε το κλειστό κατά 50% νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, σε μια περιοχή που τη διατρέχει η Εγνατία και οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί; Το έχουμε συζητήσει; Όχι.

Θέλουμε νοσοκομείο παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη; Κι αν θέλουμε νοσοκομείο παιδιατρικό στη Θεσσαλονίκη –που λέω ότι θέλουμε- τι θα γίνει με τις πολλές μεγάλες παιδιατρικές κλινικές στα άλλα νοσοκομεία; Θα διατηρηθούν παραλλήλως; Ποιος θα πληρώσει το κόστος; Τα χρήματα για τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας βαίνουν μειούμενα. Στο σταθεροποιητικό πρόγραμμα που κατέθεσε αυτή η Κυβέρνηση ως ποσοστό επί του ΑΕΠ ο προϋπολογισμός της υγείας μειώνεται σταθερά για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι κανιβαλίζουμε δομές για να ενισχύσουμε τις καινούργιες. Καμία αντίρρηση. Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε; Είναι συζητήσεις που δεν γίνονται. Ας πάμε ένα βήμα πάρα πίσω, γιατί ο κ. Πολάκης έβαλε πάρα πολλά ζητήματα.

Η αποτυχία της Κυβέρνησης φέρνει τη Νέα Δημοκρατία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ούτε η στάση του ΚΙΝΑΛ ούτε τα άλλοθι που προσπαθείτε να βρείτε ούτε η κακή διάθεση ούτε τίποτα. Το συγχωροχάρτι στην περίοδο 2004-2009 δικαιώνει τις πολιτικές της Δεξιάς στην Ελλάδα και φέρνει ξανά τη Νέα Δημοκρατία δικαιωμένη στα μάτια του κόσμου, ο οποίος την απαξίωσε όταν έπρεπε να την απαξιώσει.Ομοίως, η απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η μετατροπή του, όπως φωνάζω εδώ και πολύ καιρό, σε προνοιακό σύστημα, δηλαδή σύστημα φτωχό για τους φτωχούς με χαμηλή ποιότητα, είναι αυτό που στα μάτια της μεσαίας τάξης που πληρώνει τα πάντα διπλά -μια φορά με εισφορές για το Εθνικό Σύστημα και μια φορά από την τσέπη της, όταν χρειάζεται υπηρεσίες υγείας- κάνει να ανοίγουν οι ορέξεις μερικών για ιδιωτικοποίηση. Είναι η απαξίωση του συστήματος υγείας που επιτρέπει μερικούς να βλέπουν τον «Ευαγγελισμό» ως ξερολούκουμο.

Εγώ ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι ο «Ευαγγελισμός» μπορεί με το κατάλληλο μάνατζμεντ, δημόσιο μάνατζμεντ -από επαγγελματίες όμως και όχι από πολιτικούς παρατρεχάμενους, όπως είπε ο κ. Πολάκης προηγουμένως εδώ, από αυτούς που προσπάθησε ο Παπαδόπουλος να διορίσει και τους ακύρωσε η Κυβέρνηση 2004-2009, για την οποία δεν λέτε τίποτα- με μοντέρνο μάνατζμεντ, με σύγχρονες δομές, με σύγχρονη διοίκηση, το σπουδαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει το σύστημα υγείας, μπορεί να σταθεί απέναντι και να κοιτάξει στα μάτια οποιονδήποτε ιδιώτη ημεδαπό ή αλλοδαπό.Μπορούμε να το κάνουμε; Το σύστημα υγείας οφείλει να είναι δημόσιο. Δεν μπορεί να είναι ούτε κρατικό με τη σοβιετική αντίληψη μερικών και δεν μπορεί πολύ περισσότερο να αφεθεί βορά ιδιωτικών συμφερόντων. Όμως, αυτό απαιτεί καθαρό μυαλό, να υπερβούμε τις ιδεοληψίες και να πάψουμε να χρησιμοποιούμε ως εργαλείο διχασμού τα απλά και τα αυτονόητα. Σε όλες τις συντάξεις 6% ήταν ο μεγάλος πόρος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να μπορεί ο κ. Πολάκης να επαίρεται ότι έσβησε τα χρέη των νοσοκομείων συν την τεράστια διαγραφή των οφειλών προς τον ΕΟΠΥΥ, που ήταν με μια μονοκονδυλιά, όπως ξέρουμε όλοι.

Αν είναι να σβήσω μερικά δισεκατομμύρια με μια γραμμή, με τρεις σειρές τροπολογία, φεύγουν οι οφειλές. Οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ που διαγράφτηκαν ήταν.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Προς τον ΕΟΠΥΥ;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Και προς τον ΕΟΠΥΥ, στις αρχές.

Κύριε Υπουργέ, διαγράψατε οφειλές των νοσοκομείων προς τον ΕΟΠΥΥ. Δεν διαγράψατε;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Τίνος οφειλές; Των νοσοκομείων προς τον ΕΟΠΥΥ; Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στα νοσοκομεία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Τώρα. Παλιά όφειλαν τα νοσοκομεία. Έχετε δίκιο. Μπερδεύτηκα. Σωστά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στα νοσοκομεία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Όσο για τα 250 εκατομμύρια πλεόνασμα που το λέει και το ξαναλέει, έχω πει εκατό φορές αν τα νοσοκομεία, τα νοσοκομεία των τρύπιων σεντονιών, που δέχονται δωρεές μαξιλαροθήκες, που δεν έχουν φάρμακα, που έχουν για μήνες και για χρόνια χαλασμένους μαγνητικούς, που δεν μπορούν να τους φτιάξουν…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιο νοσοκομείο είναι αυτό;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Τα ξέρει ο κόσμος. Δεν χρειάζεται τώρα να τα πούμε. Το δικό σας είναι πολύ καινούργιο. Το έκανε το ΠΑΣΟΚ. Έτσι;

Κάτι κάνετε πάρα πολύ λάθος. Αν έχετε 250 εκατομμύρια πλεόνασμα, το οποίο δεν είναι λογιστικό -γιατί είναι λογιστικό- και δεν το επενδύετε στα νοσοκομεία, κάτι κάνετε κάτι πάρα πολύ λάθος. Δεν είναι λογικό. Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι στα νοσοκομεία δεν έχουν σκοπό ούτε να έχουν πλεόνασμα ούτε να έχουν κέρδη. Σκοπός τους είναι να έχουν καλές υπηρεσίες. Αν έχετε 250 εκατομμύρια και δεν μπορείτε να πάρετε επικουρικούς, τότε κάτι λάθος κάνετε νομίζω.

Όσον αφορά το «Αττικό», ο κ. Κεγκέρογλου –και κατατέθηκε στα Πρακτικά- σωστά ανέφερε ότι τεσσερισήμισι χρόνια ο μαγνητικός είναι χαλασμένος, από το 2014. Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες του κύριου Πολάκη ότι χάλασε η Επιτροπή, ότι συνέβη το ένα, το άλλο. Το λες και ανικανότητα τεσσερισήμισι χρόνια κυβέρνηση, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, να μην μπορεί να αντικατασταθεί με κάποιον τρόπο ο μαγνητικός. Οι δικαιολογίες είναι δικαιολογίες για εκεί που μας συμφέρει.Η Λευκάδα –λέει- καθυστέρησε ούτε ποιος την έκανε ούτε ποιος τη σχεδίασε ούτε ποιος την ανέταξε. Κάποιος ρώτησε από τα έδρανα ποιος την έκανε και είπε η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, μόνο που την εγκαινίασε και τη θεμελίωσε ο κ. Λοβέρδος. Το ξεχάσαμε αυτό. Επίσης, ξεχάσαμε την καλή πρακτική να καλούμε και τον προηγούμενο Υπουργό, κύριε Υπουργέ, όταν είναι ένα μεγάλο έργο, όπως έκαναν παλιά. Ο Σουφλιάς εγκαινίαζε έργο και καλούσε τον Λαλιώτη και αντιστρόφως. Δεν είναι κακό. Το κράτος έχει συνέχεια και ορισμένα πράγματα, όπως το Νοσοκομείο της Λευκάδας, δεν τα κάνατε εσείς, τα ξεκίνησαν άλλοι, καθυστέρησαν τελείωσαν από εσάς. Συγχαρητήρια. Θα μπορούσαν να είχαν καθυστερήσει και παραπάνω. Όμως, λίγη τσίπα χρειάζεται.

Για την κυρία Δούρου και για την περιφέρεια θέλω να πω για εκείνα τα περίφημα 40 εκατομμύρια. Πριν από λίγο διάβασα ότι η κυρία Δούρου έδωσε 40 εκατομμύρια για το ΕΣΥ. Έτσι είναι. Έδωσε 117 εκατομμύρια για την Εκκλησία, για στήριξη ναών, μουσεία κ.λπ.. Είναι καλό και αυτό, αλλά δεν άκουσα πόσα έδωσε για τη Μάντρα και πόσα έδωσε για το Μάτι, πόσα έδωσε για τα σκουπίδια.Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι τα λεφτά που δίνει η κυρία Δούρου είναι λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων, τα οποία είναι προϋπολογισμός στην περιφέρεια για συγκεκριμένα έργα. Δεν είναι λεφτά του καθενός να τα μοιράζει. Αν είχε πλεόνασμα και έδωσε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πάει καλά. Ωραιότατα. Όμως, ας έχουμε λίγο επίγνωση περί τίνος πρόκειται. Η περιφέρεια έχει τη δουλειά της, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει τη δουλειά του, το Υπουργείο προΐσταται του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσω των ΔΥΠΕ και έχει τον δικό του προϋπολογισμό.

Δεκτά είναι όλα στην έκτακτη κατάσταση που βρισκόμασταν και που βρισκόμαστε, αλλά έως ένα σημείο, αλλιώς βαφόμαστε με φούμο και βγαίνουμε στα κανάλια και κάνουμε τους συντετριμμένους μετά και λέμε πράγματα, όπως μας έτυχε μια στραβή στη βάρδια μας, τα οποία θα μείνουν αξέχαστα.Όσον αφορά τους διαγωνισμούς, το ότι άνοιξαν οι οικονομικές τεχνικές πριν τις τεχνικές το αποδέχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας -που τα έλεγε ο κ. Πολάκης εδώ και έλεγε ότι έκανε και δεδικασμένο-, ως εξαίρεση λόγω της εξαιρετικής ανάγκης, λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν είναι νόμιμο, αλλά εν πάση περιπτώσει επειδή η προμήθεια των 40 εκατομμυρίων είναι πολύ σημαντική για το σύστημα υγείας, αυτή τη φορά την αφήνουμε.   Άρα, ας μην πανηγυρίζουμε για μια διαδικασία η οποία έχει τεράστια προβλήματα και πολύ μεγάλα ερωτηματικά. Είναι προβληματικότατο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Θα μπορούσα ευκολότατα να το «χοντρύνω», γιατί υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τους μαγνητικούς. Υπάρχουν φωτογραφίες; Υπάρχει νοσοκομείο στη χώρα, στο οποίο η έκπτωση του μοναδικού που υπέβαλε προσφορά στις 980.000 ευρώ ήταν δέκα;

Υπάρχει, είναι κοντά μας, κύριε Παπαδόπουλε.

Υπάρχει προδιαγραφή που πετάει από τους διαγωνισμούς των μαγνητικών όλους τους άλλους πλην ενός έξω; Υπάρχει.

Θέλετε να τα συζητήσουμε; Τα γνωρίζετε; Είμαι σίγουρος ότι τα γνωρίζετε. Θέλετε να τα συζητήσουμε; Να τα συζητήσουμε, αλλά όχι σε νομοσχέδιο δωρεάς και κάνοντας τον μάγκα και λέγοντας ό,τι να είναι επί μισή ώρα.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών –γιατί το είπατε πολλοί- είχαμε συγκεκριμένη θέση και την τιμούμε μέχρι σήμερα. Από την εποχή της ενδιάμεσης Συμφωνίας του Ανδρέα Παπανδρέου έχουμε την ίδια. Έχουμε πει συγκεκριμένα πράγματα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς τη λένε τη χώρα;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Πώς θα λέτε τη χώρα; Δεν μας είπατε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Οι Ευρωπαίοι, κύριε Παπαδόπουλε και κύριε Μαντά, επιδιώκουν μεγαλύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα και είναι δικαίωμά τους. Σοσιαλιστές και μη σοσιαλιστές έχουν μια μεγαλύτερη εικόνα. Θα μας συγχαρούν, αν παραχωρήσουμε ένα ή δυο νησάκια στην Τουρκία, αν τα βρούμε με την Τουρκία και το λύσουμε. Αυτό, όμως, δεν είναι προφανώς επιχείρημα για το τι κάνουμε στο εσωτερικό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Είχαμε τις επιφυλάξεις μας, τις διατυπώσαμε και εμμένουμε σε αυτές και θα κριθούμε από αυτές, όπως και εσείς από τη Συμφωνία.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΑΣ: Πώς θα λέτε αυτή τη χώρα;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Μπαίνω στις τροπολογίες και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Όσο για τις τροπολογίες, τα είπα και προηγουμένως. Θα είμαι πολύ πιο σύντομος. Παλαιοκομματισμός και των γονέων! Είσαστε όντως το παλιό, είσαστε το πάρα πολύ παλιό, πριν από τη Μεταπολίτευση. Αυτού του τύπου οι διορθώσεις, τα ρουσφέτια, κύριε Μαντά, με συγχωρείτε, αλλά δεν υπάρχουν. Είναι δεκατέσσερις τροπολογίες, δεν είναι καμία που να είναι διακανονισμός, καμία που να μην αναφέρεται σε ειδικό ακροατήριο, μόνο στους είκοσι δικούς σας του ΟΑΕΔ στα Γιάννενα, σε αυτούς που θέλει να πάρει κάποιος στην Εταιρεία Ανάπλασης Αθηνών και πρέπει να τους πάρει τώρα προεκλογικά. Όλα είναι ρουσφέτια και διευθετήσεις, αναγκαία ορισμένα -εγώ δεν λέω όχι για τα Γιάννενα- αλλά το είπε και ο κ. Κεγκέρογλου προηγουμένως ότι δεν γίνεται μόνο στα Γιάννενα. Και η Λάρισα έχει. Γιατί η Λάρισα να μην μπορεί να τους πάρει, αν τους χρειάζεται με τον ίδιο τρόπο;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Δεν έχει η Λάρισα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Τέσσερις χιλιάδες είναι, αν δεν κάνω λάθος.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Από αυτό το πρόγραμμα μόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων μπήκε. Τι να κάνουμε τώρα;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: Συνεχίζω με τις τροπολογίες. Θα είμαι πολύ σύντομος.  Έχει αναφερθεί στα τέλη διέλευσης ο κ. Κεγκέρογλου διεξοδικά, δεν θα πάω παραπέρα.  Όσον αφορά τις αποσπάσεις των συζύγων, είπα και προηγουμένως ότι όλα αυτά είναι διευθετήσεις και ότι μερικές είναι σωστές. Είναι αλήθεια ότι πέρασε κάτι ανάλογο για τους εκπαιδευτικούς. Παραμονή των εκλογών κανένας δεν κέρδισε εκλογές από αυτά. Για την τροπολογία του κ. Μαντά το σημαντικότερο -που δείχνει ανάγλυφα την αδυναμία λειτουργίας του Υπουργείου σε ορισμένα πράγματα- είναι ότι αυτή η έρμη η παράταση του PHILOS είναι η τέταρτη, κύριε Μαντά ή η πέμπτη; Το τέταρτο ή το πέμπτο δίμηνο; Πρέπει να το κάνετε οκτάμηνο, τουλάχιστον να μην ψηφίζουμε κάθε τρεις και λίγο. Εγώ να κατανοήσω ότι το ΑΣΕΠ καθυστερεί. Έχουμε πει και άλλη φορά ότι το ΑΣΕΠ είναι πρόβλημα, αλλά προς Θεού!

Τώρα, όσον αφορά τα 100 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ, αν είναι 30% και είναι λιγότερο από 100 ευρώ κ.λπ., τι να πω; Η μόνη ερώτηση είναι αυτό τον έρμο τον υπολογισμό του ειδικού φόρου στα χωράφια, στα αγροτεμάχια, που τον έχετε ψηφίσει και ο οποίος θα κάνει τη Θεσσαλία ολόκληρη να επαναστατήσει, θα τον καταργήσουμε; Έχουμε καταθέσει τροπολογία γι’ αυτό. Ή θα συνεχίσουν –θεωρητικά τουλάχιστον- να συνυπολογίζονται;»

Δείτε επίσης

Βρείτε μας