Ο νέος «χάρτης» των ΕΠΑΛ -Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Σημαντικές αλλαγές για το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ) φέρνει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος του υπουργείου Παιδείας, τόσο σε ό,τι αφορά την πρόσβαση την τριτοβάθμια εκπαίδευση όσο και στη λειτουργία των μονάδων.

Μεταξύ άλλων, οι ρυθμίσεις προβλέπουν μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα στα Εσπερινά, δυνατότητα υποβολής νέου μηχανογραφικού δίχως νέα εξέταση, καθώς και τροποποιήσεις για τη φοίτηση ανηλίκων σε Εσπερινά.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση,με το νέο νόμο αυξάνεται το ποσοστό των θέσεων σε Σχολές και Τμήματα συναφή ή αντίστοιχα με τους τομείς των ΕΠΑΛ.

Τα ποσοστά των θέσεων διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

 

Τα αυξημένα ποσοστά θέσεων σε Σχολές και Τμήματα

Τι θα ισχύει για τα ΕΠΑΛ και την εισαγωγή σε Σχολές Σωμάτων Ασφαλείας
Το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι ο νέος νόμος προβλέπει τη διατήρηση της δυνατότητας εισαγωγής στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, τη Σχολή Αστυφυλάκων, τη Σχολή Πυροσβεστών, τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Επιπλέον, με το νέο καθεστώς οι απόφοιτοι των εσπερινών ΕΠΑΛ εισάγονται σε επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 1% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων που θέτουν υποψηφιότητα, «διευρύνοντας για πρώτη φορά τη δυνατότητα πρόσβασης σε Πανεπιστημιακές Σχολές και Τμήματα συναφή ή αντίστοιχα με τους τομείς των ΕΠΑΛ» σημειώνει χαρακτηριστικά το υπουργείο.

Παράλληλα, παραμένει η δυνατότητα πρόσβασης στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στην ΑΣΤΕ. Διατηρείται το δικαίωμα επιλογής συμμετοχής τους στις εξετάσεις των ημερήσιων ΕΠΑΛ.

Νέο μηχανογραφικό χωρίς νέα εξέταση
Για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, θεσμοθετείται το δικαίωμα υποβολής νέου μηχανογραφικού δελτίου χωρίς νέα εξέταση, για τους υποψήφιους που έχουν συμμετάσχει κατά τα δύο προηγούμενα έτη σε εξετάσεις ημερήσιου ΕΠΑΛ.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, όλοι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ των δύο προηγούμενων ετών μπορούν να διεκδικήσουν ενιαία τις θέσεις εισαγωγής του 10%.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας τονίζεται το εξής:

«Μέσω ειδικών διατάξεων προβλέπεται η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους μαθητές των Εσπερινών ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, οι οποίοι κατά την έναρξη των σχολικών ετών 2017-2018 και 2018-2019 δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις εγγραφής στην Α’ Τάξη, λόγω μη συμπλήρωσης του 15ου έτους της ηλικίας τους που απαιτείται για την προσκόμιση δικαιολογητικού νόμιμης εργασίας. Υπενθυμίζεται πως από το σχολικό έτος 2019-2020 ξεκινά η λειτουργία των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών από τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των ΑΕΙ, στα οποία οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση».

Πως θα γίνεται η αξιολόγηση των μαθητών ΕΠΑΛ
Το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογούνται οι μαθητές των ΕΠΑΛ.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι στην αξιολόγηση των μαθητών ΕΠΑΛ περιλαμβάνεται:

ο χαρακτηρισμός των διδασκόμενων μαθημάτων (Άρθρο 117),
ο καθορισμός των «γραπτώς εξεταζόμενων» και «μη εξεταζόμενων» μαθημάτων κατά τις προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις (Άρθρο 117). Η μείωση των εξετάσεων και στις 3 τάξεις του Λυκείου είναι της τάξης του 56% έως 66%:


ο τρόπος εξέτασης των μαθημάτων κατά τις Ενδιάμεσες Προφορικές, Πρακτικές και Γραπτές εξετάσεις (Άρθρο 120),
ο τρόπος αξιολόγησης και εξέτασης των μαθημάτων κατά τη διάρκεια των τετραμήνων (Άρθρο 121) και κατά τις προαγωγικές, απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις (Άρθρα 124 & 126),
ο τρόπος αξιολόγησης του εργαστηριακού μαθήματος ειδικότητας του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» (Άρθρο 147).
Ρυθμίσεις για το Μεταλυκειακό Ετος – Τάξη Μαθητείας
Ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για τα Επαγγελματικά Λύκεια δίνει τη δυνατότητα παράτασης της Τάξης Μαθητείας του σχολικού έτους 2018-2019 μέχρι τις 20-09-2019 ώστε να ολοκληρωθεί το απαιτούμενο διάστημα των 9 μηνών για τα τμήματα που ξεκίνησαν με καθυστέρηση.

Επίσης, καθορίζεται το εύρος των ειδικοτήτων που θα αναπτύσσονται στο «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας», το οποίο περιλαμβάνει τις ειδικότητες της Γ΄ τάξης των ΕΠΑΛ αλλά και εξειδικεύσεις αυτών.

Μειώνεται ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα στα Εσπερινά ΕΠΑΛ
Το υπουργείο επισημαίνει ότι με το νέο νόμο μειώνεται ο ανώτατος αριθμός μαθητών από 25 σε 22, ανά τμήμα στη Γ΄ τάξη των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων, κατά αντιστοιχία με τα Εσπερινά Γενικά Λύκεια.

Παράλληλα, «θεσμοθετείται το δικαίωμα φοίτησης σε εσπερινά γυμνάσια και λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), ανήλικων μαθητών που απασχολούν τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης της παραβατικότητας και της θυματοποίησης των ανηλίκων».

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας