Οι ψυχολόγοι μελετούν πώς η κορτιζόλη επηρεάζει τη θεραπεία για διαταραχές άγχους

Οι ψυχολόγοι του Bochum μελέτησαν το πώς η εφαρμογή της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, επηρεάζει τη θεραπεία έκθεσης για διαταραχές άγχους.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Armin Zlomuzica στο Zentrum für Psychotherapie (κέντρο ψυχοθεραπείας) στο Ruhr-Universität Bochum (RUB) διαπίστωσε με μια ομάδα αραχνοφοβικών ότι η εφαρμογή κορτιζόλης μετά την έκθεση δεν είναι ευεργετική για τους ασθενείς. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό της RUB και στο Psychoneuroendocrinology.

Στην μελέτη συμμετείχαν 50 άτομα με αραχνοφοβία. Στους μισούς συμμετέχοντες χορηγήθηκε δισκίο κορτιζόλης μετά από θεραπεία έκθεσης, και στους άλλους μισούς εικονικό φάρμακο. Οι ερευνητές κατέγραψαν τη σοβαρότητα του φόβου τις αράχνες του κάθε ενός από τους συμμετέχοντος. Για το σκοπό αυτό, εξέτασαν το φόβο των ασθενών υποκειμενικά. Επιπλέον, διεξήχθη δοκιμασία προσέγγισης συμπεριφοράς, προκειμένου να επιτευχθεί μια αντικειμενική μέτρηση της φοβίας κάθε ασθενούς. Στη διαδικασία, ένας θεραπευτής παρουσίασε μια αράχνη και ζήτησε από τον ασθενή να την πάρει όσο το δυνατόν πιο κοντά του.

Αμέσως μετά τη θεραπεία, οι περισσότεροι από τους ασθενείς ήταν σε θέση να πλησιάσουν την αράχνη περισσότερο από πριν.

Οι ερευνητές από το Bochum ενδιαφέρονται πρωτίστως για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της θεραπείας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επαναλάμβαναν τη δοκιμασία συμπεριφορικής προσέγγισης – ένα μήνα και έξι μήνες μετά τη θεραπεία έκθεσης και σε δύο διαφορετικά πλαίσια: στο δωμάτιο όπου είχε γίνει η θεραπεία και σε διαφορετικό δωμάτιο και διαφορετικό επόπτη.

Όπως εξηγεί ο Armin Zlomuzica, η μελέτη έδειξε ότι η μαθησιακή συμπεριφορά συνδέθηκε πολύ περισσότερο με το περιβάλλον μετά την εφαρμογή του φαρμάκου, κάτι που δεν είναι αυτό που θέλουν μακροπρόθεσμα. Οι ασθενείς που έλαβαν κορτιζόλη είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν όταν αντιμετώπισαν μια αράχνη σε διαφορετικό πλαίσιο. Συνεπώς, η χορήγηση κορτιζόλης μετά τη θεραπεία με έκθεση δεν φαίνεται να έχει οφέλη για τους ασθενείς.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας