Χρήστος Αγορίτσας: «Σε κάθε γειτονιά οι Λαρισαίοι ζητούν αλλαγή»

Ο «κύριος καθηγητής» που έχει μάθει να λύνει προβλήματα είναι πεπεισμένος ότι η Ρένα Καραλαριώτου θα είναι η επόμενη Δήμαρχος Λαρισαίων.

Με τον Χρήστο Αγορίτσα γνωριζόμαστε χρόνια. Με κοινές διαδρομές αλλά και κοινούς φίλους τον έχω ζήσει τόσο μέσα στην Αυτοδιοίκηση αλλά και έξω από αυτή.

Του Βαγγέλη Βουλάγκα

 

Ο «κύριος καθηγητής» όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, μας μιλάει για την υποψηφιότητα του με την παράταξη «Λάρισα Μπροστά», το έργο του Απόστολου Καλογιάννη και προβλέπει ότι η Ρένα Καραλαριώτου θα είναι η επόμενη Δήμαρχος Λαρισαίων.

Η συνάντηση μας έγινε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, έξω από το συγκρότημα του 5ου Γυμνασίου-Λυκείου Λάρισας. Μου έκανε εντύπωση η επιλογή του να συναντηθούμε εκεί και κάπως έτσι ξεκίνησε η κουβέντα μας, με μια βόλτα στις γειτονιές μιας από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λάρισας. Μια εκ βαθέων εξομολόγηση, περπατώντας στους δρόμους της πόλης λίγο διαφορετική αλλά πολύ ενδιαφέρουσα, στη μάχη της επανεκλογής του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δύο λόγια για σένα Χρήστο…

Γεννήθηκα στη Λάρισα το 1974 γονείς μου ο Σωτήρης Αγορίτσας και η Ελευθερία Μπαταγιάννη, είμαι παντρεμένος με την Αφροδίτη Μπαντούλη και έχουμε μια κόρη την Ελεάννα. Έχω έναν αδερφό, τον πατέρα Βησσαριώνα Αγορίτσα προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στη Λάρισα. Είμαι Μαθηματικός απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Sussex της Μεγάλης Βρετανίας. Καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης από το 2002 και συνεργάτης του ΤΕΙ Λάρισας από το 2002 μέχρι το 2009. Διατέλεσα προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας , είμαι μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων. Μου αρέσει το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ και φυσικά το να μελετώ Μαθηματικά!

Η επιλογή σου Χρήστο Αγορίτσα να συναντηθούμε εδώ μου δημιούργησε ένα εύλογο ερώτημα. Γιατί δεν επιλέγεις ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης όπως το Αρχαίο Θέατρο, το λόφο στο Φρούριο ή ένα από τα τόσα εκείνα τα μέρη που μπορεί να έχουν τους δικούς τους συμβολισμούς;

 

Είναι μια απολύτως λογική απορία, που όμως θα σε βοηθήσει να την λύσεις  η μικρή βόλτα που θα κάνουμε εδώ στις γειτονιές που μεγάλωσα, που πήγα σχολείο. Ο Άγιος Ελευθέριος μάλιστα είναι ένα εκκλησάκι που αποτελεί σημείο αναφοράς για αυτή τη γειτονιά και για τους ανθρώπους της, μια γειτονιά που συνειδητά επέλεξα να ζω με την οικογένεια μου. Σε αυτούς τους δρόμους παίξαμε όταν ήμασταν παιδιά, κινούμαι καθημερινά, λέω τις πρώτες καλημέρες μου κάθε πρωί και σε αυτές τις γειτονιές δυστυχώς δεν λείπουν τα προβλήματα από τη διαχείριση της Δημοτικής Αρχής την τελευταία πενταετία. Είμαστε τόσο κοντά στο κέντρο μα και τόσο μακριά από έργα που θα κάνουν την καθημερινότητα μας καλύτερη. Μια γειτονιά χωρίς νηπιαγωγείο με τα νήπια να στριμώχνονται στα συγκροτήματα του 1ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου.

 

Με τρία μεγάλα σχολικά συγκροτήματα σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων στην οδό Ιουστινιανού με σχεδιασμένες παρεμβάσεις που δυστυχώς δεν έγινε καμία την τελευταία πενταετία. Στη συμβολή των οδών Ιουστινιανού και Κολοκοτρώνη και Ιουστινιανού και 28ης Οκτωβρίου για παράδειγμα είχαμε, πολλά ατυχήματα μεταξύ οδηγών σε πολύ κοντινή απόσταση από τα Δημοτικά Σχολεία και δεν είδαμε να διορθώνεται τίποτα. Καμία παρέμβαση, κανένα σχέδιο, κανένα πλάνο. Όπως και σε όλη την πόλη. Μια Δημοτική Αρχή που έχει χάσει την μάχη της καθημερινότητας και που φροντίζει μόνο να παρουσιάζει έργα βιτρίνας όμορφα μεν μα καθόλου λειτουργικά. Ο εμπορικός κόσμος το βιώνει καθημερινά. Εμείς βλέπουμε πόσο έχουν δυσκολέψει οι μετακινήσεις μας. Παρατηρούμε την υπερβολική κίνηση που έχει φορτωθεί στη 28η Οκτωβρίου τις πρωινές ώρες αλλά για αυτά δεν ακούσαμε ούτε και είδαμε κάποιο σχέδιο.

Με το «καλημέρα» βλέπω σκληρή αντιπολίτευση! Άρα υποθέτω πως δεν είσαι και τόσο ικανοποιημένος από το έργο της Δημοτικής Αρχής του Απόστολου Καλογιάννη…

Το πρόσημο είναι αρνητικό και σε αυτό δεν χωράει καμιά αμφιβολία. Το βλέπουμε σε θέματα καθημερινότητας. Στο ότι δεν υπήρχε καμία προσπάθεια αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος. Στο ότι η Λάρισα δεν έκανε βήματα μπροστά σε θέματα καθαριότητας. Μας μιλάνε για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Ένα σχέδιο που χρειάστηκε σχεδόν μια πενταετή θητεία για να ολοκληρωθεί και το οποίο ενώ προβλέπει πάνω από 300 παρεμβάσεις και έργα κατάφεραν με το ζόρι να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει μόλις 3 δηλαδή ποσοστό 1%. Και ας μην μιλήσουμε για τα αυτονόητα, σε μια εποχή που τα θέματα εξυπηρέτησης των πολιτών είναι σε πρώτο πλάνο, εμείς εδώ δεν κάναμε βήματα μπροστά για να πετύχουμε τα αυτονόητα. Μια Δημοτική Αρχή που επένδυσε στην Πολιτιστική πρωτεύουσα αλλά που δεν της βγήκε και φυσικά φρόντισε να ξεχαστούν οι λάθος χειρισμοί που έγιναν. Στο πως κρίνω το έργο της Δημοτικής Αρχής θα έλεγα ότι μου θυμίζει τον μαθητή της Γ Λυκείου που ετοιμάζεται να δώσει Πανελλαδικές εξετάσεις, έχει φτάσει Απρίλιος δεν έχει ανοίξει βιβλίο και πιστεύει ότι με λίγο διάβασμα στο τέλος θα τα καταφέρει. Αλήθεια πιστεύετε θα τα καταφέρει;

Η Ρένα Καραλαριώτου λοιπόν τι πιστεύεις ότι θα αλλάξει στη Λάρισα αν εκλεγεί Δήμαρχος Λαρισαίων;

Από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι έχει σχέδιο για να πάμε τη Λάρισα Μπροστά . Με ρεαλιστικό πρόγραμμα, στοχοθέτηση, κοστολόγηση και μετρήσιμους στόχους. Ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες του Δήμου μας. Όλη η ομάδα που βρίσκεται κοντά της, υποψήφιοι αλλά και τεχνοκράτες που στελεχώνουν τις ομάδες εργασίας έχουν γνώση, εμπειρία, και έχουμε τη θέληση να κάνουμε πράξη το πρόγραμμα που παρουσιάζεται καθημερινά και που μπορεί να έχει άμεσα αποτελέσματα ώστε η Λάρισα να πρωταγωνιστήσει και πάλι. Η Ρένα Καραλαριώτου έχει αποδείξει ότι  ξέρει και μπορεί να κάνει τις δεσμεύσεις  πράξεις. Και είναι βέβαιο ότι η πόρτα του γραφείου της θα είναι για όλους τους συνδημότες μας ανοιχτή υπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο τη θέση του Δημάρχου. Για όλους εμάς που ανήκουμε σε αυτή την ομάδα ο στόχος μας είναι ένας και μοναδικός. Να πάμε τη Λάρισα Μπροστά. Και θα τα καταφέρουμε.

Είσαι από τους πιο συνεπείς στο Δημοτικό Συμβούλιο με συνεχή παρουσία και με επίκαιρες ερωτήσεις όταν χρειάζεται. Τι θα αλλάξει αν βρεθείς από τα έδρανα της αντιπολίτευσης σε αυτά της συμπολίτευσης; Να περιμένουμε να σε δούμε στην πρώτη γραμμή και αν ναι, που θα ήθελες να αξιοποιηθείς;

Από  την ώρα που οι συμπολίτες σου, σε επιλέγουν να τους εκπροσωπήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι υποχρέωση σου απέναντί τους να είναι συνεπής τόσο στην παρουσία σου στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στα θέματα που τους αφορούν. Κάτι που κάνω τόσο σε αυτή τη θητεία όσο και στην προηγούμενη. Για να παρακολουθήσουμε τα Δημοτικά Συμβούλια θυσιάζουμε χρόνο από τις δουλείες μας, τις οικογένειες μας ακόμα και από τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που μπορεί να έχουμε. Το ίδιο συνεπής είμαι και στις υποχρεώσεις μου στη σχολική επιτροπή Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαρισαίων. Όταν λοιπόν σε τιμούν με τη ψήφο τους οι συνδημότες σου οφείλεις να τους τιμάς και εσύ με την παρουσία σου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και όσοι με γνωρίζουν καλά, το ξέρουν ότι αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο εφόσον οι συμπολίτες μου ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου. Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, δεν είναι κάτι που το σκέφτομαι για το που θα ήθελα να αξιοποιηθώ. Η Ρένα Καραλαριώτου ξέρει καλά πως θα διοικήσει παίρνοντας από τον καθένα μας τις γνώσεις και την εμπειρία του και είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει από την 1η Σεπτεμβρίου την ομάδα εκείνη που θα κάνει πράξη το όραμα της για τη Λάρισα.

Τελικά τι είναι πιο απαιτητικό, η έδρα της τάξης ή στην έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο; 

 

Τιμώ και υπηρετώ και τις δύο έδρες με συνέπεια. Στην τάξη κάθε μέρα είναι διαφορετική, συναναστρέφεσαι με νέους ανθρώπους που περιμένουν να μάθουν από σένα και εσύ να κερδίσεις από εκείνους. Σαν μαθηματικός έχω μάθει να λύνω προβλήματα και το ίδιο προσπαθώ να κάνω και από την έδρα του Δημοτικού Συμβουλίου. Έχουν λοιπόν απαιτήσεις και οι δυο έδρες και καθημερινά κρίνεσαι για το έργο σου. Στην τάξη από τους πιο αυστηρούς κριτές τους μαθητές σου, στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους συνδημότες σου.

Η πρόβλεψη σου για το αποτέλεσμα των εκλογών;

Είμαι πεπεισμένος ότι η Ρένα Καραλαριώτου θα είναι η επόμενη Δήμαρχος Λαρισαίων. Το εισπράττω καθημερινά από όσα βλέπω και ακούω. Σε κάθε γειτονιά οι Λαρισαίοι ζητάνε αλλαγή. Αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης και νέα πρόσωπα που θα φέρουν την πόλη μας εκεί που της αξίζει. Γιατί για την πόλη μας αξίζουν καλύτερα. Επιτέλους χρειαζόμαστε να αφήσουμε πίσω τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που χαρακτηρίζει την Δημοτική Αρχή. Οι συμπολίτες μας έχουν αντιληφθεί ότι για να προχωρήσει η πόλη μας μπροστά, χρειάζεται νέες ιδέες, όραμα, σχέδιο, πρόγραμμα και ικανούς ανθρώπους. Και από τη Ρένα Καραλαριώτου περιμένουν το αυτονόητο την επόμενη μέρα. Να κάνει ότι μπορεί για να γίνει η Λάρισα μια πόλη σύγχρονη, ανοιχτή στις νέες τεχνολογίες, φιλική στο περιβάλλον αλλά και στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, μια πόλη με καλύτερη ποιότητα ζωής. Μια Λάρισα που θα προωθεί την καινοτομία, που θα είναι ανοιχτή στις προκλήσεις που έρχονται. Μια Λάρισα καλύτερη από αυτή που σήμερα ζούμε.

Σε παρακολουθούμε ιδιαίτερα δραστήριο στα κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα αρκετά εξοικειωμένο με τις νέες τεχνολογίες. Πιστεύεις ότι αυτές οι εκλογές θα είναι οι εκλογές που θα επικρατήσουν όσοι έχουν ευχέρεια με τις νέες τεχνολογίες;

Όλα είναι χρήσιμα στη μάχη των εκλογών. Αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά την προσωπική σχέση με τους ψηφοφόρους. Με τους ανθρώπους που σε γνωρίζουν και σε φωνάζουν με το μικρό σου όνομα, με τους ανθρώπους που θα σε πάρουν τηλέφωνο να πας να δεις το πρόβλημα στη γειτονιά τους. Και πάνω σε αυτό έχω χτίσει. Με την παρουσία δίπλα στους συνδημότες μου, στους ανθρώπους που ζητάνε τη συμβολή σου για να λύσουν το μικρό πρόβλημα της γειτονιάς τους για τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητας. Για αυτό σε ψηφίζουν οι συνδημότες σου. Για να είσαι εκεί όταν σε χρειάζονται. Και φυσικά το θυμούνται σε κάθε ευκαιρία. Τα κοινωνικά δίκτυα και οι νέες τεχνολογίες σε βοηθούν στο κομμάτι της επικοινωνίας σίγουρα. Μπορείς έτσι να δείξεις και τις δράσεις σου και παρουσιάσεις τις θέσεις σου. Και βέβαια μπορεί να γίνει ένα μέσο στα χέρια του κάθε υποψηφίου αρκεί να ξέρει να τα χειρίζεται σωστά. Άλλωστε τα likes δεν είναι ψήφοι στην κάλπη αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Μέσα από τη σελίδα μου στο facebook αλλά και από το blog που διαχειρίζομαι τα τελευταία χρόνια η επικοινωνία μαζί τους έχει γίνει πιο άμεση σίγουρα.

 

Και μια τελευταία πιο προσωπική ερώτηση. Πόσο σημαντικός παράγοντας είναι η οικογένεια στη ζωή σου; Σε περίπτωση εκλογής και νίκης του συνδυασμού σας θα ήσουν έτοιμος να θυσιάσεις στιγμές από την καθημερινότητα σου μαζί της;

Από μικρός μεγάλωσα με τις αξίες της οικογένειας, με απόλυτο σεβασμό στο θεσμό της και φυσικά με το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της στην Ελληνική κοινωνία. Πως αυτός ο θεσμός μέσα στα χρόνια παραμένει τόσο σημαντικός και όσο και αν κάποιοι προσπάθησαν να την απαξιώσουν αποτελεί συνεκτικό κρίκο της Ελληνικής κοινωνίας. Είμαι τυχερός που ο άνθρωπος που εδώ και σχεδόν μια δεκαετία είμαστε μαζί έχει τις ίδιες αρχές και αξίες. Σε ότι αφορά το ερώτημα σου, για το αν είμαι έτοιμος να θυσιάσω χρόνο και στιγμές από την καθημερινότητα μου με την οικογένεια μου να σου πω ότι όταν θέλεις μπορείς να τα συνδυάσεις όλα και να μην αλλάξεις κάτι. Είμαι μάλιστα τυχερός γιατί η Αφροδίτη γνωρίζει πολύ καλά από εκλογές και ήταν μέσα σε εκλογικές διαδικασίες πολύ πριν ξεκινήσουμε να είμαστε μαζί. Άρα η κατανόηση και η στήριξη είναι περισσότερη από όση θα χρειαζόμουν. Και είναι ο αυστηρότερος κριτής καθημερινά… Με ότι αυτό συνεπάγεται!

Φώτο: Άλεξ Παπαγεωργίου

Δείτε επίσης

Βρείτε μας