Οι εκπαιδευτικοί της Λάρισας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, αναφέροντας τα εξής:

«Η φετινή παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, στις 8 του Μάρτη, αποκτάει επιτέλους και διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα νέα χαρακτηριστικά. Αυτή η ημέρα ήταν υπόθεση του εργατικού κινήματος, μιας και από αυτό προέκυψε αυτή η «επέτειος» στις αρχές του 20ού αιώνα. Μόνο «επετειακή» όμως δεν είναι!

Μέσα στο 2017 κυκλοφόρησε ο «δείκτης ισότητας των φύλων» που καταγράφει την ανισότητα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες στους τομείς της εργασίας, του χρήματος, της γνώσης, του χρόνου, της εξουσίας και της υγείας σε όλο τον κόσμο. Σε αυτόν, ο μέσος όρος ισότητας των κρατών – μελών της Ε.Ε. φτάνει στο 66,2 και πρώτη στην ανισότητα είναι η Ελλάδα με 50, δηλαδή, έχει τον χαμηλότερο δείκτη ισότητας σε σχέση με τις άλλες χώρες.

Με βάση τα στοιχεία του 2016 από το ΙΚΑ, ο μισθός των γυναικών είναι κατά 226 ευρώ το μήνα χαμηλότερος από αυτόν των αντρών. Η μισθολογική διαφορά στην Ελλάδα φτάνει το 45,2% ενώ στην Ευρώπη είναι 41,1%. Την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση των σεξιστικών επιθέσεων διεθνώς, αλλά και στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν κάτι περισσότερο από το 50% της εργατικής τάξης, επιβαρύνονται όμως πολύ περισσότερο με την δουλειά στο σπίτι. Όμως, προστίθενται κατά κύριο λόγο πάνω στις γυναίκες και τα βάρη από τη διάλυση των γηροκομείων, των παιδικών σταθμών, της Υγείας και της Παιδείας με την επέλαση των μνημονίων και της διαρκούς λιτότητας.

Όλοι εμείς  παλεύουμε για προσλήψεις, αυξήσεις, δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους. Γυναίκες και άντρες εργαζόμενες/οι  όλοι μαζί  απαιτούμε να πάρουμε πίσω όλα όσα έχουμε χάσει και όσα ακόμη δικαιούμαστε. Απαιτούμε επιτέλους να σταματήσουν οι παράλογες διακρίσεις με βάση το φύλο».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας