Κόκκαλης: «Επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά»

Στους νέους ορίζοντες που ανοίγει για την ελληνική γεωργία ο κλάδος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στάθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, χαιρετίζοντας το πρωί της Πέμπτης τις εργασίες ημερίδας του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» με αντικείμενο τα αρωματικά φυτά, στο πλαίσιο της έκθεσης «Agrothessaly 2019».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης ανέφερε: «Η Ελλάδα θεωρείται μια από τις πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα χώρες, με μεγάλο αριθμό ντόπιων ποικιλιών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, γεγονός που αν αξιοποιηθεί σωστά, ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική ύπαιθρo oι ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της οποίας, μπορούν να αποδώσουν μοναδικά και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.

Το χαρακτηριστικό των αρωματικών φυτών είναι η παρουσία των αιθέριων ελαίων, ουσίες που μπορούν εύκολα να εξατμιστούν και να δώσουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν ως αρτύματα, αφεψήματα και για θεραπευτικούς λόγους ενώ σήμερα τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια από αυτά, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφών, ποτών, καλλυντικών, στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και στη μελισσοκομία.

Στη χώρας μας έχουμε τη μαστίχα, τη ρίγανη, το γλυκάνισο, τον κρόκο, τη μέντα, τον μάραθο, το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, το δενδρολίβανο, το χαμομήλι, τη λεβάντα, το μελισσόχορτο και το δίκταμο.

Για την αξιοποίηση των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της πατρίδας μας οι οποίες αποτελούν σχεδόν το μισό της καλλιεργούμενης έκτασης, η καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών είναι η πλέον κατάλληλη και μπορεί να συμβάλει στην παραμονή των νέων στην ελληνική ύπαιθρο. Οι μέχρι τώρα προσπάθειες των παραγωγών ήταν αποσπασματικές, με μεγάλες ποσότητες των διακινούμενων αρωματικών φυτών να προέρχονται από την αλόγιστη συλλογή από τη φύση, καταστρέφοντας τα φυσικά αποθέματα και καταστρατηγώντας κάθε έννοια βιώσιμης αειφορικής ανάπτυξης.

Πρόσφατα βρέθηκα στις Η.Π.Α., στο πλαίσιο πρωτοβουλίας μου για τη δημιουργία Ελληνο-Αμερικανικού Αγροδιατροφικού Φόρουμ και διαπίστωσα το ειλικρινές ενδιαφέρον των αμερικανών επενδυτών για τον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Υπάρχει λοιπόν χώρος για ανάπτυξη αρκεί να δείξουμε θέληση, επιμονή και σκληρή δουλειά.

Ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ξέρετε ότι είμαστε και θα είμαστε ενεργά δίπλα σας. Σήμερα οργανώνουμε μια ημερίδα στην οποία έχουμε φέρει τους καλύτερους από όλη τη χώρα για να σας εισάγουν στις νέες αυτές καλλιέργειες και να λύσουν όποια απορία υπάρχει σε όσους ασχολούνται χρόνια αλλά αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καλλιέργειας μόνοι τους. 

Η σημερινή ημερίδα δεν μπορεί παρά να είναι η αρχή μιας οργανωμένης και μόνιμης προσπάθειας του Υπουργείου να κρατήσει ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας με όλους σας. Σας χρειαζόμαστε και μας χρειάζεστε καθώς στόχο μας είναι να καθιερώσουμε τις καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών ως βασικές και ανταγωνιστικές καλλιέργειες της ελληνικής γεωργίας».

Δείτε επίσης

Βρείτε μας