Κάλεσμα από τη Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας για τις επερχόμενες εκλογές (ΦΩΤΟ)

Συγκέντρωση πραγματοποίησε η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Λαρισαίων το απόγευμα της Παρασκευής στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας.

Το λόγο είχαν οι Πέτρος Κρίκης (υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας) και ο Τάσος Τσιαπλές (υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας), όπου ανέφεραν στους λόγους που οι πολίτες της Λάρισας πρέπει να στηρίξουν τους υποψηφίου της Λαϊκής Συσπείρωσης, όπως και τις ενέργειες του ΚΚΕ στα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία έως τώρα.

Τέλος εξέφρασαν την στήριξή τους στους αγρότες. Αναλυτικά:

Στο λόγο του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές ανέφερε: «Και από το βήμα της αποψινής εκδήλωσης της Λαϊκής Συσπείρωσης εδώ στη Λάρισα, θέλουμε να εκφράσουμε ακόμα μια φορά την στήριξή μας στον δίκαιο αγώνα και στα αιτήματα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών, που βρίσκονται στο μπλόκο της Νίκαιας και διαδήλωσαν πριν λίγο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας με τα τρακτέρ, ενάντια στην αντιλαική πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε και να καταγγείλουμε την κυβέρνηση, που αντι να δώσει λύσεις στα προβλήματα, επιχείρησε να τους εκφοβίσει με δικαστικές διώξεις με διαδικασίες εξπρές, στέλνοντας σε δίκη 10 αγρότες την 1η Μάρτη.

Με την αποψινή εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που είναι τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, αλλά και άλλοι συναγωνιστές που έφυγαν από άλλους πολιτικούς χώρους και συμπαρατάσσονται μαζί μας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον Δήμο Λάρισας και τους άλλους δήμους, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού, μπαίνουμε πιο αποφασιστικά στον προεκλογικό αγώνα, καλώντας τους εργατοϋπάλληλους, τους μικρομεσαίους αγρότες τους μικροεπαγγελματίες, τους επιστήμονες, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαικών οικογενειών, να δώσουν μαζικά την ψήφο τους στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και στον Δήμο και του ΚΚΕ, στην ευρωβουλή και στην Βουλή, που ήταν πάντα μπροστά στους λαϊκούς αγώνες, για να υπάρχει πιο δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε κάθε αντιλαική πολιτική, για να δυναμώσει η διεκδίκηση των λαικών αναγκών, είτε ο λαός μας τάξει στην διοίκηση, είτε στην αντιπολίτευση της Περιφέρειας και των Δήμων και για να δυναμώσει ο αγώνας για λαϊκή εξουσία και οικονομία, που θα λύσει τα λαικά προβλήματα.

Τα άλλα κόμματα και οι υποψήφιοι τους σε Περιφέρεια και Δήμους, είτε εμφανίζονται με κομματική στήριξη, είτε υποκριτικά ως ανεξάρτητοι, ζητάνε την λαϊκή ψήφο για να συνεχίσουν την αντιλαική πολιτική και σε κυβερνητικό επίπεδο και μέσα από την περιφέρεια και τους δήμους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, προσπαθούν, να εξαπατήσουν και να εγκλωβίσουν ακόμα μια φορά εργατικά και λαικά στρώματα, με τα ψέματα, τα ψίχουλα, την κάλπικη αντιπαράθεση για δήθεν σύγκρουση των δυνάμεων της προόδου που τάχα εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και της οπισθοδρόμησης που εκπροσωπεί η Ν.Δ. Τόσο αυτά τα κόμματα, όσο και τα άλλα αστικά κόμματα και οι υποψήφιοί τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον Δήμο Λάρισας και στους άλλους δήμους, τάσσονται υπέρ του εκμεταλλευτικού συστήματος και της πολιτικής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ το ΚΚΕ και η Λαική Συσπείρωση τάσσονται με τα εργατικά λαικά συμφέροντα, για έναν άλλο δρόμο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης χωρίς εκμεταλλευτές.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, που αποτέλεσε τον καταλύτη των πρόσφατων εξελίξεων, είναι μια βασική πλευρά των συνολικότερων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, τους οποίους τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Καμμένος υπηρέτησαν με συνέπεια, φτάνοντας στο σημείο να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια μεγάλη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την κυβέρνηση, η οποία επιβιώνει πλέον με νέους συνοδοιπόρους του κ. Τσίπρα, για να συνεχίσει το αντιλαϊκό έργο της. Γι’ αυτό πρέπει να την καταψηφίσει ο λαός, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές και να ενισχύσει το ΚΚΕ.

Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, τη Γερμανία, απέναντι στο εγχώριο και ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Αυτές τις δεσμεύσεις -τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και τη στήριξη των ευρωατλαντικών σχεδιασμών- θέλει να ολοκληρώσει μέχρι τις εκλογές, για αυτό το λόγο και όλοι οι παραπάνω είναι οι πρώτοι που έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε και η πλειοψηφία της αστικής τάξης της χώρας μας.

Όσο κι αν η κυβέρνηση βαφτίζει ως δήθεν “προοδευτική” τη Συμφωνία των Πρεσπών, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Την Συμφωνία των Πρεσπών την ήθελαν και την επέβαλλαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε, για να προωθήσουν την ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και να αποδυναμώσουν την επιρροή άλλων κέντρων, όπως η Ρωσία

Αυτές οι δυνάμεις και οι δολοφονικοί ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, που αιματοκύλισαν τα Βαλκάνια και όξυναν τις εθνικιστικές διαιρέσεις, ξαναχαράσοντας τα σύνορα με το αίμα των λαών, δεν μπορούν να είναι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι προστάτες των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όπως δείχνει και η ιστορία των ελληνοτουρκικών διαφορών. Γι’ αυτόν το λόγο και στη Συμφωνία των Πρεσπών διατηρούνται και τα στοιχεία του αλυτρωτισμού, για να αποτελούν μια διαρκή “εστία” αποσταθεροποίησης, ανάλογα με το τι συμφέρει κάθε φορά τους μεγάλους ιμπεριαλιστές.

Η κυβερνητική προπαγάνδα περί «θετικών μέτρων», που μένουν να υλοποιηθούν στο υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας, εννοώντας τα ψίχουλα, είναι στάχτη στα μάτια του λαού. Ακόμη και αυτά δεν θα δίνονταν αν δεν υπήρχαν οι αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος, με την καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ.                

Η υποτιθέμενη μεταμνημονιακή εποχή και η λεγόμενη «δίκαιη» ανάπτυξη για την οποία πασχίζουν κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα και οι αιρετοί τους σε Περιφέρεια και Δήμους, είναι για το κεφάλαιο και όχι για τους εργαζόμενους, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ.

Αυτό, άλλωστε, δείχνουν η διατήρηση των πάνω από 700 μνημονιακών νόμων, τα ματωμένα πλεονάσματα, η ασφυκτική επιτροπεία ως το 2060, τα νέα προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο, η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, των δυσβάσταχτων φόρων. Η αύξηση των πλειστηριασμών λαικών σπιτιών και εργαλείων δουλειάς. Το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς που είναι στο δρόμο. Η εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, οι ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτριών, μηχανημάτων και μονάδων υγείας, σχολείων και εκπαιδευτικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ όπως έλεγε ότι θα κάνει από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησής του, αλλά βάζει σε εφαρμογή τον άθλιο νόμο Βρούτση της Ν.Δ που τάχα θα καταργούσε, με τις ψήφους και της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και του Λεβέντη, με τον οποίο καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και καθορίζει τον κατώτερο μισθό η εκάστοτε κυβέρνηση, με βάση την δημοσιονομική κατάσταση και τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, δίνοντας μια αύξηση 50 ευρώ μεικτά, αύξηση το μήνα που θα εκμηδενισθεί με την εφαρμογή αργότερα της μείωσης του αφορολόγητου, ενώ διατηρεί τις μεγάλες μειώσεις από 25% έως και 55% στους μισθούς της πλειοψηφίας των μισθωτών, που παραμένουν χωρίς ΚΣΣΕ.

Έχουν το θράσος να λένε πως τώρα μειώνουν την ανεργία, αποκαθιστούν τις αδικίες», «σώζουν τις συντάξεις»!

Πως; Με το ότι πάνω από 500 χιλιάδες άνεργοι αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά; Με τα 2μηνα, τα 8μηνα, με το μοίρασμα μίας θέσης εργασίας σε δύο εργαζόμενους; Με την μερική απασχόληση που εκτοξεύθηκε στα ύψη, με το 60% των νέων προσλήψεων να είναι μερικής και εκ περιτροπής εργασία, παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δίνουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ σε επιχειρηματίες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που απλά ανακυκλώνουν την ανεργία, εξασφαλίζοντας πάμφθηνο εργατικό δυναμικό;

Ποιες συντάξεις σώζουν; Αυτές που κόπηκαν 21 φορές τα τελευταία χρόνια από τον ΣΥΡΙΖΑ, και πριν από τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ και διατηρούνται άθικτες;

Ξεχνάνε ότι με το 3ο μνημόνιο, αύξησαν την κράτηση στον κλάδο υγείας στις κύριες, από το 4% στο 6% και στις επικουρικές από 0% σε 6%;  Ότι επέβαλαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, που ήταν μια μικρή ανακούφιση για χαμηλοσυνταξιούχους;

Ότι προχώρησαν σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και μείωσαν 20% τις κατώτερες συντάξεις σε όσους νέους συνταξιούχους δεν συμπλήρωσαν το 67ο έτος;

Καμιά σύνταξη δεν έσωσαν. Το αντίθετο. Με το νόμο Κατρούγκαλου άρχισε η περικοπή των υφιστάμενων κύριων και επικουρικών, αλλά και των συντάξεων για όσους βγαίνουν στην σύνταξη μετά τον Μάη του 2016 και η αναβολή της μείωσης και για τους παλιούς συνταξιούχους έγινε για προεκλογικούς λόγους και θα έρθει αργότερα.

Οι συντάξεις του ΟΓΑ, έπεσαν απ’ τα 460 στα 320 ευρώ, με το νόμο Κατρούγκαλου.

Το αντίμετρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών δεν θα έχει καμιά ελάφρυνση για το 90% των γεωργών και κτηνοτρόφων, που θα εξακολουθούν να πληρώνουν παραπάνω εισφορές από ό,τι πλήρωναν πριν τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου.

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 ξεχειλίζει από «αντίμετρα» προς το κεφάλαιο. Όπως για παράδειγμα, τα 1,1 δισ. ευρώ, μόνο για τις απαλλαγές ή μειώσεις του ΕΦΚ καυσίμων και άλλων πρώτων υλών σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδόχους, ιδιωτικές κλινικές.

Όμως ούτε ένα ευρώ για φθηνό πετρέλαιο στους αγρότες. Ούτε ένα ευρώ για κρατική χρηματοδότηση των ΕΛΓΑ για προστασία και αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές, για 6η συνεχή χρονιά, που τις οδηγεί σε διάλυση.

Αυτήν την αντιλαική πολιτική υπηρετούν πιστά τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ και τα άλλα κόμματα. Ο κοινός παρονομαστής τους είναι η προσήλωσή τους στο στόχο της καπιταλιστικής κερδοφορίας που απαιτεί τη θυσία των λαϊκών δικαιωμάτων.

Ο λαός να μην ψάχνει τις επιμέρους διαφορές ανάμεσα σε κόμματα ίδιας κοπής, αλλά να κάνει την πραγματική διαφορά, ενισχύοντας το ΚΚΕ παντού. Για να δυναμώσει η διεκδίκηση, η ελπίδα, ο αγώνας για αλλαγή τάξης στην εξουσία, με την κατάχτησή της από την εργατική τάξη, για να οργανωθεί η οικονομία με βάση τις λαικές ανάγκες και όχι του κεφαλαίου.

Ιδιαίτερα σήμερα, που μαζί με την οικονομική επίθεση του κεφαλαίου, μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι για το λαό μας, λόγω της όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ ιμπεριαλιστικών χωρών και ενώσεων, στην περιοχή των Βαλκανίων, του Αιγαίου, της Ν/Α Μεσογείου, και την εμπλοκή της χώρας μας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την συμφωνία και των άλλων κομμάτων, στο πλευρό των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, στις επεμβάσεις τους, με την μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο των αμερικανονατοϊκών, διεκδικώντας την αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας μας στην μοιρασιά των ενεργειακών πόρων και αγορών.

Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση, μας επιβάλει να δυναμώσουμε τον αγώνα κατά των αιτιών που γεννούν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την προσφυγιά, που δεν είναι άλλες, από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, για απεμπλοκή της χώρας μας απ’ αυτούς. Να αγωνιστούμε για το απαραβίαστο των συνόρων της χώρας μας και κάθε άλλης χώρας, χωρίς να δείχνουμε καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη που κάνει οργανώνει πολέμους για τα δικά της συμφέροντα. Για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, για την έξοδο της χώρας μας απ’ το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε με το λαό στην εξουσία. Για να φύγουν οι αμερικανονατοικές βάσεις, τα ντρόουνς από τη χώρα μας. Να επιστρέψουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Να πάψει η χώρα μας να δίνει 4 δις. ευρώ ετησίως στο ΝΑΤΟ και να πάνε αυτά για έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, για την δημόσια υγεία και παιδεία.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Στις εκλογές του Μαΐου και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αρκετοί συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο των εργαζομένων και των λαικών στρωμάτων.

Ωστόσο το κριτήριο ψήφου, δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα του καθενός, είναι ποια πολιτική στηρίζει, η στάση του απέναντι στα λαικά προβλήματα, στις αιτίες που τα δημιουργούν και την διέξοδο απ’ την αντιλαική πολιτική.              Η στάση του στο ζήτημα της ανάπτυξης –από ποιόν και για ποιόν– που φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή, με ποιόν είναι ο καθένας, είτε έχει κομματική στήριξη, είτε εμφανίζεται ως «ανεξάρτητος».

Η διαξιφισμοί Κυβέρνησης-Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, για το εκλογικό σύστημα στις τοπικές εκλογές, που έστησαν το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζουν με τα ψευδεπίγραφα «αντιδεξιά- αντιΣΥΡΙΖΑ», αποσκοπούν στην απόκρυψη του γεγονότος ότι ταυτίζονται στο αντιλαϊκό περιεχόμενο των αλλαγών που έφερε ο Κλεισθένης 1, ως συνέχεια του Καλλικράτη και του Καποδίστρια στην περιφερειακή και τοπική διοίκηση, στην προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, στην ανταπόδοση και τα νέα φορολογικά βάρη στο λαό, στη συνέχεια των ανατροπών των εργασιακών σχέσεων, αποσκοπεί στον εγκλωβισμό του λαού στους κομματικούς σχεδιασμούς τους, στην μη αμφισβήτηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Πλαίσιο που στηρίζουν και υλοποιούν όλα τα αστικά κόμματα και οι αιρετοί τους στην Περιφέρεια και τους Δήμους, γιατί διευκολύνει τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, όπως στην διαχείριση των απορριμμάτων, στην ενέργεια-ΑΠΕ, στις μεταφορές, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στην μακρόχρονη παραχώρηση δημοτικής περιουσίας και γης σε επιχειρηματικούς ομίλους, πόρων & υποδομών σε φορείς της ΚΑΛΟ.

Αυτό εξυπηρετούσαν και τα περιφερειακά συνέδρια που έκανε η κυβέρνηση, με τους «αντιπολιτευόμενους» Περιφερειάρχες, Δημάρχους (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ) στην Λάρισα και όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Όλα τα άλλα κόμματα και τα στελέχη τους στους Δήμους και στην Περιφέρεια, υπερασπίζονται την συνέχεια των αντιλαϊκών αλλαγών, επικεντρώνοντας στην λεγόμενη οικονομική αυτοτέλεια της Τ.Δ, που δεν είναι παρά η ενίσχυση του ρόλου της σαν φορομπηχτικός μηχανισμός, ζητούν την συνταγματική αναθεώρηση για την συνέχεια της αποκέντρωσης και την προώθηση «της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».

Οι αλλαγές στην Τ.Δ, που ξεδιπλώθηκαν στην περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο πέρασμα της αντιλαϊκής επίθεσης. Συνεισέφεραν στην δημοσιονομική πειθάρχηση, στη διεύρυνση της αντιλαϊκής φορολόγησης, στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και αγαθών, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων και στην εκτόνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Εισήγαγαν νέους αστικούς θεσμούς ενσωμάτωσης, όπως ο λεγόμενος εθελοντισμός και οι λογής φορείς της «κοινωνικής οικονομίας», απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη παροχής δωρεάν υπηρεσιών.

Τόσο η σημερινή, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με την συναίνεση των αιρετών τους στις Περιφέρειες και Δήμους, μείωσαν δραστικά την κρατική χρηματοδότηση τα προηγούμενα χρόνια και τώρα για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση με την συναίνεση και των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε στην δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων τους, με μόνο τους αιρετούς του ΚΚΕ, να διαφωνούν.

Η κυβέρνηση, με βάση και το ΜΠΔΣ, όχι μόνο καθηλώνει την κρατική χρηματοδότηση στα σημερινά επίπεδα φτώχιας, αλλά στοχεύει τα «ίδια έσοδα» να ξεπεράσουν την κρατική χρηματοδότηση έως το 2022 και επιπλέον εκτοξεύει το πλεόνασμα της Τ.Δ σε 661 εκ. ευρώ.

Η φοροεπιδρομή και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, επεκτάθηκε και σε πολλούς Δήμους και Περιφέρειες.

Η κρατική χρηματοδότηση, για την κοινωνική πολιτική σε δήμους και περιφέρειες, καθηλώνεται σε μόλις 150 εκ. ευρώ το χρόνο, μέχρι 2022.

Οι ελλείψεις στις κοινωνικές υπηρεσίες για τα παιδιά, την λαϊκή οικογένεια, των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων, των σχολείων, της τρίτης ηλικίας, των ΑΜΕΑ, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υποδομές είναι μεγάλες, το ίδιο στην δημόσια υγεία-πρόνοια, στην παιδεία, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και πολιτισμό.

Η τραγωδία στο Μάτι με τις πυρκαγιές και στη Μάνδρα με τις πλημμύρες, αλλά και στην περιοχή μας, τις πυρκαγιές, οι καταστροφές απ’ τον σεισμό σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, φέρνουν στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο την ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής προστασίας, αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης.

Με τις πολιτικές, όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και των στελεχών τους που διοικούν δήμους και περιφέρειες, έχει ανατραπεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, αφού μεγάλο ποσοστό εργαζομένων είναι με διάφορα προγράμματα ολιγόμηνης απασχόλησης και κακοπληρωμένο.

  • Η παράταξη της Ν.Δ, που έχει τη διοίκηση της περιφέρειας Θεσσαλίας, υπηρέτησε πιστά, σε σύμπλευση με όλες τις αστικές κυβερνήσεις και την Ε.Ε, την κυρίαρχη πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου και στην περίοδο της κρίσης του και τώρα που προσπαθεί να ανακάμψει, όπως και την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

Η αντιπαράθεση με τον κ. Αγοραστό, των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που ως τώρα τάχα «σκοτώνονταν» και τώρα λένε ότι θα συνεργαστούν με επικεφαλής τον κ. Τσιλιμίγκα, των ΑΝΕΛ, των Οικολόγων, της ΛΑΕ, του κ. Κουρέτα που πορεύτηκε και με τον κ. Αγοραστό και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με το Ποτάμι, είναι ψευδεπίγραφη. Στα βασικά ζητήματα συμφωνούσαν όλες αυτές οι δυνάμεις. Το ίδιο και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, που συμφωνούσε στα βασικά με την πλειοψηφία, χύνοντας το δηλητήριο του αντικομμουνισμού, του εθνικισμού, του μίσους ενάντια στο εργατικό και το αγροτικό κίνημα, στους μετανάστες και τους άλλους λαούς.

Όλοι αυτοί στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα, τις αντιλαϊκές πολιτικές που τσάκισαν τη ζωή μας, το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης και ερίζουν για τον αριθμό των έργων, την απορροφητικότητα των κονδυλίων, κρύβοντας ότι αυτά υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, βάζοντας στην άκρη τις λαικές ανάγκες. Ερίζουν απλά για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Η Λαική Συσπείρωση, είναι η μόνη δύναμη που αποκάλυπτε και αντιπάλευε, την αντιλαική πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, που προωθούσε στην Περιφέρεια η πλειοψηφία της Ν.Δ, σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και την Ε.Ε και την συναίνεση σε βασικά ζητήματα, των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, των Οικολόγων και της Χ.Α και διεκδικούσε πολιτικές και μέτρα στήριξης των εργατικών-λαικών οικογενειών.

Ήμασταν πρωτοστάτες στην οργάνωση των αγώνων για τα δίκαια αιτήματα των εργατών, των μικρομεσαίων αγροτών και ΕΒΕ, των συνταξιούχων, των νέων και των γυναικών, θέτοντας αυτά τα αιτήματα και στο περιφερειακό συμβούλιο, διεκδικώντας την λύση τους. Είδατε τους άλλους υποψήφιους να στηρίζουν τους αγώνες και τα αιτήματα εργατών, ανέργων, συμβασιούχων, απλήρωτων, αγροτών, μικροεπαγγελματιών και νέων; Σχεδόν ποτέ και όταν το έκαναν ήταν υποκριτικά, γιατί την ίδια ώρα εφαρμόζουν και στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα, τις πολιτικές των κομμάτων τους, της Ε.Ε, την ΚΑΠ, που γεννούν τα λαικά προβλήματα.

Αναδείξαμε το πρόβλημα της ανεργίας, καταθέτοντας προτάσεις για την στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, για την πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, κόντρα στις πολιτικές που εφαρμόζουν κυβερνήσεις και περιφέρεια. Αναδείξαμε το αίτημα την νομοθετικής κατοχύρωσης της Κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο.

Ζητήσαμε με ψήφισμα μας, το περιφερειακό συμβούλιο, να εκφράσει την αντίθεσή του στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς λαικών κατοικιών, καταθέσεων και εργαλείων δουλειάς, να ζητήσει την προστασία των λαϊκών κατοικιών, παύση των διώξεων όσων αγωνίζονται κατά των πλειστηριασμών, που απέφυγαν οι άλλες δυνάμεις να το ψηφίσουν. Θέσαμε το αίτημα κατάργησης των διοδίων και αφαίρεσης της εκμετάλλευσης των δρόμων απ’ τους ιδιώτες, αλλά η πλειοψηφία της Ν.Δ, με τον ΣΥΡΙΖΑ & το ΚΙΝΑΛ, δεν το στήριξαν.

Αποκάλυψε ότι η πρωτιά της Περιφέρειας στην απορροφητικότητα των ευρωενωσιακών πόρων και τα έργα που διαφημίζει, δεν ωφέλησαν τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, αφού η ανεργία παραμένει ψηλά, το εισόδημα μισθωτών, μικροαγροτών, μικροΕΒΕ και συνταξιούχων μειώθηκε δραστικά, η μικρή αγροτιά ξεκληρίζεται και αγκομαχά, η νεολαία βιώνει μεγάλα αδιέξοδα. Το όφελος είναι μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο, που για τις ανάγκες του δίνεται το 70% του ΕΣΠΑ, το 90% του ΠΑΑ, η μερίδα του λέοντος των προϋπολογισμών της.

Αντιπάλεψε την προώθηση από την περιφέρεια, επιχειρηματικών επενδύσεων στις ΑΠΕ, την κατασκευή μονάδων παραγωγής RDF/SRF, μαρίνων και λιμενικών έργων για πολυτελή σκάφη και κρουαζιερόπλοια, καταδυτικών πάρκων για ακριβό τουρισμό, κατασκευή δρόμων με ανταποδοτικότητα, εμπορευματικών κέντρων, για την εξυπηρέτηση πρωτίστως του μεταφορικού έργου μεγάλων επιχειρήσεων, την στήριξη της επιχειρηματικής δράσης στον αγροτοδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό, αναδεικνύοντας την ανάγκη άλλου τύπου οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο και εργατική εξουσία, για να απογειωθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της Θεσσαλίας και να λυθούν τα λαικά προβλήματα.

Αναδείξαμε τις τεράστιες ευθύνες της Περιφέρειας, των κυβερνήσεων και της Ε.Ε, για την απουσία ουσιαστικού σχεδιασμού, χρηματοδότησης και έργων προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας και καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις-διεκδικήσεις, για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, την προστασία του αστικού και γενικότερα του περιβάλλοντος από την ρύπανση του αέρα (ΑΓΕΤ και άλλες βιομηχανίες), των νερών (Παγασητικός, Πηνειός, Τιταρήσιος, Κάρλα), για την διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον, στην δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση των λαικών οικογενειών, χωρίς επιχειρηματική ανάμειξη, για την ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου, την ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων Θεσσαλίας, για την προστασία των δασών και τη μετατροπή τους σε λαϊκή περιουσία.

Καταθέσαμε προτάσεις-διεκδικήσεις, για κατασκευή σχολείων, παιδικών σταθμών, σπουδαστικών εστιών, που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες, δωρεάν. Δομών δημόσιας υγείας-πρόνοιας, δημόσιων δωρεάν υποδομών αθλητισμού, πολιτισμού, για ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου σε δημόσιες-δημοτικές εκτάσεις, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, την ανακατασκευή του επαρχιακού και αγροτικού οδικού δικτύου.

Αποκαλύψαμε την στήριξη της περιφερειακής αρχής της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, των ΑΝΕΛ και της Χ.Α, στους επικίνδυνους αμερικανονατοικούς σχεδιασμούς και στην εμπλοκή της κυβέρνησης σ’ αυτούς, στην εγκατάσταση των αμερικανικών DRONES στην 110 Π.Μ της Λάρισας, ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στον Βόλο, πολεμικών ελικοπτέρων των ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο, αλλά και με την συνάντηση που είχε ο κ. Αγοραστός, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας αιρετών, με τον πρέσβη των ΗΠΑ, η οποία στη συνέχεια πήγε στο ΝΑΤΟ να συζητήσει πως θα στηρίξουν τους σχεδιασμούς του και γι’ αυτό αρνήθηκαν να βγει ψήφισμα.

Αντιπαλέψαμε το θεσμικό πλαίσιο της Περιφερειακής & Τοπικής διοίκησης, εκτός από την απλή αναλογική στην εκλογή των συμβούλων, γιατί δεν υπηρετεί τις εργατικές-λαικές ανάγκες, αλλά του κεφαλαίου. Άλλωστε Δήμοι και Περιφέρειες είναι τμήματα του καπιταλιστικού κράτους που υπηρετούν την αστική τάξη και όχι κάτι ουδέτερο, που λένε τα άλλα κόμματα και όσοι εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι. Και στην Τ.Δ υπάρχουν δυο πολιτικές, ή με το κεφάλαιο ή με το λαό.

Εμείς είμαστε με το λαό και το έχουμε αποδείξει 100 χρόνια τώρα με τη δράση μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων του και την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που του φορτώνει ο καπιταλισμός, για την ανατροπή του και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Μόνο τότε και τα τοπικά όργανα, μπορεί να υπηρετούν τις λαικές ανάγκες, μέσα στον καπιταλισμό της ανάγκες των καπιταλιστών θα υπηρετούν.

Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έχει τη βάση της σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, που θεμελιώνεται στην εργατική εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό και έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μόνο τότε και η Θεσσαλία μπορεί να αναπτυχθεί ολόπλευρα υπέρ του λαού.

Απ’ αυτήν την σκοπιά παλεύουμε για την κατάργηση του αντιλαϊκού πλαισίου λειτουργίας της Τ & Π Διοίκησης (Καποδίστρια, Καλλικράτη, Κλεισθένη), των μνημονιακών κατευθύνσεων και εφαρμοστικών νόμων, που επιβάλουν ανταποδοτική και επιχειρηματική λειτουργία της, την κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου και του καταναγκασμού κατάθεσης των όποιων αποθεματικών περιφερειών και δήμων, στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια και τους δήμους, που πρέπει να είναι στο κεντρικό κράτος. Αγωνιζόμαστε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα παιδείας, υγείας-πρόνοιας. Ιδιαίτερα για την ανάπτυξη της ΠΦΥ.

Σε αντίθεση με τις άλλες δυνάμεις, εμείς καταψηφίζουμε τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς της περιφέρειας, γιατί οι πόροι τους προέρχονται από την φοροληστεία μισθωτών, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και ΕΒΕ, αντι για την φορολόγηση του κεφαλαίου και γιατί καλύπτουν κυρίως ανάγκες του κεφαλαίου.

Διεκδικούμε, ουσιαστική μείωση και όχι αύξηση των ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά-λαικά στρώματα, ανέργους, μικροεπαγγελματίες και μικροαγρότες, στην προοπτική κατάργησης της ανταποδοτικότητας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ, των ΜΚΟ και των ΚΟΙΝΣΕΠ, καμία ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών της Περιφέρειας και Δήμων.

Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των αναγκών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων Περιφέρειας και Δήμων, με αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, της άμεσης φορολογίας μισθωτών, συνταξιούχων, μικρών αγροτών και ΕΒΕ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς προϋποθέσεις. Άμεσες προλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού με πλήρη και σταθερή εργασία, πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους δήμους και περιφέρεια.

Με ισχυρή Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια και στο Δήμο Λάρισας, ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και ευρωβουλή, βάζουμε περισσότερα εμπόδια στις αντιλαϊκές πολιτικές, δυναμώνουμε την διεκδίκηση μέτρων στήριξης των εργατικών-λαικών οικογενειών, για να ανοίξουμε τον δρόμο για βαθιές αλλαγές προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας. Καλό αγώνα και με την νίκη».

Από την άλλη ο Πέτρος Κρίκης ανέφερε: «Το κάλεσμα που απευθύνει το ΚΚΕ είναι επιλογή μάχης για τους ανθρώπους του λαού που στέκονται με οργή και αγανάκτηση απέναντι στους Αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, που προβληματίζονται για τις συνεχιζόμενες θυσίες στο βωμό της ανάπτυξης που είναι όμως κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις και στα συμφέροντα των καπιταλιστών. Χορτάσαμε στο δήμο Λάρισας όλα αυτά τα χρόνια και από «σωτήρες» και από «δυνατά» ονόματα και δήθεν «ανεξάρτητους» που στο τέλος αποδείχθηκαν μια από τα ίδια. Εμείς το λέμε καθαρά -δυνατά – τίμια: Ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες. Ισχυρό στο Δήμο Λάρισας και σε όλους τους δήμους της χώρας. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι το ψηφοδέλτιό μας και μπορεί να εκφράσει ένα ρεύμα συμπόρευσης – αγώνα και αλλαγής στην Λάρισα και σε όλη τη Θεσσαλία. Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι στο ψηφοδέλτιο μας συμμετέχουν μόνο οι κομμουνιστές.

Η δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΛΑΕ κ.α. έχει αποδείξει ότι στέκεται «άξιος συνεχιστής» των προηγούμενων δημοτικών αρχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχοντας στήριξη στο αντιλαϊκό της «έργο». Έτσι οι Λαρισαίοι κλήθηκαν να πληρώσουν το μάρμαρο με φόρους και τέλη κάθε μορφής που φτάνουν τα 27εκ ευρώ, σταθεροποιώντας ένα ετήσιο «ματωμένο» πλεόνασμα 5εκ ευρώ τα τελευταία 4 χρόνια.

Γιατί έχει αυτή τη στήριξη και ανοχή; Μα επειδή αυτή η δημοτική αρχή δεν παρεκκλίνει στο ελάχιστο από την κεντρική αντιλαϊκή στρατηγική στην οποία τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους , όπως πχ στο ποιος πρέπει να πληρώνει για τις υπηρεσίες του δήμου, ή πχ. τη «σιγή ασυρμάτου» που τηρούν οι κ.κ. Καλογιάννης – Καραλαριώτου αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, στο θέμα της διατήρησης των αμερικανικών drones και την επέκταση των Νατοϊκών βάσεων στην 110 ΠΜ.

«Κάνουμε έργα»! Με αυτό το σύνθημα πολιτεύεται η δημοτική αρχή μπροστά στις εκλογές, Με ποιο κριτήριο όμως επιλέγονται αυτά;

Μήπως δεν είναι «έργο» της παρούσας δημοτικής αρχής ότι έχει εγκαταλειφθεί ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτηρίων στην τύχη του «εγκέλαδου»; Ότι οι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους για να βάψουν τα σχολεία; Ότι το 50αρικό έχει γίνει «θεσμός» στα νηπιαγωγεία; Ότι συνεχίζουν οι γραμμές του ΟΣΕ να αποτελούν κίνδυνο θάνατο για τους δημότες;

Οι λαϊκές οικογένειες της πόλης που δεινοπαθούν και για τις οποίες ο δήμος Λάρισας όχι μόνο δεν είναι στήριγμα αλλά χρόνο με το χρόνο γίνεται ένας επιπλέον βραχνάς στην τσέπη τους, στην καθημερινότητά τους, στη ζωή τους, έχουν αποκούμπι. Μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν. Μπορούν να στηριχτούν στη συνεπή στάση των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Γιατί ποιος άλλος, εκτός από τους κομμουνιστές και τους αγωνιστές που είναι μαζί μας και θα γίνουμε περισσότεροι το επόμενο διάστημα, θα βρεθούνε στο πλευρό της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης. Μειώνοντας δραστικά τα δημοτικά τέλη για την καθαριότητα, ιδιαίτερα στη μικρή επαγγελματική στέγη, καταργώντας το χαράτσι της ελεγχόμενης στάθμευσης, παγώνοντας πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για μικροχρέη στο δήμο, μετατρέποντας σε συμβολική τη συμμετοχή των δημοτών στις ανταποδοτικές υπηρεσίες σε πολιτισμό και αθλητισμό. Γιατί ποιος άλλος εκτός από μας θα σταθεί στο πλευρό των χιλιάδων μικροεπαγγελματιών της πόλης, ελαφρύνοντας τους από τα εφάπαξ των τελών, το κυνήγι των κλήσεων, και θα επιβάλουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες να πληρώσουν αυτά που χρωστάνε στο δήμο και αγγίζουν τα 17,5 εκατομμύρια ευρώ; Ποιος άλλος θα σταθεί εκτός από εμάς στο πλευρό της μ/μ αγροτιάς, και στο δίκαιο αγώνα της για επιβίωση, με τη μείωση της τιμής του νερού για ύδρευση και άρδευση και θα απαγορεύσει τις διακοπές νερού για μικροποσά σε λαϊκά νοικοκυριά, κυνηγώντας τους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΥΑΛ;

Το ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο είναι η απάντηση του λαού στις παγίδες που αρχίζουν να στήνονται μπροστά στις επερχόμενες εκλογές, είτε με νέα, είτε με αναπαλαιωμένα «πρόσωπα», με ψεύτικα διλήμματα που κρύβουν την ουσία. Το κάλεσμα που απευθύνουμε στο λαό της πόλης είναι κάλεσμα συνέπειας, αγωνιστικότητας, αισιοδοξίας και πρέπει να φτάσει παντού. Έχουμε τη δύναμη να πάει σε κάθε γωνιά της πόλης, σε κάθε λαϊκό σπίτι. Εμπρός λοιπόν, αυτό το ρεύμα αλλαγής και αγώνα μπορεί και πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη!»

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Φωτό: Άλεξ Παπαγεωργίου

Δείτε επίσης

Βρείτε μας