Άκρα του… διαζυγίου σιωπή για το ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου

Τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών το μεσημέρι για την οριστικοποίηση της συνάντησης.

Υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας τελούν τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το επιτελείο του Υπουργού Άμυνας αναφορικά με τον ακριβή χρόνο και τόπο της αναμενόμενης συνάντησης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της οποίας οριστικοποιήθηκε η κρίσιμη συνάντηση, στην οποία και αναμένεται να διασαφηνιστούν οι όροι του μεταξύ τους διαζυγίου.

Ωστόσο, έκτοτε έπεσε άκρα του… διαζυγίου σιωπή, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές τηρούν σιγή ασυρμάτου για τον τόπο και το χρόνο της συνάντησης, με προφανή στόχο αυτή να πραγματοποιηθεί μακριά από τα φώτα των ΜΜΕ.

Το επικρατέστερο σενάριο, πάντως, θέλει η συνάντηση να πραγματοποιείται απόψε, Τρίτη, καθώς το πρόγραμμα του κ. Καμμένου για την Τετάρτη δεν αφήνει ουσιαστικά περιθώρια για να βρεθούν οι δύο άνδρες, πριν συνεδριάσει η Κοιν. Ομάδα των ΑΝΕΛ. Είναι ενδεικτικό πως ο κ. Καμμένος αναμένεται να τοποθετηθεί στη Βουλή πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί της Τετάρτης.

Το ενδοκυβερνητικό πολιτικό θρίλερ είναι σε πλήρη εξέλιξη, λιγότερο από 48 ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα η Καγκελάριος Μέρκελ, ακυρώνοντας την εικόνα που θα ήθελε να εκπέμψει προς το εξωτερικό ο κ. Τσίπρας αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Με τις πολιτικές εξελίξεις να έχουν επιταχυνθεί και την κυβέρνηση να προσανατολίζεται να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ο κ. Καμμένος εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση και, κυρίως, με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος υπαινίχθηκε ότι στελέχη των ΑΝΕΛ δεν θα ακολουθούσαν τον Πρόεδρο του κόμματος σε μία κίνηση αποχώρησης ή ακόμη και πτώσης της κυβέρνησης. Ο κ. Καμμένος απάντησε με κατηγορίες, και κατά Τσίπρα, περί «αποστασίας», την ίδια ώρα που η ξαφνική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο εταίρων απέδειξε την πολυδιάσπαση, που όντως υπάρχει, στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ.

Στελέχη όπως η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά τάχθηκαν στο πλευρό του Υπουργού Άμυνας, την ίδια ώρα που η υφυπουργός Εσωτερικών (αλλά όχι και βουλευτής) Μαρίνα Χρυσοβελώνη άφηνε σαφώς να εννοηθεί πως δεν θα ακολουθήσει τον κ. Καμμένο σε μία κυβερνητική έξοδο ενώ ο βουλευτής του κόμματος Θαν. Παπαχριστόπουλος επαναλάμβανε την πρόθεσή του να στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Με αυτά ως δεδομένα, η έκβαση της συνάντησης θα καθορίσει, εν πολλοίς, και τις πολιτικές εξελίξεις, αν και εμφανής στόχος του Μαξίμου είναι να παρατείνει τον κυβερνητικό βίο μέχρι, τουλάχιστον, τον προσεχή Μάιο, επιδιώκοντας την παράλληλη διεξαγωγή εθνικών, ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Είναι χαρακτηριστικό πως στις απειλές του κ. Καμμένου περί αποχώρησης και άρσης της στήριξης προς την κυβέρνηση, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης απαντούσαν ότι υπάρχουν οι απαιτούμενες πλειοψηφίες για την παράταση του βίου της κυβέρνησης ενώ ο Γραμματέας του Κόμματος Πάνος Σκουρλέτης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Πάντως, σχετική προθυμία δεν υπάρχει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς παράλληλα και να συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών, που απαιτεί το Σύνταγμα, προκειμένου να τελεσφορήσει μία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Πηγή: newpost

Δείτε επίσης

Βρείτε μας