Σταθάκης από Λάρισα: «Ολοκληρώνουμε το κτηματολόγιο – Εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο»

Στη Λάρισα βρίσκεται από χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης όπου σήμερα είχε συνάντηση με τους δημάρχους του νομού Λάρισας στο δημαρχείο της πόλης. Εκεί τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης όπου ενημερώθηκε για τα θέματα χωροταξίας που θα αναλάβουν, όπως και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, ο υπουργός μίλησε για τις επιδοτήσεις που περιμένουν οι παραγωγοί, αναφέροντας πως όσοι έχουν κινηθεί κάνοντας ενστάσεις δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα, ενώ σχετικά με τις πρόωρες εκλογές ξεκαθάρισε πως ο ίδιος περιμένει να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

«Στη συνάντηση με τους δημάρχους σήμερα, πέρα από τα θέματα των ενεργειακών κοινοτήτων που θα θέλαμε να θέσουμε γιατί θεωρούμε πως οι δήμου μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό φορέα υλοποίησης. Από τη πλευρά μου θα ενημερώσω για τα θέματα της χωροταξίας.

Έχουν γίνει μεγάλες τομές με σημαντικότερη την ολοκλήρωση του κτηματολογίου στο σύνολο της χώρας. Μέσα σ’ ενάμιση χρόνο από το 1% οι δασικοί χάρτες της χώρας έχουν επικυρωθεί στο 49% και μέχρι το τέλος του 2019 να έχει ολοκληρωθεί.

Τελευταίο και πιο σημαντικό, μαζί με τις αλλαγές στις ηλεκτρονικές άδειες, οι δήμοι αναλαμβάνουν να καταρτίσουν τα χωρικά σχέδια που δεν θα ξεπεράσουν τα παλιά πολεοδομικά σχέδια. Αφορούν το σύνολο του δήμου και είναι η τελευταία μεγάλη τομή που πρέπει να γίνει τα επόμενα δύο χρόνια».

Για τους παραγωγούς και τις επιδοτήσεις: «Έχουμε κλείσει μεγάλες περιφέρειες όπως και στην Πελοπόννησο, έχουν αντιμετωπιστεί με ένα οργανωμένο σύστημα ενστάσεων, ενώ βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα θέματα των επιδοτήσεων και της αναγνώρισης της αγροτικής χρήσης έχουν εκτιμηθεί με το τρόπο που ορίζει ο νόμος».

Αν θα πληρωθούν: «Όσοι έχουν κάνει τις ενστάσεις τους κι έχουν μπει στη διαδικασίας δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα».

Για τη συνεργασία με τους δήμους: «Τα τοπικά χωρικά σχέδια είναι το νέο μεγάλο πολεοδομικό εγχείρημα της χώρας. Εμείς κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ένα πολύ μεγάλο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων του 1 δις ευρώ για να έχουν οι δήμοι πρόσβαση σε άμεση χρηματοδότηση. Θα το εξαγγείλουμε μόλις είμαστε έτοιμοι».

Για το ενδεχόμενο εκλογών το Φεβρουάριο: «Θεωρώ πως οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο κι όχι νωρίτερα».

Φωτό: Άλεξ Παπαγεωργίου

Δείτε επίσης

Βρείτε μας