Το InSight “πάτησε” στον Άρη και… χαίρεται την ησυχία του “Κόκκινου Πλανήτη”

Λίγα λεπτά μετά την ιστορική στιγμή της προσεδάφισής του, το InSight έστειλε στη NASA και την πρώτη του φωτογραφία από τον “Κόκκινο Πλανήτη”.

Σκοπός του InSight είναι να μελετήσει το εσωτερικό του και τους σεισμούς του Άρη.

Πρόκειται για την πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 (rover Curiosity) και η πρώτη φορά που θα μελετηθεί από ένα ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα όχι μόνο του Άρη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου πλανήτη πέρα από τη Γη.

«Απολαμβάνοντας τον ήλιο με τους ηλιακούς συλλέκτες μου. Μετά από μια μεγάλη πτήση και την συναρπαστική προσεδάφιση στον Άρη, είναι ωραίο να τεντωθώ και να φορτίσω τις μπαταρίες μου (κυριολεκτικά). Είναι ό,τι χρειάζομαι για να συγχρονιστώ με τον Άρη» ήταν το πρώτο μήνυμα από το InSight μέσω twitter.

Ενσωματωμένο βίντεο

«Υπάρχει μια ήσυχη ομορφιά εδώ. Ανυπομονώ να εξερευνήσω το νέο μου σπίτι» ήταν η επόμενη ανάρτηση, την οποία συνόδευε και μια φωτογραφία του “Κόκκινου Πλανήτη”.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Λίγο νωρίτερα, το InSight είχε στείλει την πρώτη του φωτογραφία από τον Άρη, λίγα λεπτά αφού είχε προσεδαφιστεί.

Φωτογραφία EPA
Φωτογραφία Reuters

Η προσεδάφισή του είχε γίνει δεκτή από τους επιστήμονες της NASA με χειροκροτήματα και επιφωνήματα χαράς. «Προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» είχαν ανακοινώσει οι υπεύθυνοι.

Η NASA μετέδιδε ζωντανά από τον Άρη την προσεδάφιση του διαστημόπλοιου Insight. Είναι η πρώτη διαδικτυακή μετάδοση διαστημικής αποστολής, 40 χρόνια μετά την τηλεοπτική μετάδοση της προσελήνωσης του “Απόλλων 11” και την ιστορική φράση του Νιλ Άρμστρονγκ «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα…».

Πηγή: newsit.gr

Δείτε επίσης

Βρείτε μας